Jdi na obsah Jdi na menu
 


KONEC VYMLOUVÁNÍ

30. 8. 2011

p1030341.jpgČasto slýcháme mezi sukulentáři výmluvy, že už to (rostliny) nemají kam dávat! Čím více prostoru pro pěstování, tím méně místa , aneb nepřímá úměra sukulentářská v praxi! Jsou ale rostliny, u nichž tato výmluva snad ani platit nemůže, protože ať mi nikdo neříká, že jeden květináček o průměru 5cm (stačil by i menší!) se mu ještě do skleníku, verandy či na okenní parapet nevejde.
Frithia humilis je kytička opravdu miniaturní, a psali jsme o ní v pěstitelské rubrice 15. října loňského roku, bezprostředně poté, co u nás poprvé vykvetla. Letos kvetou stejné (a takřka stejně maličké jako loni) rostliny s velkým předstihem již od konce července, a květů mají minimálně trojnásobek co loni! Přitom po dlouhé zimě a miniaturních dávkách vody během ní kytičky vypadaly tak padesát na padesát!
p1030346.jpgAť tyto maličkaté frithie někde spatříte v nabídce, pořiďte si je. I vy, majitelé jediného okenního parapetu, s nimi zažjete hodně radosti za málo starosti a na minimu prostoru! Co se kvetení týče je na ně absolutní spoleh! Záleží jen na počasí, které zřejmě dokáže výrazně ovlivnit dobu jejich kvetení, jak jsme se měli letos možnost přesvědčit nejenom u nich, ale i v případě mnoha jejich příbuzných z čeledi Aizoaceae. Léto tedy budiž pochváleno. A konec vymlouvání, že už nemáte ani kousíček místa! Rostlina na snímku ho bude mít v květináčku o průměru pět centimetrů dost možná ještě dalších pár let!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář