Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mírně NEDOKONALÁ KRÁSA

28. 3. 2010

ObrazekČekání na první kvítek rostlin rodu Piaranthus bylo nesnesitelně dlouhé, a protáhlo se až do samého konce října, kdy zimní zahradu z té krásy naplnil pach jenom ztěží slovy popsatelný. V půli listopadu se otevřelo první poupě dalšího druhu, a připravilo nám hned dvojí překvapení. Pestrý kvítek pro změnu nezapáchal vůbec, ba naopak SE nám zdálo, že dokonce slabě voněl! Hlavně nám ale stále připadal nějaký divný! Až na „druhý pohled“ jsme si uvědomili, že mu chybí jeden z korunních lístků, tvořících dohromady typický hvězdicovitý tvar.
Při pohledu na ten výjimečný omyl přírody jsem přemýšlel, kde jenom už jsem podobný tvar viděl. Před očima mi vyvstala televizní obrazovka za mého dětství s nepřehlédnutelnou hvězdou v dolním rohu, objevující se vždy když začínal mládeži nepřístupný film. Podobná čtyřcípá hvězda čistě červené barvy (a také s bílým lemováním) zdobí i vlajku ostrovního státu Aruba. Prý možná symbolizuje čtyři úřední jazyky na ostrově fungující (holandština, papiamento, angličtina a španělština). Pod ní jsou v modrém poli žluté pruhy, symbolizující mimo jiné i barvu květů Aloe, která je prakticky jedinou hospodářskou rostlinou, systematicky pěstovanou v tomto malém turistickém ráji v Karibiku.
Ostatní kvítky už měly „všech pět pohromadě“ a dělaly nám radost až do konce listopadu, tedy v době, kdy příliš sukulentů zrovna nekvete. O pěstování rostlin rodu Piaranthus jsme psali na našich stránkách docela nedávno (26.12.09) a dnešní článeček je spíše takovou botanickou zajímavostí, jaké vznikají občasnými omyly matky přírody. A to jsem si dlouho myslel, že příroda a Václav Klaus se mýlit nikdy nemohou!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář