Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZELEŇOUŘI alias SMARAGDÍCI

13. 8. 2011

p1030281.jpgUž dávno tomu, co mne přešly choutky zbudovat a pěčlivě si uspořádat velkou sbírku litopsů podle jednotlivých druhů a jejich nesčetných typů, jichž každičký druh nabízí dost a dost na to, aby člověk měl co shánět po celý svůj život. Moje rozhodnutí navíc potvrdily výsledky výsevů, z nichž nakonec vyrůstaly rostliny neodpovídající názvům na sáčcích, v horším případě z nich pak nevylezlo vůbec nic! Jakmile jsem tedy pojal za svou filozofii, že pěstovat budu jen a výhradně rostliny které se mi líbí a připadají mi něčím zajímavé, vzaly za své i jmenovky u „kamínků“ rodu Lithops!
Od té doby už je pěstuji jenom kvůli jejich barvám, z nichž si skládám pestrobarevné mozaiky a neopakovatelné obrazy, doplněné oblázky a kamínky. Litopsy tudíž dělím na hnědé, šedé, cihlové, žluté a jinak barevné, a taky tečkované, čárkované, hrbolkaté a hladké! p1030280.jpgTy všechny dohromady tvoří úžasný svět „živých kamenů“, který mi i v nesmírně  pestré říši sukulentů stále připadá naprosto nepřekonatelný!
Každý máme nějakou slabost. V tomto případě by se dalo klidně říci i úchylku, když se jedná o barevné odchylky! Tou mojí jsou totiž „kamínky“ zelené! Mezi přírodními druhy jich mnoho nenalezneme, ale z mnoha druhů byli vyselektováni zelení a později dokonce ti nejzelenější jedinci, jejichž zeleň byla štechtiteli po čase natolik pevně ustálena, že se z těch kytiček staly právoplatné kultivary! Nesou tedy hrdě svá jména jako třeba 'Avocado Cream', jak je nazýván zelenáč od Lithops karasmontana, nebo 'Aurea' od L. fulviceps či 'Sulphurea'. Tak se zase jmenuje zeleňour od L. bromfieldii, a existuje ještě dlouhá řada dalších kultivarů, vyznačujících se stejnou dominantní barvou jediného páru silně dužnatých listů. 
Jeden z kultivarů se narodil v bývalém Československu, ale dospěl již v České republice, jak píše ve své knize plné nádherných fotografií S. Hammer (viz rubr. „Recenze“)! Jedná se o zeleňoura druhu Lithops marmorata. Kultivar byl pojmenován v roce 1996 jako 'Polepský Smaragd' Petrem Pavelkou (viz rubrika „Sbírky našich přátel“), vynikajícím znalcem rodu Lithops i ostatních jihoafrických sukulentů.  p1030258.jpgPetr objevil tuto dosud nevídanou zelenou odchylku výše uvedeného druhu již o pět let dříve ve sbírce pana Vojáčka v Polepech u Kolína, kde získal i první zelené rostliny, pocházející z typicky šedých rodičů. To tedy vysvětluje zvláštní název zřejmě prvního mezinárodně uznávaného českého kultivaru litopsů! Protože k panu Vojáčkovi do Polep jezdíme pravidelně už spoustu let, a dost dlouho znám i historii tohoto dnes již světově proslulého zeleňoura, vymyslel jsem si pro všechny zelené litopsy v naší sbírce souhrnné pojmenování „smaragdíci“! Tolik tedy zase k vysvětlení onoho podivného názvu článku, i když na obrázcích v článku žádný 'Polepský Smaragd' nespatříte!
Smaragdíkům to sluší v kombinaci s modrou (podle mého soudu)! Pan Souček ze Šťáhlav na některých miskách dělával nádherně modrou glazuru, dalo by se skoro říci že kovově modrou, nebo dokonce kobaltově modrou (jako ti nádherní arové v těsném sousedství naší miniprodejny v jihlavské zoo!). Tak právě v ní mi připadají smaragdíci nejkrásnější! Někomu sice může ta kombinace připadat kýčovitá, ale zkuste se někdy podívat do lůna matky přírody. Spatříte tam mnoho divočejších kombinací, a to nemluvím o přírodě v exotických dálkách, odkud pocházejí mnohé námi pěstované sukulentíky! Tak proč ne! Vždyť pěstováním sukulentů se přece především bavíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář