Jdi na obsah Jdi na menu
 


VOSKOVÝ STROMEK

3. 4. 2015

p1140795.jpgCotyledon orbiculata ssp. flanaganii je rostlinou mnoha tváří. Díky své variabilitě nabízí rostliny s listy různě dlouhými, více či méně ojíněnými na povrchu (nebo také zelenými) a také s různě barevným či naopak nebarevným zakončením. Od ostatních poddruhů (ssp.) Cotyledon orbiculata se nejvýrazněji odlišuje právě protáhlým tvarem listů, ale v mnoha případech i hojnějším odnožováním, které můžeme ještě urychlit občasným řezem, a to i hodně radikálním. I z dřevnatých částí totiž rostlina hojně obráží, jen to trvá o trochu déle než z polovyzrálých výhonů.
O jejím pěstování jsme už na našem webu v minulosti psali (12.3. 2010). Jen to tehdy bylo o jiné formě se zelenějšími listy, která je zároveň i robustnější, zdaleka tak ochotně nevytváří boční větve, a tudíž není příliš vhodná k tvarování. Rostlina z dnešního článku je naopak drobnější, její listy bývají pokryty silnou vrstvou vosku a pokud dostane maximum slunečních paprsků, jejich barva je takřka bílá. Jen na koncích se zašpičatělé listy zbarvují do fialova. Pokud rostlina dostane maximum světla i v zimě, a k tomu jen nepatrné dávky vody, aby nezačala růst, zbarvení listů v předjaří mnohdy předčí i jejich letní podobu.
Právě předjaří je ideáním obdobím pro řez rostliny, a to i velmi radikální. Právě řezem můžeme položit základy budoucímu stromkovitému tvaru rostliny. Kap1140798.jpgždopádně nemá žádný význam zaštipování špiček větví, kterým žádného dalšího větvení nedocílíme. Nárůst nových výhonů přece jen chvíli trvá, a tak je záruka že než se tak stane, bude už dostatek světla pro jejich zdravý vývoj i přirozené zbarvení listů. Vosk pokrývá i mladší stonky, zatímco z jejich starších částí postupně mizí a na povrch se dostává jejich červenohnědé zbarvení, kontrastující s takřka bílými listy v koruně. Další údržba stromku po radikálním řezu je už vcelku jednoduchá. Nějaký čas ponecháme jeho koruně absolutní volnost, a teprve poté můžeme začít s postupným odstraňováním těch větví, které nezapadají do naší tvarové koncepce. Důležité je také průběžné odstraňování suchých listů, protože se často stávají útočištěm vlnatky, jejíž voskové výpotky (podobné vatě) bývají na voskovém povrchu listů i stonků takřka neviditelné. Listy ale odstraňujeme až ve chvíli, kdy jsou zcela vyschlé a samy opadnou při sebemenším dotyku. Ne zcela vyschlé listy jdou od rostliny oddělit obtížně, a navíc jí stále ještě předávají poslední zbytky šťávy ze svého nitra, čímž napomáhají růstu nových větví.
Lepší je budoucí stromek nějaký čas pěstovat v normálním květináči, kde jeho větve narůstají živelněji, a rychleji se tak i zacelují rány po řezu. Teprve když má rostlina nějaký uspokojivý tvar, můžeme ji přesadit do hezké keramické misky. Díky menšímu množství substrátu a jeho rychlejšímu vysychání dochází v keramických nádobách k postupnému zmenšování listů třeba až na polovinu jejich původní velikosti. Stejně tak k jejich zmenšování přispívá každý další řez, protože rostlina musí najednou vyživovat větší množství větví. To vše samozřejmě za předpokladudscn1430.jpg, že ji nepřihnojujeme. Živinami překrmenou rostlinu zbavíme její přirozenosti, a příliš živelné přírůstky se často ani nestačí pokrývat voskovou vrstvou, která je kromě nádherných květů největší ozdobou této rostliny.Stromkům prospívá i letnění pod širým nebem, kde snesou mnohonásobně více vody než ve skleníku nebo za oknem bytu. Pěstování je opravdu jednoduché, pokud rostlině dopřejeme maximum slunečních paprsků od jara do podzimu a maximum světla z toho mála i během naší zimy. Odstraněné větve můžeme navíc použít k snadnému vegetativnímu množení, které však trvá nesrovnatelně déle než třeba u příbuzenstva z rodů Crassula nebo Sedum. Cotyledon orbiculata ssp. flanaganii je rostlina u nás zatím neokoukaná, ale při dodržení základních podmínek určitě hodně pohledná. Zatímco v přírodě východního Kapska může dorůst výšky až 75cm, pěstována v malých nádobách dosáhne jen zlomku z toho, a když její koruna občas projde radikálním řezem, vejde se nám na okenní parapet vlastně po celý svůj život.
Na úvodním snímku z loňského července je jedna z našich rostlin v makrolonovém letním průchoďáku, na druhé fotografii pak jeden z jejích vrcholků. A na závěr rostlina Cotyledon orbiculata ssp. flanaganii již částečně tvarovaná a se zmenšenými listy, zasazená v keramické misce. Snímek byl pořízen v březnu letošního roku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář