Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOČNÍ HVĚZDA

23. 12. 2009

ObrazekEuphorbia pulcherrima z dalekého Mexika už k českým vánocům neodmyslitelně patří. Proto se jí také říká „vánoční hvězda“. Své pojmenování získala díky sytě červeným listenům, k jejichž výraznému zbarvování dochází právě v nejkratších dnech naší zimy. Listeny svou nápadností a zářivým zbarvením zcela zastíní nenápadné kvítky, které se uprostřed té rudé záplavy takřka ztrácejí (obr.č.1).
Dnes už je v obchodech k dostání kromě tradiční červené i v mnoha dalších barvách, často nevýrazných a připomínajících výrobky z umělé hmoty. Asi nejsem v tomto ohledu sám, kdo dává přednost klasice. Poinsettia pulcherrima se jmenovala tato zvláštní rostlina dříve, ještě když se za první republiky v našich zahradnických závodech pěstovala ve velkém jak k vánočnímu prodeji, tak i k řezu jako součást floristických vazeb.
V přírodě se jedná o keř, dorůstající až čtyřmetrové výšky. V našich domácnostech však letité rostliny vidíme jen zřídka, protože z vánoční hvězdy (dříve také „vánoční růže“) se stala už většinou pouze kytka na jedno použití. V supermarketech a květinářstvích celé Evropy se jí prodávají statisíce květináčů za ceny, za něž se snad ani nevyplatí pěstovat. Pro nás sukulentáře, zápasící s věčným nedostatkem prostoru, je to však rostlina zabírající až příliš místa, a navíc celoročně preferujeme úplně jiné zástupce z jejího rozmanitého příbuzenstva.Obrazek
O samotném pěstování Euphorbia pulcherrima toho bylo napsáno více než dost, takže by se další pěstitelské rady na tomto místě rovnaly pověstnému nošení dříví do lesa. Spíše je vhodné  připomenout příslušnost rostliny k pryšcům rodu Euphorbia, a tudíž i možné nepříjemnosti s mlékem, které rostlina roní i při sebemenším poranění. „Vánoční hvězdu“ by všichni milovníci poklidné sváteční atmosféry měli každopádně umístit mimo dosah malých dětí. Jinak mohou docela snadno vánoční pohodu proti své vůli proložit zcela neplánovanou návštěvou zdravotnického zařízení. Nebezpečí hrozí především při konzumaci jakékoliv části rostliny dětmi, případně zanesením jejího mléka (latexu) do očí!
Při nákupu této tradiční vánoční rostliny nezapomínejme ještě na jednu maličkost. Je teplomilná, a delší pobyt v chladu jí v období kvetení příliš nesvědčí (zatímco po odkvětu naopak ano!). Mráz může dokonce během krátké chvíle zhatit přechozí trpělivou práci zahradníků, a následně zkazit radost i vám ve chvíli, kdy namrzlou kytku vybalíte doma v teplé místnosti. Namrzliny nejsou zpočátku až tak patrné, ale po několika hodinách pobytu rostliny ve vytopeném bytě už o jejím osudu nebudete mít pochybnosti. A také ji nezapomeťe pravidelně zalévat, protože v době kvetení sucho rozhodně nemiluje, jak jsme tomu zvyklí touto dobou u jejího rozvětveného sukulentního příbuzenstva!
Přeji vám samozřejmě, aby „vánoční hvězda“ z dalekého Mexika  jen a pouze přispěla k poklidné a příjemné sváteční atmosféře, k níž už v domácnostech uprostřed Evropy neodmyslitelně patří od konce devatenáctého století!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář