Jdi na obsah Jdi na menu
 


KE STARTU připraveni

27. 2. 2010

ObrazekMnohé sukulenty  prospí celou zimu. Pokud přezimují dobře, v předjaří dají svému pěstiteli jasný signál, že jsou připraveny ke startu do nové sezóny. Rituál je to v mnohém se podobající počínání sprinterů v blocích, reagujících na pokyn startéra. Miluji toto krátké období, na které se těšívám celou zimu. Je prvním zábleskem naděje, že pro nás sukulentáře konečně brzy nastanou lepší časy.
Tento signál přichází bez ohledu na počasí venku za okny, a je řízen nějakými vnitřními hodinami rostlin. Podezřele často se jeho termín shoduje s první invazí mravenců, kteří navzdory shěhové vánici zuřící venku za okny zčistajasna zaplaví celý náš starý dům. Za pár hodin ale zmizí, a třeba i dlouhé týdny o nich zase nevíme. Stejně se chovají některé sukulenty. Náhle na svých vrcholech vystrčí zárodek čerstvého lístku a pak zase dlouho nic. Pro mne je to však signál, že pokud jsem je až dosud nezaléval (jakože až na výjimky zaléval!), už můžu čas od času vzít bez obav do ruky konvičku a s citem jim dodat trochu vláhy.
Na vodu v tomto období rostliny reagují o poznání rychleji než dosud. Malou dávku ze substrátu rychle vysají, aniž by ale v jejich vzhledu nastaly jakékoliv výraznější změny. Lístek (či lístky) na jejich vrcholcích jsou stále stejné a nehybné. ObrazekAž trochu později už je na tělech rostlin patrné, jak se jejich útroby přece jenom plní vodou v přípravě na ten opravdový start. Některé z nich se v tomto období dají vodou dokonce předčasně probudit a začnou okamžitě růst, což není příliš dobré pro jejich budoucí vzhled, protože venku je tou dobou ještě stále nedostatek světla. Proto s vodou opatrně! Většina rostlin beztak čeká na signál, o jehož načasování my pěstitelé stejně vůbec nerozhodujeme. Jen je dobré být u toho, když se ozve onen pomyslný startovní výstřel. Sprinteři by mohli vyprávět!
Jakmile se rostliny dají do pohybu, už je nic nezastaví. Sucho trvající ještě nějaký ten den nebo týden jim samozřejmě vůbec neuškodí! Sukulenty v tu chvíli rostou bez ohledu na množství vody dokud jim stačí síly, takže nic nepropásnou ani váhaví střelci z řad pěstitelů.
Mnoho rostlin obstará v předjaří svému pěstiteli nádherné divadlo, když ještě před nárůstem nových jarních listů často stihnou poblíž toho čekacího vystrčit zářivé kvítky (nebo cyathia). Teprve když takové  kvetení dokončí, věnují své síly opravdovému růstu. Pěstiteli se tedy rozhodně vyplatí toto krátké, ale mimořádně krásné a akční období nepropást! Ke startu jsou v tomto článku připraveny Euphorbia iharanae a Euphorbia neohumbertii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář