Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška SUKULENTY JAKO BONSAJE v Brně 1.3. 2019

22. 2. 2019
001.jpgPo dvou letech se znovu vydávám přednášet do Brna. Moje povídání bude tentokrát provázeno více než dvěma stovkami fotografií a jmenuje se SUKULENTY JAKO BONSAJE, stejně jako Speciál časopisu „Kaktusy“, který vyšel na konci loňské zimy a znají ho i mnozí z našich zákazníků. Premiéru měla tato přednáška v polovině loňského listopadu v Praze. Ta v Brně se bude konat v pátek 1.3. 2019 v aule Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, která se nachází na ulici Kotlářské. Přednáška začíná v 17.00 hodin a pořádá ji slavný kaktusářský klub Astrophytum, založený již v roce 1924. Přednášku mohou navštívit i zájemci, kteří nejsou členy klubu. Pro milovníky sukulentů snad ještě informace, že akce se koná v areálu, kde se nachází i Botanická zahrada, v níž bývají tradiční podzimní výstavy sukulentů, pořádané dlouhá léta manželi Janou a Adolfem Tomandlovými z Prostějova.
Jako téma přednášky jsem zvolil tvarování sukulentů a k jejímu názvu (stejně jako zmíněného Speciálu) mne inspiroval dvacet let starý titul knihy Honzy Gratiase, vydané v roce 1999 v nakladatelství Brázda. Nic tak výstižného se už beztak vymyslet nedá. Pouhá tři slůvka totiž symbolizují vše. Sdělují nám, že sukulenty tvarovat sice lze, ale ne podle přírodních předloh, jako je tomu u bonsají opravdových. Většina sukulentů totiž v přírodě žádný inspirativní tvar nemá. Proto se při jejich tvarování snažíme napodobit bonsaje opravdové a naplňujeme tak smysl oněch tří slov. Vytváříme SUKULENTY jako BONSAJE. Přetváříme naše sukulenty k obrazu svému, aniž bychom při tomto počínání byli svázáni jakýmikoliv pravidly, jako je tomu u bonsají opravdových.
Sukulenty jsou v přednášce rozděleny do několika skupin, které nutně nemusí spojovat jen blízká příbuznost, ale třeba jen způsob, jakým z nich stromky či keříčky vytváříme. Jiné zase mají shodné či podobné nároky na množství světla, prostoru nebo jsou jejich společným znakem třeba jen tlusté kmeny, předurčující je k tvarování. Samostatnou skupinu tvoří sukulenty zdánlivě netvarovatelné, protože i z nich lze jakési tvary nakonec dostat, byť většinou jen dočasně. Značný prostor samozřejmě dostanou i naši největší oblíbenci z rodu Trichodiadema, kterým patří samotný závěr přednášky. 058.jpg
Milovníci tvarovaných sukulentů jsou tedy srdečně zvání, pokud to nemají do Brna daleko. Kromě přednášky samotné mají výjimečnou možnost seznámit se s opravdovými kaktusáři a sukulentáři, a třeba se nakonec stát i novými členy klubu Astrophytum (www.astrophytum.cz). Další možností navštívit přednášku SUKULENTY JAKO BONSAJE pak mají potencionální zájemci ještě v JIHLAVĚ v pondělí 25.3. 2019. Zde pořádá přednášku místní klub kaktusářů a sukulentářů ve freskovém sále Muzea Vysočiny, nacházejícím se v horní části Masarykova náměstí (prochází se do něj muzejní kavárnou). Zde přednáška začíná v 18.00 hodin!
V obou případech se těším na osobní setkání s návštěvníky našeho webu a doufám, že přednáška je zaujme a bude pro ně alespoň v něčem přínosná. Zároveň se těším do Brna, kde budu přednášet již potřetí. Právě ta úplně první přednáška (2013), pojednávající o pestrých barvičkách našich sukulentů pěstovaných pod širákem, zahájila tradici našich pravidelných návštěv tohoto krásného města, které si zachovalo svoji specifickou atmosféru a pokaždé nás něčím překvapí. Tentokrát by to mohl být třeba příchod opravdového jara, na které se už moc těšíme, stejně jako naše rostliny!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář