Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvetení NANEČISTO

10. 12. 2010

ObrazekEcheveria 'Doris Taylor' je nádherná kytka i bez květů, natož pak s nimi. Jedná se o mimořádně povedeného křížence E. setosa a E. pulvinata 'Ruby', a  mnoho pěstitelů tuto rostlinu stále ještě považuje za opravdovou Echeveria setosa! O pěstování 'Doris Taylor' jsme na našich stránkách psali v rubrice „Pěstitelská praxe“ už 19.7. 2008, bezprostředně po fotografování jejích nádherně zářivých letních květů.
Na sklonku letošní zimy jakoby se jedna z našich rostlin už léta nemohla dočkat, a zárodek budoucího květního stvolu se mezi hustou spletí jejích chlupatých listů objevil už někdy v polovině února! Byli jsme proto zvědavi, jak se rostlině v jejích snahách o kvetení bude dařit nadále. Namísto aby květní stvol začal narůstat do výšky a sílit, aby unesl množství zvonkovitých květů, zůstával neustále přisedlý k růžici, nenápadně zachumlaný v jejích chlupatých listech. K našemu překvapení se na počátku března v husté spleti listenů začalo zřetelně rýsovat klasické poupě, v ničem se nelišící od těch letních na vysokých stvolech. Květní stvol se přitom ani nehnul z místa, a poupě zůstalo pouze jediné!Obrazek
V polovině března se poupě otevřelo v květ naprosto identický se všemi, které jsme kdy předtím na 'Doris Taylor' vídali. Rostlinu zdobil téměř tři týdny! Bylo to jakési kvetení nanečisto. Jakoby se rostlina rozhodla kvést, a pak si to nakonec kvůli mizernému počasí na poslední chvíli rozmyslela! Než jsem to podivné slůvko „nanečisto“ použil, raději jsem nahlédl do pravidel českého pravopisu, zda vůbec existuje. Kvetení nanečisto se tedy příliš nepovedlo, podobně jako státní maturity, s nimiž si to slůvko podvědomě spojuji. Jediný kvítek však nikoho neotráví (spíše potěší), ani mu nezkazí náladu nebo teoreticky i určitou etapu života, což se o nepovedených experimentech ministerstva školství rozhodně říci nedá!
Na úvodním snímku je onen jediný kvítek, o němž je v článku řeč. Na druhém pak hebký pelíšek, v němž vyrůstal až do svého otevření.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář