Jdi na obsah Jdi na menu
 


TŘI TLOUŠTÍCI v pusté krajině

11. 7. 2012

p1050749.jpgJeště dávno předtím, než u nás začala ta příšerná vedra, nalezl jsem ve skladišti dole pod skleníkem jeden dlouho zapomenutý kamínek z řeckých pláží. Má mělkou prohlubeň takřka po celé své ploše, v níž se nějaký čas po zálivce nebo letním dešti drží voda, než ji slunko svými paprsky vysaje a rozpustí v okolním vzduchu.
Použil jsem ho jako miniaturní přírodní napáječku do stejně maličké pustinky, jakých existují na jih od nás tisíce. Kde je voda, bývá vždy alespoň trošička zeleně. Většinou zásluhou těch nejodolnějších rostlin, schopných nejdéle vzdorovat dlouho trvajícím suchům bez jediné kapky z oblohy. Napadly mne malé rostlinky Trichodiadema bulbosum, jejichž kmínky z povytažených kořenů připomínají malé soudky trochu nepravidelného tvaru, schopné nastřádat v sobě dostatečné množství životadárné tekutiny a přetvořit ji v nitru rostliny i v potřebnou dávku živin.
Vznikla tak miniaturní jihoafrická oáza, a tři rostlinky v ní, odolávající pak celé týdny v našem letním makrolonovém průchoďáku postupně se zvyšujícím teplotám. Na rozdíl od jihu Afriky zde prší z naší konvičky docela pravidelně, ale peklo tu bývá jako tam dole na jihu! Malé trichodiadema zažily i 48°C, ale na svízelné podmínky bez chvilky stínu reagovaly s noblesou. 
p1050948.jpgZa nějaký čas jsem zpozoroval, jak až dosud kompaktní korunka jedné z nich začíná pozbývat tvaru a její větve se jakoby protahují za světlem. Už znám své milované trichodiademy natolik, abych poznal, že se na vrcholcích těch tenkých větviček zanedlouho objeví bíle chlupaté kuličky, podobné maličým semenáčkům kaktusů. Čas kvetení se tudíž nezadržitelně blížil a dlouho trvající vedra vše ještě urychlila. V tom horku se dokonce kvítky otevíraly  i ve chvílích, kdy byla obloha po celý den zatažená a venku dusno k nesnesení! Miniaturní oáza právě v těch chvílích nádherně ožila!
Rostlinky vypadají v tenké vrstvě písčitého substrátu docela spokojeně, a tak doufám, že tu společně ještě nějaký ten rok porostou. Celé to rostlinné společenství i s kameny nezabírá příliš prostoru (15x10cm). Oválná miska s tou africkou minipustinkou by se spolehlivě vešla i na okenní parapet. A trichodiademy rostou dost pomalu. Je tedy záruka, že z té misky hned tak „nevyrostou“!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář