Jdi na obsah Jdi na menu
 


PESTRÉ africké STROMEČKY

9. 12. 2012

p1050930.jpgPortulacaria afra je rostlina notoricky známá a zvláště oblíbená mezi příznivci tvarování sukulentů, pro něž je snad vůbec nejideálnější rostlinou ze všech tučnolistých. Psali jsme o ní už několikrát, a v závěru jednoho z článků (14.9. 2010 v této rubrice) byla i fotografie pestrolistého kultivaru této rostliny, který jsme si onehdy přivezli z Dymokur. Tam se vůbec najde mnoho zajímavého rostlinného materiálu osvědčené „značky“ Portulacaria afra.
Při svých cestách za sukulenty jsme na podobnou, nebo možná úplně stejnou rostlinu narazili i jinde, tentokrát pod názvem 'Tricolor'. Je to označení vcelku výstižné, protože bílá a zelená na listech je i tentokrát doplněna červenohnědou barvou stonků. Nutno podotknout, že mnohem výraznější a s větším podílem červené, než jsem kdy předtím viděl. Také lístky těchto rostlin jsou výrazně menší než u zelených, a potěšil mne i jejich vzpřímený růst ('Variegata' bývá výrazně převislá), i když ten se samozřejmě může změnit, jakmile narostou větve o trochu delší.p1050953.jpgKaždopádně se z této nádherně barevné, a na první pohled veselým dojmem působící rostliny dají při troše snahy vytvořit docela hezké miniaturní stromečky. Teprve při zimním prohlížení letních fotografií jsem zjistil, v čem se vlastně liší od známějšího kultivaru 'Variegata' liší. Je to umístěním bílých a zelených ploch na listech. U známější 'Variegata' jsou zelené plochy umístěny ve středových partiích listů a bílé při jejich okrajích. V případě 'Tricolor' je tomu přesně obráceně. Bílé či lehce narůžovělé jsou jejich středové části. Čerstvé lístky bývají často bez chlorofylu celé, a teprve později se na nich objeví zelené zbarvení. Totéž je možno pozorovat také u pestrolistých kultivarů některých druhů tlusticovitých sukulentů (např. Aeonium haworthii 'Kiwi')! Pokud se tak ale nestane, je lepší takovou větev z budoucího stromečku raději odstranit, protože by ji beztak zanedlouho sluneční paprsky spálily do černa!
Největší předností Portulacaria afra 'Tricolor' je její hojné odnožování, následující velice záhy po řezu větví. A také mnohem pomalejší růst, než na jaký jsme zvyklí u ostatních, především čistě zelených rostlin Portulacaria afra. To vše dohromady z ní dělá ideální rostlinu k tvarování menších stromečků. Slušného efektu v tomto případě můžeme dosáhnout nezvykle rychle. 
p1050954.jpgStromečkům se nejlépe daří na lehce přistíněném stanovišti, kde sluneční paprsky rozbíjí třeba vedle stojící mohutnější rostliny. Přesně v takových podmínkách stromečky dobře prosperovaly v našem letním makrolovém průchoďáku, i když se teploty šplhaly hodně blízko ke čtyřicítce. Když na vrcholech některých stromečků začaly příliš převládat čistě bílé (nebo nažloutlé) lístky, přemístili jsme je raději na nějaký čas dolů pod parapet. Mimo dosah přímé sluneční palby a vedra, panujících o patro výš, se listy začaly po okrajích vcelku rychle zelenat a vše se vracelo k normálu. V podstatě jsme tak jenom urychlili jejich přirozené pochody! Stejná pomoc uprostřed českého léta spolehlivě funguje i v případě jiných pestrolistých kultivarů (např. Crassula ovata 'Hummel's Sunset').
Portulacaria afra 'Tricolor' láká k tvarování a sázení do hezkých nádob, které vzhledem k výše uvedeným skutečnostem nemusí být ani příliš velké. p1070457.jpgVesele a pozitivně působící rostliny pak není šance přehlédnout ani v záplavě letních barev ostatních sukulentů. A tak jsme je během letošního léta sázeli do kulatých květináčků, šestihránků i pidimisek o průměru 2,5x2,5 centimetru. A také jsme z nich vytvořili jeden pestrobarevný lesík v mělké oválné misce, v níž čtveřice stromečků spokojeně vegetovala od jara do podzimu ve vrstvě substrátu hluboké pouze jeden a půl centimetru.
Jak jsme zjistili během letní sezóny v naší miniprodejně sukulentů v jihlavské zoo, pestrobarevné portulakáriové stromečky se nelíbí pouze nám. Myslím že se jedná o rostlinu, která hodně potěší okenní pěstitele, a především pak příznivce zdokonalování sukulentních tvarů k obrazu svému. Totéž patrně už zjistili i majitelé velkopěstíren v západní Evropě, kteří tento pestrolistý kultivar zařadili do svého sortimentu.
Na úvodním snímku je jeden ze stromečků Portulacaria afra 'Tricolor' v malé šestihranné misce. Následuje malý lesík z podobných stromečků v mělké keramické misce a slabé vrstvě písčitého substrátu, a ještě jeden pohled zblízka. A na závěr zárodek budoucího pestrobarevného stromečku v pidimisce rozměrů 2,5x2,5 centimetru!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář