Jdi na obsah Jdi na menu
 


MALÝ TLOUŠTÍK aneb TRICHODIADEMA DENSUM podruhé

11. 4. 2009

ObrazekMezi pěstiteli převažuje, nebo se alespoň často vyskytuje názor, že řízkované trichodiademy nedosahují ani zdaleka tak hezkých, a především tlustých kořenů jako ty z výsevů. Je tomu tak ostatně i u spousty jiných sukulentů, tak proč by tomu mělo být u rostlin rodu Trichodiadema jinak? Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, a spokojil se s tím, že těm našim zatím kořínky docela pěkně tloustnou. Neměl jsem tušení, zda jsou ty rostliny z výsevů nebo řízkované, ale krk bych dal za to, že ty nejstarší určitě patří do té druhé kategorie.
Před dvaceti lety to u nás mezi sukulentáři fungovalo asi tak, že když někdo získal nový druh rostliny, a ta nadělala alespoň pár větviček, okamžitě je ostříhal a rozdal kamarádům, kteří zanedlouho učinili totéž. Při pověstné české šikovnosti je tedy dost možné, že všechny rostliny Trichodiadema densum pocházejí z jediného (nebo několika málo) původního zdroje, protože jejich semena tehdy v nabídkách nebývala.
Vegetativní množení trochodiadem je snadné, ale ani zdaleka ne tak rychlé jako třeba u většiny sukulentů čeledi Crassulaceae. ObrazekŘízky trichodiadem necháváme vždy několik dnů zaschnout. Na vlhkém perlitu se nejdříve nějaký čas neděje vůbec nic, ale pak najednou začne stonek v místě řezu výrazně tloustout, jakoby chtěl předznamenat další vývoj rostlinky. Jakmile se začnou v místě zduření objevovat podélné praskliny, je nejvyšší čas sázet do připraveného květináčku, aniž bychom čekali až se objeví kořínky. V oněch prasklinách začíná prosvítat zelená, až dosud se skrývající pod světlou borkou. S podobným jevem se setkáváme po radikálním řezu těchto rostlin, kdy na některých místech větví (mnohdy i velmi starých) začně jejich světlý povrch praskat a zelená místečka signalizují kde v blízké budoucnosti můžeme očekávat nové výhony. Zajímavé je, že nejrychleji zpravidla koření řízky odebrané z nejstarších a nejvíce dřevnatých větví!
Malý tlouštík samozřejmě putoval bezprostředně po kontrole kořenů do květináčku, jak můžete vidět na druhém snímku.Obrazek Minimum substrátu a umístění kořenů pod povrchem zaručuje jejich maximálně rychlé tloustnutí. Jak už bylo řečeno, trichodiademám vše trvá poměrně dlouho, takže alespoň takto může pěstitel přispět k částečnému urychlení zdárného vývoje kořenů. Než dosáhne rostlinka rozměrů té z fotografie  v závěru článku, bude to ještě nějaký čas trvat. Protože pod zemí tloustne, a nahoře již zároveň kvete, zdá se že je na dobré cestě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář