Jdi na obsah Jdi na menu
 


SPÍCÍ BUDHOVÉ zatahují žaluzie

10. 1. 2010

ObrazekKříženci nemají u některých pěstitelů zrovna na růžích ustláno. Milovníci čistých botanických druhů jimi opovrhují, a také se říká, že kříženci bývají často méně odolní a přizpůsobiví. Crassula 'Buddha's Temple' je kříženec natolik povedený, že v jeho případě přimhouří obě oči i mnozí zatvrzelí odpůrci hybridizace sukulentů. O přizpůsobivosti této nádherné rostliny klimatickým podmínkám také není pochyb, přestože ji nemohla získat přímo od přírody, ale pouze zprostředkovaně díky šťastné volbě šlechtitele Myrona Kimnacha při výběru  rodičů.
V překladu její název znamená něco jako „Budhův chrám“, a patří k mým největším sukulentním oblíbencům. Možná i proto, že světlo světa rostlina spatřila ve stejný rok jako já. Protože se mi líbí opravdu moc, často a rád pozoruji její mnohdy velice zajímavé životní projevy.
Její tělo je tvořeno čtveřicí svislých řad listů trojúhelníkovitého tvaru, které jsou na stonku hustě poskládány s neuvěřitelnou precizností. Slunečním paprskům jsou nastaveny tak šikovně, že jim čelí především svými hranami, zatímco převážná většina ploch listů je zakryta těmi sousedními! Velice účinná a dobře fungující obrana proti zbytečnému úbytku vody z nitra rostlin je ještě posílena šupinkami, jimiž je pokryt povrch listů a které rostlině dodávají stříbřitý vzhled. Šupinky jsou navíc schopny pochytat vlhkost z ranní rosy nebo mlhy a rostlině tak přilepšit v obdobích sucha.Obrazek
Hustě poskládané lístky tedy v podstatě fungují na způsob žaluzií, které dovedou na změnu počasí a podmínek na stanovišti docela obstojně a rychle reagovat v zájmu optimálních potřeb rostliny. Tento jev můžeme pozorovat během jediného roku i vícekrát. Nejčastěji je to v zimě, kdy sice není teplo ani přesluněno, ale rostliny záměrně málo zaléváme, aby neztratily příliš bujným nárůstem při nedostatku světla své přirozené kouzlo. Podobně rostliny reagují i také uprostřed letních veder, kdy si „Budhové“ docela pravidelně vybírají krátký oddychový čas.
Scénář je pokaždé stejný. Listy se začínají stahovat ještě těsněji k sobě, takže na nějaký čas zmizí i ty milimetrové mezery, které mezi nimi až doposud ještě byly a umožňovaly proudění vzduchu a ochlazování listů. Špičky listů se pokládájí na plochy těch nad nimi rostoucích, až nakonec ty nejmladší dokonale přikryjí růstový střed. To je pro rostlinu velice důležité především v době letní stagnace, kdy na nějaký čas zastavuje růst a její střed je slunečními paprsky snadněji zranitelný! 
ObrazekV zimě je růstová pauza  vyvolána v podstatě uměle, takže následnou zálivkou je růst téměř okamžitě obnoven a vše se opět vrátí do starých kolejí. V létě je naopak vhodné vyčkat, až se růstový střed sám znovu pootevře, a teprve poté zalévat. V opačném případě nefungující kořeny nejsou schopny vodu přijmout a riziko jejich hniloby je v takovém případě značné!
„Spící Budhové“ k pěstování těchto nádherných kříženců patří. Rostliny jako daň za svou krásu vyžadují trochu více naší pozornosti ve chvílích, kdy si samy užívají odpočinku. Od obou rodičů (Crassula pyramidalis a C. perfoliata ssp. falcata) dostaly do vínku krásy vrchovatě, a na praktické vybavení do života ve svízelných podmínkách našich skleníků a interiérů přitom bylo pamatováno také dostatečně!
Na fotografii v úvodu je „Budha“ bdící s listy mírně od sebe roztaženými. Na zbylých dvou snímcích můžete vidět „Budhy“ spící. Na druhé fotografii je dobře vidět, jak se jejich listy poskládají na sebe a vytvoří slunečním paprskům takřka neprostupnou hradbu. Následuje pohled shora, na němž je patrné zakrytí růstového středu nejmladšími listy. Crassula 'Buddha's Temple' je živým důkazem, že i kříženci disponují elegantními, a přitom účinnými metodami obrany.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář