Jdi na obsah Jdi na menu
 


PASTVA NA MODRÉM POLI

23. 5. 2009

ObrazekSamozřejmě se jedná pouze o pastvu pro oči pěstitelovy, a ta modrá je trochu promíchaná se zelenou, protože se přece jenom jedná o rostliny s chlorofylem. V tomto případě o Echeveria setosa ssp. deminuta, které se mezi pěstiteli neřekne jinak než E. rondelli. Je jakousi zmenšeninou klasické Echeveria setosa (deminuta = zmenšená), a také je výrazně modřejší, což je způsobeno částečnou absencí jemných chloupků na většině povrchu listů. Těch bývá hustě poskládáno v růžicích neuvěřitelné množství, a když do nich pořádně zasvítí sluníčko, ještě více se semknou.
Své drobné rozměry si rostlina vynahrazuje hojným odnožováním. Zanedlouho vytváří koberce růžic, které vzájemně takřka splývají v jediný celek, připomínající modré, jen mírně zvlněné pole. Tak jako na našich obilných polích můžeme čas od času pozorovat vzláštní úkazy v podobě kruhů a všemožných jiných obrazců, v modrém mexickém poli se dějí na přelomu jara a léta také zajímavé věci.Obrazek
V některých místech se začnou droboučké lístky  jemně rozestupovat, což na první pohled pozorujeme coby světlé skvrny. Jakoby se až dosud hustý porost v těchto místech snažil udělat místo něčemu mnohem důležitějšímu. A co je pro rostlinu z hlediska přežití v krutých podmínkách mexické přírody důležitější než květy, a následně i semeníky, umožňující další setrvání druhu v krutém přírodním boji.
Echeveria setosa ssp. deminuta odnožuje (a kvete ) jako málokterá jiná, a většinou část (nebo všechny) odnoží jednou za čas oddělujeme za účelem dalšího množení. Tentokrát jsem nechal všemu volný průchod, a tak miska s echeveriemi zarůstala vcelku živelně asi rok a půl, až pod příkrovem listových růžic zmizely i kameny, jimiž byly od sebe jednotlivé rostliny na počátku odděleny. Výsledek vidíte na fotografiích. Za můj laxní přístup se dostavila odměna v podobě lesíku květních stvolů, na něž byla v době rozvíjení výrazně zbarvených kvítků radost pohledět. O pěstování Echeveria setosa ssp. deminuta alias E. rondelli se můžete dočíst v jednom z loňských článků v rubrice „Pěstitelská praxe“. Dnes nabízíme jen pohledy na letošní pestrou úrodu z modrého políčka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář