Jdi na obsah Jdi na menu
 


DRUHÉ PATRO

8. 5. 2010

ObrazekO pěstování keříčkovitě rostoucí sukulentní rostliny Aeonium sedifolium jsme psali na našich stránkách už dvakrát. Poprvé to byl pěstitelský článek z 25.1. 2008, podruhé jsme psali zhruba o rok později o snadném tvarování této mimořádně odolné rostliny z Kanárských ostrovů. Dnes tedy už jenom malá zajímavost.
Zářivě žluté jarní květy jsou v případě Aeonium sedifolium každoročním pravidlem, ale letošní rok se v tomto ohledu vydařil opravdu mimořádně. Množství květů zajímavého tvaru, vyrůstajících na krátkých stvolech, vytvořilo nad korunou částečně již tvarované rostliny ještě druhé patro. Ve skleníku plném rostlin je dvojice našich kvetoucích rostlin nepřehlédnutelná.
Přitom jsme pro ty rostliny nic mimořádného neudělali. Jen jsme je v zimě nechali pořádně odpočinout a nezačali bláznit s vodou, když se při vrcholcích objevily první zárodky poupat. Pokud v tomto okamžiku pěstitel nevydrží a začne rostlinu zbytečně dopovat množstvím vody, odvděčí se mu za to rostlina dlouhatánskými květními stvoly, které se pod tíhou zářivých květů začnou záhy ohýbat k zemi. Také kompaktní tvar koruny může vzít za své, protože dostatek světla je tou dobou ještě stále bez záruky. Když už rostlina vydržela strádat tak dlouho, vydrží nyní se skromnější zálivkou úplně v pohodě. Výsledek stojí za to!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář