Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokonale načasovaná LOPHOPHORA FRICII

20. 9. 2012

p1060470.jpgČeský cestovatel, etnograf a botanik Alberto Vojtěch Frič mnoho nových kaktusů objevil, a jiné zase byly na jeho počest pojmenovány. Lophophora fricii je příkladem obojího zároveň! Nalezl ji na své slavné mexické výpravě (1923- 1924), a do Evropy přivezl i nevelké množství rostlin, z nichž část patrně zmrzla na celnici, a ani ty zbývající ve sbírkách dlouho nevydržely. Frič pochopitelně tajil přesnější místo nálezu této krásné, a tehdy samozřejmě i mimořádně vzácné rostliny, protože věřil, že se do Mexika znovu vrátí. O existenci rostliny se údajně dozvěděl od Indiánů, v jejichž „žebříčku posvátnosti“ stála právě tato na stupínku úplně nejvyšším! Její popis však Frič neudělal, a kaktusáři se jej dočkali teprve půl století po jeho objevu a třicet let po Fričově smrti zásluhou jiného velikána českého kaktusářství docenta Vlastimila Habermanna z Plzně. V 6. čísle časopisu „Kaktusy“ z roku 1974 se objevil nový popis rostliny, kterou jeho autor považoval za identickou s Fričovými nálezy před půl stoletím, a pojmenoval ji právě na počest jejího objevitele jako Lophophora fricii!
Pár dnů před zahájením naší letošní podzimní výstavy jsme vzpomněli 130. výročí narození A.V. Friče. Když přivezl den před otevřeníp1060472.jpgm výstavy náš kamarád Vašek Navrátil dvojici nádherných a hodně starých rostlin Lophophora fricii, vykukovala už z vaty na jejich temenech růžová poupata. Květy se otevřely přesně v první den výstavy a v plné kráse je mohli obdivovat i Fričovi potomci, kteří výstavu navštívili v den následující. 
Byl to pro mne zvláštní pocit ukazovat vnukům slavného cestovatele, co jejich slavný dědeček kdysi dávno pro kaktusářský svět objevil! Zvláště mne těší, že květy viděl i Fričův paraguayský vnuk Rodolfo z indiánského kmene Čamakoko (Chamacoco), jehož příslušníci sami sebe nazývají Išir Ibitoso.
Všechno se to nádherně sešlo v jediný okamžik na jediném místě! Krásný rozkvetlý kaktus, objevený kdysi dávno českým cestovatelem v dalekém Mexiku, si s neskrývaným zájmem prohlížel vnuk objevitelův z ještě vzdálenější Paraguaye. Příslušník kmene, jehož lid Frič nade vše miloval!
Výstava to byla v pořadí již dvanáctá. Tedy tak nějak do tuctu. Už díky výše uvedeným skutečnostem ale rozhodně tuctová nebyla!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář