Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška SUKULENTY JAKO BONSAJE v Praze 15.11. 2018

31. 10. 2018

dscn1194.jpgBěhem loňské zimy jsme pro časopis „Kaktusy“ připravovali samostatnou přílohu (Speciál), která vychází většinou dvakrát ročně a je jakýmsi bonusem pro jeho předplatitele. O našem počinu s názvem „SUKULENTY jako BONSAJE“ jsme pak na našem webu podrobněji informovali v rubrice „Nabídka literatury“(23.2. 2018). Přestože Speciál bývá za normálních okolností neprodejný, nechali jsme si po domluvě s jeho vydavatelem vytisknout stovku časopisů navíc, abychom je mohli za symbolickou cenu 30,-Kč nabídnout i zákazníkům v našem e-shopu. Na rozdíl od knihy je časopis lehoučký a lze jej zaslat bez problémů společně s rostlinami. I díky tomu se jich ta stovka prodala již během léta, a my jsme se museli pokusit doobjednat ještě další, což se nakonec podařilo.
Na základě Speciálu vznikla i stejnojmenná přednáška, jejíž premiéra se bude konat ve čtvrtek 15.11. 2018 v posluchárně Přírodovědecké fakulty UK (Albertov 6, Praha 2). Samotná přednáška začíná v 18.00, sál bude otevřen v 17.30 hodin. Podle informací pořadatele, kterým je pražský Spolek pěstitelů kaktusů a sukulentů, mohou přednášku navštívit i milovníci sukulentů, kteří nejsou členy klubu. Vstupné je podle jejich informací 20,-Kč (důchodci za polovinu) a zajímavostí je, že jej platí i členové spolku! dscn5832.jpg
Zatímco při psaní Speciálu „Sukulenty jako bonsaje“ jsem byl omezen rozsahem textu (36 str.) i počtem fotografií (74), mluvené slovo s doprovodem fotografií nabízí úplně jiné možnosti, omezené pouze rozumnou délkou přednášky. Díky tomu budou moci přítomní posluchači shlédnout zhruba trojnásobek fotografií a vyslechnout také o mnoho více informací o tvarovaných rostlinách, včetně mnoha praktických, na které v tištěném časopise už nezbylo místo.
Na své si samozřejmě přijdou milovníci tlustic (Crassula) všech možných velikostí a tvarů. A také všichni ti, kteří se zamilovali do drobných rostlin čeledi Aizoaceae, jejichž ztlousté kořeny se dají povysadit a vznikají tak neuvěřitelně věrné napodobeniny opravdových stromků, které se i po třiceti letech pěstování pohodlně vejdou na okenní parapet. Své zde naleznou i pěstitelé, kteří nedisponují plně osluněným stanovištěm, milovníci bizarních tvarů i tlustých kmenů a v neposlední řadě příznivci kristátních a monstrózních růstových forem sukulentů. Finále přednášky bude věnováno našim sukulentním oblíbencům z rodu Trichodiadema, jejichž tvarování se věnujeme již celá tři desetiletí. Přesně tak staré jsou i některé rostliny na fotografiích, doprovázejících mluvené slovo této přednášky. Autorkou všech fotografií s jedinou výjimkou, potvrzující pravidlo, je Ivana, text přednášky jsem koncipoval já a budu se snažit v rámci možností jej srozumitelně předat návštěvníkům přednášky. Nepřednáším často a nejsem rozený řečník, tak už nyní prosím o shovívavost. Každopádně se těším a věřím, že někteří návštěvníci našeho webu se stanou i návštěvníky mojí přednášky. Ve čtvrtek 15.11. V 18.00 se s nimi na Albertově těším na viděnou!
Další informace o přednášce naleznete na webu jejího pořadatele: http://www.spks.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář