Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slunce dělá HEZKÁ TĚLA

7. 6. 2010

ObrazekSluníčko si v letošním roce zatím až příliš často vybíralo slabší chvilky, přesto stačilo v těch krátkých pauzách mezi neustálými dešti vykouzlit na tělech některých sukulentů zcela nový povrch. Pozorováním našich letněných sukulentů mám ověřeno, že ideálním počasím k dokonalému vybarvování sukulentů jsou deště, střídající se v rychlém sledu se slunečným počasím. Tedy takzvané „aprílové“ počasí, typické a nejčastěji se u nás na Vysočině vyskytující každoročně po celý květen a ještě na počátku června, samozřejmě s výjimkou letošního roku, kdy deště dlouho vítězily na celé čáře, aby byly vzápětí vystřídány vedry takřka tropickými!
Sedum pachyphyllum je rostlina notoricky známá, o jejímž pěstování jsme na našich stránkách psali už dříve. Modrozelené listy s voskovým ojíněním na povrchu bývají u této rostliny docela nenápadné do chvíle, kdy na ně začne pršet a následně alespoň trochu zasvítí slunce. ObrazekNa jejich koncích se náhle objeví červená barva, kterou až dosud postrádaly. Zprvu jen ve formě droboučkých teček, které se však zanedlouho slévají ve skvrny, činící z této jinak fádní rostliny kytku docela vesele vyhlížející. Při bližším pohledu na červené plochy zjistíme, že se strukturou zbarvení velice podobají těm na povrchu některých odrůd jablek. Ta jsou ostatně také na povrchu opatřena podobnou voskovitou vrstvou, plnící u ovoce úplně stejnou funkci jako u sukulentů, a to udržet šťávu (vodu) uvnitř co nejdéle! Přiznám se, že jablka s červenými skvrnami na povrchu mne lákají daleko více než žluťáci nebo zeleňouři. A stejně to mám u sukulentů. Díky letnění mám na výběr a volba je jasná!
Příjemným překvapením letošního ponurého jara byla Crassula nudicaulis 'Hirta', mezi pěstiteli známá spíše pouze jako C. hirta! Ta na druhém obrázku pochází z lokality Swellendam, a od svých nejbližších příbuzných odlišného typu se liší absencí chloupků na povrchu listů, namísto nichž má pouze jemné šupinky. Na počátku zimy jí zčervenaly konce tenkých listů, ale pak až do jara zůstávala vcelku fádně zelená. Po odkvětu ale nastaly změny, nad nimiž jsem žasnul. A to ještě zatím nebyla venku na čerstvém povětří, kam se ji chystám co nejdříve vystěhovat! Jsem tedy zvědav, co s ní provede české léto!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář