Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skryté SÍLY V PODZEMÍ

21. 6. 2012

p1050752.jpgO rostlině na snímcích jsme psali už kdysi dávno v rubrice „Pěstitelská praxe“ (15.2. 2008), tehdy ještě jako o druhu Senecio fulgens. Pod tímto jménem se také dodnes tato nápadně kvetoucí kytka s bizarními kořeny a ojíněnými listy pěstuje ve většině sbírek. Správně prý se ale jmenuje Senecio sempervivus ssp. grantii. Když si otevřete fotografie té zajímavé kytky na internetu, objeví se vám ale její nádherná květenství a spletité labyrinty povytažených kořenů stále ještě většinou pod označením Senecio fulgens! To opravdové má listy lehce vykrajované, zatímco rostlina, o níž bude řeč dnes, má jejich okraje hladké a celistvé. Listy ale hlavním důvodem k jejímu pěstování docela určitě nejsou. A troufám si říci, že v mnoha případech dokonce ani výrazná letní květenství!
Hlavní atrakcí jsou v jejím případě labyrinty ztloustlých a různě pokroucených kořenů, tvořící často neuvěřitelně bizarní celky. Někteří pěstitelé považují povysazování ztloustlých kořenů na zvrhlost či cosi nepatřičného, a dokonce ohrožujícího zdravý vývoj rostlin, což je samozřejmě v praxi vyvrácený omyl. V případě této rostliny by byl hřích jich alespoň část neponechat nad povrchem substrátu a dobrovolně se vzdát pohledu na jejich zvláštní tvary.
Ty kořeny ale mají snadno zranitelný povrch, takže manipulace s nimi (především při přesazování a s ním spojeným čištěním) vyžaduje trochu opatrnosti. Pod povrchem se v jejich případě skrývá neskutečná síla, o čemž jsme se měli možnost přesvědčit na sklonku letošní zimy, kdy jsem nalezl v zapadlém koutě skleníku jednu z rostlin, kterou jsem během zimy nějakým nedopatřením zapomněl přesadit. 
p1050755.jpgUž asi deset let mnoho našich rostlin sázíme do žardinek pojmenovaných „Harmonie“, které vyrábějí v Mikulovicích na Jesenicku. Jsou pevné, mají příjemný tvar i barvu a jsou mělčí než plastové květináče stejného průměru. Mají zpevněné okraje a dostatečně silné stěny, takže se při naplnění substrátem ani trochu nedeformují. Sluníčko a letní vedra na jejich povrchu ani po letech žádné škody nenapáchají, jiné povětrnostní vlivy nemají ani po dlouhém používání žádný vliv na jejich původní pevnost a celkově se nám misky jeví jako takřka nezničitelné! Za celé desetiletí jejich hojného používání jsme zatím nevyhodili jako opotřebovanou, prasklou nebo jinak poškozenou ani jedinou! 
pict0032.jpgKořeny Senecio sempervivus ssp. grantii však vyvinuly v uplynulém roce a půl takovou sílu, že dokázaly kulatou misku proměnit v ovál! Kaktusáři sílu kořenů dobře znají. Jejich miláčkové s řepami pod zemí trhají květináčky ostošest. Tady se zatím jedná o pouhou deformaci. Kdybychom ovšem použili při pěstování této rostliny z jihu Afriky hranaté pružné květináče (tzv. Pavlíčkovy), nebo dokonce nejrůznější zahradnické kontejnery z měkkých plastů, byli bychom namísto deformace už patrně dávno svědky jejich totální destrukce!
Sukulentní rostliny si v drsné přírodě umějí poradit nejrůznějšími způsoby. Zdánlivě křehké kytičky trhají svými kořeny skály i vyprahlou půdu, strukturou často připomínající beton, a v cestě za vodou i v boji o přežití díky své houževnatosti a mimořádné odolnosti často vítězí. I v kultuře občas projeví svoji nezměrnou houževnatost a překvapivou sílu, třímající do té doby tiše v jejich nitru. Den po dni svádějí ztloustlé kořeny boj s plastovým vězením, v němž už nemají dostatek místa k dalšímu vývoji, a ještě nás při tom všem stihnou potěšit nádhernými květenstvími, která jsou uprostřed českého léta ve skleníku naprosto nepřehlédnutelná!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář