Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEMENA V DÁRKOVÉM BALENÍ

29. 5. 2009

ObrazekNěkteré sukulentní rostliny množíme takřka výhradně výsevem semen, protože z řízků to nejde, nebo jsme se to ještě pořádně nenaučili. Jsou však jiné rostliny, které se vegetativně množí tak snadno, že výsevy jejich semen už asi v praxi nikdo neprovádí. Mezi ty druhé bezesporu patří Stapelia (Orbea) variegata. Rostlina obyčejná, mezi pěstiteli známá už někdy od konce 19.století, jejíž výhony koření snadno a rychle, pokud je opatrně oddělíme kroutivým pohybem od trsu ostatních. Často už mívají kořeny vlastní, pokud se svou spodní částí předtím byť jen lehce dotýkaly substrátu. Tak proč je vlastně vysévat?

 

ObrazekObrazek

Znám jediný rozumný důvod k takovému počínání, pokud pominu možnost nudy a absolutního nadbytku volného času. Tím důvodem je získání semeníku z nějaké přírodní lokality, spojené se zvědavostí, zda květy nebudou zase o trochu jiné než všechny předtím spatřené. Při variabilitě Stapelia variegata, a jejím hybrydizačním potenciálu nic nemožného!
Jenomže u nás ve skleníku loni, pokud si dobře pamatuji, souběžně s touto rostlinou žádné jiné příbuzenstvo z čeledi Asclepiadaceae nekvetlo, takže opylení krásných, ale silně zapáchajících květů (viz článek na našich stránkách) mají na svědomí buď mouchy, nebo všudypřítomní mravenci. Mouchy zápach podobných květů milují, a tráví na nich mnoho času, mravenci jsou zase všeteční a vlezou úplně všude.
Díky některým z těchto drobných tvorů nám letos zjara začaly naše rostliny Stapelia (Orbea) variegata servírovat semena v nádherných dárkových baleních. Dvourohé lusky s jemnou kresbou na povrchu jsem už viděl před mnoha lety, a pak dlouho ne, ale v takovém množsví pohromadě ještě nikdy. Je vidět, že máme ve skleníku hmyz mimořádně přičinlivý.
Jakmile ty lusky prasknou, vyvalí se z nich na světlo semena opatřená pověstnými padáčky, a možná je průvan v našem makrolonovém tunelu vyfoukne kdoví kam. Nevšední sukulentářský zážitek mi ale zůstane dlouho v paměti, a také na fotografiích, když už na experimentální výsevy chybí čas i motivace. Tři pohledy na zajímavé dění okolo semen Stapelia (Orbea) variegata nabízíme i vám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář