Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malé VELKÉ RADOSTI

7. 9. 2012

p1060378.jpgŽe maličké rostlinky mohou přinášet velkou radost se v poslední době předvědčuji čím dál častěji. Zčásti to bude tím, že čím dál více pozornosti věnuji pěstování drobných rostlinek čeledi Aizoaceae, které jsem celá léta až na výjimky z nejrůznějších důvodů opomíjel!
Sedum caducum je ale docela jiný případ. Když jsem tuto drobnou mexickou rostlinu z čeledi Crassulaceae spatřil poprvé prostřednictvím fotografií v internetových kaktusářských novinách (leden 2012), zdráhal jsem se zprvu uvěřit, že by něco tak krásného mohlo celá desetiletí unikat mé pozornosti. Leč stalo se, a nastal tedy čas k nápravě!
Když jsem v únoru přednášel na sukulentářském setkání v Libochovicích, kousek tohoto nádherně zbarveného rozchodníku mi věnovala paní Dáša Petrlíková, majitelka velice rozsáhlé a rozmanité sbírky rodu Sedum a zároveň autorka znmíněného článku v „Pavlíčkových“ novinách. Tvrdila mi, že se jedná o rostlinu takřka plevelnou!
p1060380.jpgDoma jsem si po zbytek zimy hýčkal každičký její lístek. Byly dosti křehké, a padaly při každém jen trochu neopatrném doteku. Na místě dopadu však velice záhy koření, takže na tom tvrzení o plevelu možná něco bude, říkal jsem si a těšil se, až tu nádhernou kytičku postavím zjara do zahrady a nechám na ni pražit slunce.
České léto s lístky Sedum caducum dělá úplné divy! Kresba na nich je nádherná, oku lahodící, a zatím ještě stále kompaktní přízemní rostlinky připomínají maličké klenoty jemných odstínů. Slůvko „zatím“ je v tomto případě na místě, protože díky vysokým květním stvolům vezme kompaktní tvar drobných růžic rychle za své.
Plné slunce přímo z nebe má na svědomí nádherné barevné odstíny listů, malá nádoba s minimem propustného substrátu zase zaručuje pozvolný růst a přirozený tvar Sedum caducum. Krásné tvary misek a odstíny glazur zase umí vykouzlit ve své žacléřské dílně pan Lothar Bönisch. Když se to vše spojí dohromady, i na malém prostoru (60 x 40mm) si může člověk udělat docela velkou radost!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář