Jdi na obsah Jdi na menu
 


PERUÁNSKÁ podivnost

21. 1. 2017

p1010657.jpgPeperomia graveolens je nádherná rostlina. Mezi pěstiteli je proto také velmi oblíbená, a neméně nadšeni jsou z ní i naprostí laici. Kdo zná jen klasické pepřince, běžně prodávané v květinářstvích, zdráhá se zprvu uvěřit, že k nim tato peruánská sukulentní krasavice také patří. Graveolens prý znamená „silně vonící“ nebo také „velmi voňavý“. Botanik, který dal té kytce jméno, se prostě buď spletl, nebo disponoval velice mizerným čichem. Když jsem jednou uprostřed léta za soumraku zaléval horní polici našeho skleníku, myslel jsem že omdlím. Několik rostlin Peperomia graveolens totiž zrovna rozkvetlo svými vcelku nenápadnými a drobnými palicovitými květenstvími (obr.č.1). V rozhicovaném prostoru pod střdscn5975.jpgechou skleníku jsem si rázem připadal jako na vojně, když si celá rota naráz vyzula kanady po dlouhém letním pochodu. Přál bych autorovi popisu té rostliny z dalekého Peru, aby tam v tu chvíli byl se mnou. Myslím že nejpozději druhý den už by usilovně přemýšlel o jejím přejmenování!
Od té doby květenství tohoto pepřince (i jiných druhů) nemilosrdně stříhám, jakmile se jejich zárodky v růstových středech objeví, protože pracovní podmínky ve skleníku jsou během léta už tak dost těžké a ta květenství beztak nic moc. Loni jsme ale ve skleníku jednoho spřáteleného pěstitele spatřili květenství stejné rostliny, jehož tvar i celkový vzhled nám doslova vyrazil dech (obr.č.2 a 3). I ten zápach jsme najednou vcelku ochotně překonali, abychom si jej mohli zblízkadscn5977.jpg prohlédnout a vyfotit. S kristátními rostlinami Peperomia graveolens jsme se již v minulosti setkali, ale s kristátním květenstvím prozatím nikdy.
Připomínalo nám nějakou hodně extravagantní plácačku na mouchy, jaká by docela dobře mohla vzniknout v dílně zesnulého Bořka Šípka či jiného umělce, vyznávajícího nezvyklé a neokoukané tvary. Barva květenství byla podobná tomu normálnímu, včetně narůžovělého nádechu na jeho rozšířeném konci, dokonale ladícího s červeným květním stvolem. Strohá krása onoho kristátního květenství opět potvrdila kouzelnické schopnosti matky přírody, jejíž fantazie je neskutečná a možnosti nevyčerpatelné. Kvůli pohledu na její bizarní dílo pak člověk rád přetrpí i trochu toho smradu!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář