Jdi na obsah Jdi na menu
 


INDIÁNSKÝ PODZIM a dokonale poblázněné sukulenty

25. 12. 2009

ObrazekKaždý z nás si dovede vybavit nádherné podzimní počasí, kterému se lidově říká „Indiánské léto“. Odborníci jej sice ještě odlišují od léta „babího“, ale oběma se tak trochu podobalo to zvláštní období, které k nám letos přišlo až v měsíci listopadu. Nazvali jsme si ho jako „Indiánský podzim“, a vyznačovalo se nejenom poměrně vysokými teplotami, ale především dlouhou šňůrou nádherně prosluněných dní, jaké nám někdy chybí i v teplejších měsících roku!
Právě nezvykle vysoká intenzita slunečního svitu v tomto období zřejmě způsobila, že se některé naše sukulentní rostliny začaly chovat jakoby právě přicházelo jaro. Za celá ta léta nepamatuji ani jedinkrát, že by se nechaly přírodou takto oblafnout, i když to mnohdy už venku na jaro opravdu vypadalo.
Již takřka opadaným adéniím (Adenium obesum) začaly najednou ožívat vrcholky a na jejich koncích se objevily zárodky lesklých lístků v čekací poloze, na kterou se vždy v předjaří už nedočkavě těšíme. Poupat se na vrcholcích větví sice neobjevilo takové množsví jako bývá zvykem zjara, a řada jich navíc v suchém vzduchu vytápěné místnosti zaschla, ale i tak nastala zvláštní situace. Zároveň totiž naši domácnost zdobily květy adénií i tradičních vánočních kaktusů Zygocactus truncatus (viz. fotografie)!Obrazek
Probudily se také všechny mladé rostliny Pachypodium succulentum, které jsou pro mne za normálních okolností spolehlivým barometrem příchodu skutečného jara! Vykvetly i některé druhy rodu Monanthes. Podobně jako adénia, i ony měly kvítků jen menší množství než zjara, ale vzhledem k jejich trvanlivosti se z nich budeme radovat ještě v prvních týdnech příštího roku!
Dá se říci, že příroda tentokrát oklamala i opravdové sukulentní matadory, které v době skutečného jara uměle neprobudíte ani nezvyklou štědrostí ze zalévací konvičky v případě, že se rostliny ještě samy nerozhodly zahájit sezónu! Ve všech předchozích kapitolách této rubriky uvádíme příklady toho, jak dokonale příroda sukulentní rostliny vybavila na boj s nepřízní počasí. Jak vidno, proti samotné přírodě a jejím náhlým rozmarům naprosto spolehlivá obrana patrně neexistuje!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Adenium obesum

(Květa, 13. 5. 2010 9:13)

Dostala jsem malou rostlinku, jak ji prosím Vás pěstovat?
Díky za odpověď.

kvetoslava.spackova@szsvzszlin.cz

Květa