Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jemné hry odstínů CRASSULA MUSCOSA

30. 5. 2010

ObrazekHojně a u nás již dlouho pěstovanou tlustici Crassula muscosa, známou mezi pěstiteli stále spíše pod starším názvem C. lycopoides, máme doma v mnoha jejích podobách, lišících se způsobem nárůstu, velikostí a především pak zbarvením droboučkých lístků. Kromě toho, že se jedná o rostlinu mimořádně odolnou, je Crassula muscosa  zároveň i velice tvárná, takže vytvořit z ní pěkný a kompaktní keřík je snadnou záležitostí i pro začínajícího pěstitele.
Stačí jen čas od času zkrátit přerůstající vrcholky, kterých mívají rostliny velké množství. Tvar budoucího keříku je prakticky pouze v rukou pěstitele, protože z této rostliny se dá bez nadsázky udělat cokoliv nač si jen vzpomene při způsobu tvarování podobnému údržbě živého plotu! ObrazekTo ostatně už dávno vědí všichni sukulentáři, protože snad každému z nich už někdy tato notoricky známá rostlina z jihu Afriky prošla rukama. O jejím pěstování jsme už na našich stránkách v minulosti také psali.
V posledních letech jsem začal shromažďovat nejrůznější barevné odstíny této rostliny, které tvoří pestrou škálu. Nedělám to nějak systematicky, jen prostě schraňuji co se mi dostane shodou náhod do rukou. Škoda že nemám možnost okamžitého porovnání, když nějaký zajímavý odstín spatřím při návštěvě sbírky nebo zahradnictví, zabývajího se pěstováním či prodejem sukulentů, a tak když mi připadá rostlina něčím odlišná, prostě ji koupím a doma porovnám s ostatními.
Barevné rozdíly bývají částečně způsobeny i různými  světelnými podmínkami na stanovištích, které mohou měnit odstíny ze světlejších na tmavší a opačně dosti výrazným způsobem. Proto pro mne zůstává jediným měřítkem jejich skutečné odlišnosti jejich umístění na jednom místě, kde se jim dostává přibližně stejných dávek vody i slunečních paprsků. Zatímco zbarvení některých typů Crassula muscosa zůstává konstantní po celý rok, u jiných se výrazně mění vlivem intenzity slunečních paprsků. ObrazekNejvíce je to patrné u variegální formy s částečnou ztrátou chlorofylu v listech. Dokonce i mezi samotnými variegálními formami ještě existuje více odstínů zbarvení! Každopádně ale shodných podmínek nejlépe docílím tak, že více typů Crassula muscosa pěstuji ve společné nádobě!
Při jejich sesazování samozřejmě nevznikají tak výrazné kontrasty jako u některých barevných rostlin a kultivarů z čeledi Crassulaceae, jaké můžete vidět ve fotogalerii „Chvála letnění“, ale jemné rozdíly v odstínech zelené i růžové vytvářejí také oku lahodící celek. I v kombinování pouhé trojice odstínů Crassula muscosa lze vytvořit barevně zajímavé kompozice.
Trojice na prvním snímku je v poměrně mělké misce, což je v případě Crassula muscosa vždy ku prospěchu jejich vzhledu. V příliš hlubokých nádobách zůstává substrát po zálivce příliš dlouho vlhký, což často s kombinaci s nedostatkem slunečních paprsků vede k přebujelosti rostlin. Něco podobného na plném slunci a v keramické misce rostlinám rozhodně nehrozí, a zároveň se mají kam rozrůstat minimálně po celou jednu sezónu.
ObrazekTrojice na druhé fotografii je zasazena v menší misce tak, že z rostlin je vytvořen jediný společný trs, v němž se odstíny barev stonků vzájemně prolínají. V tomto případě je třeba zvolit typy rostlin s podobnou rychlostí nárůstu. Pokud je ale přece jenom některá z nich robustnější nebo přirůstá rychleji, není problém její růst zredukovat občasným krácením vrcholů.
Fantazie se meze nekladou ani v případě tak běžných a nepříliš nápadných rostlin, jakými jsou nejrůznější typy keříčkovité tlustice Crassula muscosa, které samozřejmě hojně využíváme společně s dalšími příbuznými z čeledi Crassulaceae i při sesazování našich sukulentních zahrádek.
Když nás nedávno poctili návštěvou manželé Součkovi z Plzně, kufr jejich auta skrýval hotový poklad v podobě nejrůznějších mělkých a keramických misek drobných rozměrů, jako stvořených pro osazování právě takovými rostlinami, jakými jsou nejrůznější typy Crassula muscosa. A tak jsem si pár dnů po jejich odjezdu začal hrát a sesadil celou škálu barev do dvou z nich, které můžete vidět na závěrečné dvojici snímků. Při pohledu na dění ve skleníku, kde sluneční paprsky začínají přece jenom alespoň trochu kouzlit, bych mohl směle osázet ještě třetí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

elxfo

(kika, 8. 1. 2012 16:56)

fajnee