Jdi na obsah Jdi na menu
 


AURORA KONTRASTNÍ za všech okolností

25. 2. 2012

p1020390.jpgAť ji zasadíme do sebepestřejší sukulentní společnosti, vždy bude svým výrazně růžovým zbarvením listů bezkonkurenčně nejnápadnější. Ať ji umístíme vedle kterékoliv sukulentní rostliny čeledi Crassulaceae, pokaždé z toho vznikne výrazný kontrast. Růžová na jejích listech je ta nejrůžovější ze všech, a nevytrácí se docela ani uprostřed české zimy. Přesně taková je rostlina známá jako 'Aurora', kultivar mexického rozchodníku Sedum rubrotinctum s částečnou ztrátou chlorofylu v povrchových vrstvách listů, způsobující jejich charakteristické růžové zbarvení. O jejím pěstování jsme psali už dříve v jiné rubrice („Pěstitelská praxe“/15.2. 2008).
Nejrůžovější bývá 'Aurora' zjara a na podzim, ale pokud má dostatek vody a ráno bývá často rosa, letněné rostliny si zářivé zbarvení udrží i uprostřed českého léta. pict0086.jpgJen s koncem podzimu jim začínají listy postupně blednout, až se jejich zbarvení změní spíše v perleťové. Nebývá to ale nadlouho, protože vlivem dlouho trvajícího vodního půstu se listy začnou s prodlužujícími se dny znovu zbarvovat! Mnohdy dokonce i velice výrazně, zatímco jejich „normální“ příbuzenstvo (Sedum rubrotinctum) je tou dobou ještě stále sytě zelené!
V pěstitelském článku jsme zmiňovali, že 'Aurora' už neodmyslitelně patří k našim pestrobarevným sezónním výsadbám do společných nádob. Někdy stačí její kombinace pouze s jedinou barevně odlišnou rostlinou (což je v jejím případě úplně každá!), a můžeme dosáhnout překvapivého výsledku. Na úvodním obrázku ji vidíte ve společnosti dalšího mexického rozchodníku Sedum treleasei. Protože obě rostliny jsou dostatečně nápadného zbarvení, misku jsme naopak zvolili nenápadnou tvarem i barvou. Tento snímek byl pořízen na počátku dubna.
pict0026.jpg'Aurora' se ovšem neztratí ani v mnohem silnější konkurenci barev, jakou nabízejí sukulenty z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae), což je patrné  na druhé fotografii, pořízené také počátkem dubna!  Zde se 'Aurora' nachází v opravdu pestré společnosti svých rodových (Sedum) příbuzných nejrůznějších druhů, a hned vedle ní září takřka bílé Pachyphytum bracteosum, zatímco uprostřed mísy všemu dominuje právě nakvétající Echeveria 'Perle von Nürnberg'! Právě počátek jara je jedním z období, kdy se můžeme těšit z opravdu výrazně růžových listů Sedum rubrotinctum'Aurora'.
Obrázky č.3 a 4 byly pořízeny koncem května a je na nich další pestrobarevná mísa, tentokrát o trochu menší než ta předchozí, ale barevně možná ještě výraznější. pict0120.jpgPřesto v ní ale zůstává 'Aurora' rostlinou naprosto nepřehlédnutelnou, a to i přes výrazně zbarvené sousedy Graptoveria 'Debbie' (vlevo) a Pachyveria 'Blue Mist' (vpravo), i červeň Crassula capitella 'Campfire'. Právě v této barevné kompozici je patrný rozdíl mezi 'Aurorou' a normální rostlinou Sedum rubrotinctum (v popředí), která tou dobou zůstává po zimě ještě stále sytě zelená, zatímco náznaky červeného zbarvení se teprve začínají objevovat na špičkách listů! 
Předposlední snímek je z počátku podzimu, který se u nás v posledních letech s železnou pravidelností hlásí o slovo bezprostředně po skončení prázdnin. 'Aurora' je zde ve společnosti nakvétající Echeveria affinis, a opět je to ostrý barevný kontrast, na jaký jsme u ní zvyklí opravdu takřka se všemi sukulenty čeledi Crassulaceae. 
p1030452.jpgPrávě v této době obvykle nabírá zbarvení 'Aurory' znovu na intenzitě, pokud ji tedy rostliny vůbec přes léto stihly ztratit. Zrovna během loňského léta se tak vůbec nestalo, protože až na několik dnů v samém závěru srpna nebyly naše rostliny nuceny čelit výraznějšímu období veder, během nichž jejich růžové listy pokaždé výrazně blednou. O rok dříve (2010) zažily naše letněné sukulenty hned dvě dlouho trvající vlny veder, kdy jejich zbarvení sice výrazně utrpělo, ale samotné rostliny nikoliv. Jiné to bylo ve skleníku, kde se i přes nepřetržité intenzivní větrání teploty často šplhaly až k 45°C, a s některými za normálních okolností slunce milujícími rostlinami už to chvílemi vypadalo hodně zle!
p1010622.jpgNěkde jsem četl, že intenzivně se zbarvují především vystresované rostliny, ale přesný opak je pravdou! To si někdo sukulenty popletl s chameleony, u nichž to snad takto funguje! Pokud rostliny prožívají stres z vedra a nadbytku slunečního záření, jejich barvy naopak blednou a ony zpravidla upadají do tzv. „letní stagnace“. Přestávají růst a omezují příjem vody, protože jejich kořeny nepracují naplno, nebo přestanou pracovat úplně. Pokud vidíme, že to rostliny snášejí hodně špatně, stěhujeme je raději na nějaký čas dolů pod parapet!
Sedum rubrotinctum 'Aurora' je a bude stálicí v naší sbírce nejenom díky nenapodobitelnému růžovému zbarvení listů. Užití této rostliny je mnohem širší, než jen společná výsadba s ostatními tlusticovitými rostlinami. Dají se sázet do prohlubní kamenů, kde ve svízelnějších podmínkách postupně zmenšují listy a zpomalují růst. Dají se z nich při troše snahy dokonce vypěstovat i docela hezké stromečky či keříčky, ale o tom zase někdy jindy v této rubrice. 'Aurora' a české léto prostě patří k sobě, jak vidno na poslední fotografii, kde se „sluní“ (v popředí) společně s normálními rostlinami Sedum rubrotinctum!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

aurora

(Sapree, 12. 3. 2012 12:40)

Se školou pořádáme referáty na sukulenty a vaše stránky pomohly..dk

aurora

(květa, 4. 3. 2012 16:39)

Překrásně udělané misky máte. moc se mi to líbí. Děkuji za rady k týkající se pěstování.