Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘEDNÁŠKA o rodu MONANTHES

13. 10. 2014

011.jpgDostalo se mi té cti přednášet v nejstarším a největším kaktusářském spolku v České republice. Už od chvíle, kdy jsem propadl kouzlu kaktusů a později i ostatních sukulentů, jsem vždy rád pročítal články z kaktusářské historie. Mnoho z těch textů se točilo právě kolem dění ve Spolku pěstitelů kaktusů a sukulentů, založeném v Praze již roku 1922 z iniciativy akademického malíře Jaromíra Seidla. V té době to byl teprve třetí podobný spolek v celé Evropě! Nikdy mne při toulkách historií českého (resp. československého) kaktusářství nenapadlo, že jednou budu ve slavném pražském spolku sám přednášet. Ve spolku, jímž prošla celá plejáda slavných jmen, píšících historii kaktusářství a pěstování ostatních sukulentů u nás.
Když jsem byl požádán panem Ing. Berkou, abych v Praze přednášel, neváhal jsem ani na okamžik, stejně jako loni, když podobná nabídka přišla od pana Ing. Stanislava Stuchlíka z brněnského (neméně slavného) spolku Astrophytum. Protože je v Praze dobrým zvykem možnost návštěvy klubové přednášky i pro širokou veřejnost, zvu vás tedy tímto i já.
Moje přednáška bude o trpasličích sukulentech rodu Monanthes, jejichž pěstováním se zabývám už více než 25 let. Za tu dobu se z těch drobných rostlinek z čeledi Crassulaceae stali moji velcí oblíbenci. Přednáška je koncipována jako kombinace vlastních pěstitelských i tvarovacích zkušeností z uplynulých let se zážitky z našich cest po ostrově Tenerife, který je domovem většiny zástupců rodu Monanthes. Povídání doprovodí asi 150 fotografií z kultury i přírody. 034.jpgMonanthes jsou rostliny vskutku miniaturní, a navíc nepříliš náročné na množství slunečních paprsků, což je řadí mezi sukulentní favority okenních pěstitelů. I oni bývají za skromnou péči o tyto sukulentní trpaslíky každoročně zjara odměňováni záplavou drobných kvítků, nemající svým množstvím v říši sukulentů obdoby.
Přednáška se koná ve ČTVRTEK 16.10. 2014 v 18.00 hodin ve velké geologické posluchárně přírodovědecké fakulty UK (Albertov 6, Praha 2) a pro nečleny kaktusářského spolku je vstupné dvacet korun českých.
Pokud jste z Prahy nebo jejího blízkého okolí a také vám učarovaly droboučké rostlinky z Kanárských ostrovů a jejich květy, připomínající miniaturní sluníčka, jste srdečně zváni mezi lidi, pro něž se kaktusy a ostatní sukulenty už dávno staly součástí života.
Podrobnější informace o samotné přednášce i činnosti pražského Spolku pěstitelů kaktusů a sukulentů naleznete na jejich webu www.spks.cz !

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář