Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘEDJARNÍ ŘEČ odstínů

23. 3. 2012

p1050247.jpgNěkteré sukulentní rostliny nás v dostatečném předstihu informují o tom, co mají v plánu v budoucích týdnech, a někdy i měsících svého života, a s čím tedy mohou počítat jejich pěstitelé. Echeveria setosa var. deminuta (E. rondelli) je jednou z takových rostlin, a její předpověď věcí budoucích se projevuje nejrůznějími odstíny listů (resp. listenů). Venku ještě obvykle leží sníh, když nám tato drobná mexická rostlina již signalizuje, že se chystá za 2-3 měsíce kvést! A protože s pravidelným přísunem vody od nás zatím ještě příliš nepočítá, dává nám zároveň vědět, že je rozhodnuta v zájmu udržení dobré kondice a dostatku sil ke kvetení obětovat i značnou část svých listů.
Na její růžici můžeme v té době pozorovat tři barvy listů. Ty modrofialové po obvodu listové růžice jsou tzv. „obětní“. Postupně z nich zmizí veškerá voda a živiny (šťáva), protože budou přečerpány do listů čerstvých, jejichž zbarvení je modrozelené nebo dokonce téměř čistě modré (podle množství slunečních paprsků), a které se nacházejí uprostřed listové růžice. Jen kousek od růstového středu můžeme pozorovat ještě mnohem světlejší odstín, který patří listenům z budoucích květních stvolů.  p1050248.jpgV předjaří bývají listeny tvarem i velikostí ještě velice podobné okolním listům, jen z nich už trošičku vyčnívají!
Situace na obrázcích se zpravidla odehrává na přelomu ledna a února. V závislosti na počasí se může o pár týdnů opozdit, ale stejně tak nastat o něco dříve! Rostliny předznamenávají dění v dalších měsících, kdy fialové listy postupně ztrácejí objem i tvar, až nakonec zcela zasychají. Při nejbližším přesazení (nebo ještě před ním) je z preventivních důvodů raději odstraníme (pokud to jde bez násilí!), protože bývají vítaným úkrytem vlnatky! Modré listy zaberou jejich místo, a z nejsvětlejšího kopečku poblíž růstového středu se stane tenký květní stvol s nádhernými červenožlutými ozdobami na vrcholu. To už je zpravidla měsíc máj v plném proudu! Díky nenápadné řeči rostlin se tedy o kvetení dozvídáme už celé měsíce předem. Samozřejmě jen v případě, že následně něco nepokazíme. Na rostliny je v tomto ohledu naprostý spoleh. To jen my býváme často omylní. V květnu tedy uvidíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář