Jdi na obsah Jdi na menu
 


MEXICKÉ rozchodníkové STROMKY

1. 11. 2017

p1010416.jpg

Částečně se dají tvarovat i sukulenty, do nichž bychom to nikdy neřekli. I některé druhy mexických rozchodníků (Sedum) mezi takové patří. Je třeba předeslat, že se jejich systematickým tvarováním ve většině případů zabývat nehodláme, protože pestrá říše sukulentů nám k tomuto počínání nabízí množství jiných, mnohem vhodnějších rostlin. A času se nám už tak chronicky nedostává.
Netvrdím že z mexických rozchodníků nemohou vzniknout opravdu nádherné stromky. To už by ovšem musel přijít na řadu řez, v jejich případě pravidelný a občas i dost radikální, který snášejí nadmíru dobře. Ve skleníkových podmínkách nebo při pěstování za oknem bytu bez něj většina z nich ani přiliš ochotně nevětví.
S rostlinami letněnými pod širákem je to jiná písnička. Už jsme o tom na našem webu v minulosti psali. Letněné rostliny hojněji samovolně větví, nerostou tolik do výšky a během letní sezóny odspodu takřka neopadávají. Člověk pak nemusí mít nijak zvlášť bujnou fantazii, aby v nich po nějakém čase spatřil potencionální sukulentní stromečky, kterým stačí jen maličko pomoci. Buď zmíněným řezem, čímž se zahustí jejich koruna (nebo spíše korunka), nebo naopak pouze odstraňováním nepotřebných větví a listů narůstajících v jejich spodní části, které by za oknem nebo ve skleníku už dávno samy opadaly.  dscn8396.jpgKdyž jsme občas na nějaký takový letněný rozchodník mexického původu narazili a zbyla chvilka času, zasadili jsme jej do misky nebo zajímavého květináčku přiměřené velikosti a ponechali na stejném místě. Jen bylo třeba pamatovat na ně s trochou vody navíc, protože substrát v takových nádobách, zvláště jsou-li malé, vysychá o poznání rychlejí než v plastových květináčcích stejné velikosti.
O částečném tvarování mexických rozchodníků s minimem zásahů ze strany pěstitele jsme již v této rubrice kdysi psali v souvislosti s druhem Sedum treleasei, za normálních okolností rostlinou takřka neodnožující (Žíznivé mexické lesíky/19.6. 2011). A velice podobné je to i s příbuznými druhy Sedum rubrotinctum nebo Sedum nussbaumerianum.
Sedum rubrotinctum pěstované venku pod širákem nejenom že hojně větví, ale také se zcela vytrácí jeho křehkost a opadavost listů při každém neopatrném dotyku, provázející běžně tuto rostlinu při pěstování za oknem a především nedostatečně zalévanou. Tahle kytka vodu miluje, pokud k ní dostane odpovídající dávku slunečních paprsků a čerstvé povětří stačí rychle vysušit substrát v jejím květináči. Sedum rubrotinctum na snímcích je v podstatě bez jakékoli úpravy. Pouze jsme odstranili dvě nebo tři větvičky v jeho spodní části a pomohli pryč několika zbývajícím lístkům tamtéž. Pak už si stromeček (nebo keříček, chcete-li) jen nerušeně užíval českého léta, v jehož polovině jsme jej z hliněného květináčku přesadili do misky od kamaráda Jardy Pospíchala.dscn8849.jpgS dalším mexickým rozchodníkem Sedum nussbaumerianum to bylo ještě snazší. Stačilo ustříhnout jednu bludnou větev na budoucím kmínku, po níž dodnes zůstává viditelná stopa, a bylo hotovo. Žádný řez v koruně, která venku narostla už během loňského léta do dnešní podoby a od té doby stromek také pobývá v misce s nápadnou až kýčovitě modrou glazurou.
Samozřejmě že to nejsou stromky na věčné časy. Pokud bychom se jim rozhodli věnovat trvaleji, občasnému řezu koruny se v budoucnu nevyhneme. Pořád je třeba mít na paměti, co již bylo uvedeno hned na začátku. Existují sukulenty k tvarování mnohem vhodnější. Abychom nechodili daleko, několik z nich najdeme i v nejbližším příbuzenstvu již jmenovaných.
Letos zjara jsme drobnými zásahy a úpravami tvořili stromečky z rostlin Sedum hernandezii. Než jsme se rozhoupali nafotit jak jim to v malých keramickýchdscn6655.jpgmiskách slušelo, do jednoho je vykoupili zákazníci v naší sezonní prodejně exotických rostlin v jihlavské ZOO. A to nemluvím o Sedum furfuraceum, které je jakousi zdrobnělinou předchozího druhu a rostlinou k tvarování jako stvořenou, aniž bychom museli kdovíjak často přiložit ruku k dílu. Když bude čas, těmto dvěma se každopádně v budoucnu více věnovat začneme, stejně jako to již děláme s dalším mexickým rozchodníkem Sedum griseum. Ale o tom zase někdy jindy.
Na úvodním snímku je miniaturní stromeček bez tvarování v podání letněného Sedum treleasei. Na dalších dvou stejná rostlina Sedum rubrotinctum z dubna a září letošního roku. A na závěr ještě letněné Sedum nussbaumerianum, přirozeně větvící a jen minimálně upravované.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář