Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přírodní UKAZATEL VLHKOSTI

28. 12. 2009

ObrazekSedum multiceps je rostlina mezi sukulentáři vcelku známá, avšak stále málo pěstovaná. Pochází z Alžírska a psali jsme o ní v rubrice „Pěstitelská praxe“ hned v počátcích našich webových stránek (15.1.08). Dnes se tedy spíše než vlastnímu pěstování budeme věnovat možnostem jejího tvarování, a také jedné důležité vlastnosti této drobné rostliny z čeledi Crassulaceae.
Tou vlastností je mimořádně rychlá reakce rostliny na přílišné sucho i nadbytek vody. Díky této vlastnosti se může Sedum multiceps stát vítaným, a navíc docela hezkým pomocníkem pro začínající pěstitele a všechny ostatní, kterým ještě dělá problém úměrné dávkování vody při zálivce jejich sukulentů. Při pěstování tvarovaných (samozřejmě i netvarovaných) sukulentů v keramických miskách se v tomto ohledu často utne i zkušenější pěstitel. Minimum substrátu v malých a většinou i mělkých keramických miskách ve spojení s jejich sluncem rozpálenými stěnami totiž může leckdo podcenit. Vodu musí v takovém případě rostlinám dávat mnohem častěji než za normálních okolností. Obrazek
V tomto ohledu je Sedum multiceps pomocníkem k nezaplacení. Na nedostatek i přebytek vody reaguje spontánně rychlým zatahováním listů směrem ke středu miniaturní růžice. Jakmile rostlina dostane vodu, opět během jednoho či dvou dnů získá svůj původní vzhled. Pokud rostlina není ještě příliš vyschlá, stihne obnovu miniaturních listových růžic i v řádu hodin!
Když to pěstitel s vodou přehání dlouhodobě, dochází k situaci, kdy spodní listy nestačí zasychat v takovém tempu, jakým narůstají ty nové na vrchollech. Velké množství listů následně činí vrcholy příliš těžkými, než aby je ještě tenké stonky byly schopny  nadále  udržet ve vzpřímené poloze. Naštěstí je Sedum multiceps rostlinou, jejíž vzhled lze zkrácením přerostlých stonků kdykoliv spolehlivě a vcelku rychle napravit. Obrůstání netrvá dlouho, protože i na zkrácení vrcholků reaguje rostlina  živelně! 
ObrazekPěstiteli tedy stačí čas od času sledovat vývoj listových růžic Sedum multiceps, a podle něj se rozhodovat o potřebě další zálivky, případně naopak kratšího či delšího období sucha. To rostlině rozhodně neuškodí, protože přelitá mnohdy vypadá opravdu podivně.
Sedum multiceps je ale především skvělou rostlinou pro tvarování miniaturních stromečků! Rostlina je to drobná, pomalu přirůstající a hojně sama od sebe odnožující. Husté růžice droboučkých, nepříliš sukulentních lístků se totiž často dichotomicky dělí a následně větví. Střídání nových listů a zasychání starších je živelné a překotné (ve srovnání např. s tlusticemi). Rezavé zbytky starých lístků zůstávají ještě dlouhou dobu na stoncích, a teprve když tyto náležitě ztloustnou, vyplatí se z nich zbytky listů odstranit (nebo vyčkat, až opadají samy!). V případě mladších stonků je vhodné s touto činností vyčkat, protože se snadno zlomí! Zato krátit stonky je možné kdykoliv, a v podstatě i v kterémkoliv místě rostliny. Je na pěstiteli, aby si sám zvolil, jak dlouhou větev budoucímu stromečku ponechá. Mladých výhonků vyrůstá opravdu hodně, a to zdaleka ne jenom v okolí řezné rány, ale i ve spodních partiích rostliny. Všechny nepotřebné výhony se dají hned v zárodku snadno prstem odrolit ze stonku. Chce to ale opět opatrnost a mít na paměti křehkost mladých stonků!Obrazek
V dobách delšího sucha se na stoncích často tvoří bílé vzdušné kořínky, takže není divu, že i kořenění vrcholových řízků je snadné a rychlé! Obvykle je klademe čerstvé na suchý agroperlit a ponecháme je tam asi týden. Poté zalijeme a čekáme. Ty které mají pod povrchem kořínky poznáme snadno podle rozevírající se listové růžice, zatímco lístky těch bez kořínků zůstávají semknuty k růstovému středu a působí povadlým dojmem. Kontrola kořenění je sice důležitá, ale v případě Sedum multiceps díky výše uvedeným skutečnostem naprosto zbytečná. Při pohledu do množárny se nemůžete mýlit, po kterých řízcích k zasazení máte sáhnout!
Úpravu koruny lze na nějaký čas omezit na průběžné odstraňování nežádoucích větviček, ale je docela dobře možné, že během jediné sezóny stihnete klidně ještě jeden radikálnější řez! Z vlastní zkušenosti doporučuji zavčasu likvidovat zárodky budoucích květů. Nestojí za mnoho, a na nějaký čas zcela zničí vaše tvarovací úsilí. ObrazekNárůstem květenství se totiž větve neuvěřitelně protahují a vysilují, takže se mnohdy nestačíte divit, co z ještě nedávno krásného stromečku zbylo. Ale nůžky a trocha trpělivosti i v takovém případě vše k dobrému navrátí!
A ještě jednu drobnost na závěr. Nelamte nad rostlinou Sedum multiceps hůl ani ve chvíli, kdy už na stonku vinou své zapomnětlivosti s vodou nevidíte ani jediný zelený lísteček! Zkuste utrhnout vrcholek, a jestliže zpozorujete v ráně stonku alespoń náznak zeleně, pahýl zalijte a nebude se stačit divit, kolik nových větviček na něm do dvou či tří týdnů vyroste. Sedum multiceps je prostě nezmar, jakých v říři sukulentů mnoho není.
V anglicky mluvívích zemích tuto drobnou rostlinu ze severu Afriky nazývají „Miniature Joshua Tree“, a při pohledu na některé tvarované rostlinky okamžitě pochopíte proč! Svou siluetou se totiž nápadně podobají slavným stromovým Yucca brevifolia, podle nichž je pojmenován i jeden z nejslavnějších amerických národních parků.Obrazek
Rostlina je to vskutku náramná, zvláště když se jí majitel alespoň trochu systematicky věnuje. Drobná africká krása se v jejím případě snoubí s neocenitelnou výpomocí pěstiteli ve chvílích, kdy tak trochu tápe při zalévání. Podle jejího chování se může v podstatě řídit i při zálivce většiny dalších sukulentů z čeledi Crassulaceae, které nedostatek či přebytek vody ve svém nitru nedávají najevo ani zdaleka tak okatě a spontánně.
Na úvodním snímku je typická růžice drobných lístků S. multiceps, když dostává vyvážené  množství vody i slunce. Z druhé fotografie je patrné střídání čerstvých listů na vrcholech s jejich rychle zasychajícími předchůdci. Na dvojici následujích snímků stejných rostlin, vyrůstajících z porézního kamínku, můžete vidět nejprve rostliny zalité, a poté tytéž po delším období sucha, kdy už je na místě znovu je zalít , i když by ještě nějakou dobu bez vody vydržely! Na posední dvojici fotografií jsou již částečně tvarované Sedum multiceps. Ta z posledního snímku svojí siluetou v mnohém připomíná slavný strom Joshua Tree.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

multiceps

(J. Janda, 12. 7. 2023 20:01)

Zasíláme pouze v ČR a na Slovensko. Díky za pochopení. J.Janda

Frau

(Anke Peters , 4. 7. 2023 15:29)

Ich würde gern 2 Pflanzen Sedum multiceps kaufen.