Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mgr. PETR PAVELKA (PRAHA - LETŇANY)

21. 5. 2008

ObrazekS pádem železné opony se na české sukulentářské scéně objevila zlatá generace mladých pěstitelů, kteří dokonale rozčeřili u nás dlouhodobě stojaté vody této záliby. Najednou se skloňovala nová jména a tihle hoši začali vyrážet do světa, aby si ověřili v terénu své již tak bohaté znalosti. Libor Kunte, Jarda Šnicer, Jarda Bohata, Vojta Myšák, již nebohý Miloš Kaplan nebo Petr Pavelka a další, na které jsem si zrovna v této chvíli nevzpomněl a jimž se samozřejmě omlouvám. O některých jsem věděl, nebo je znal už od jejich dětství nebo útlého mládí, s jinými jsem se seznámil až v devadesátých letech. Co kus, to ryzí originál, tak jako bývají rostliny, které pěstují, fotografují a milují.
Do téhle zlaté generace patří i Mgr. Petr Pavelka. Původem je z Příbrami, kde ho se sukulenty začal velice záhy seznamovat jeho otec stejného jména. ObrazekS panem Pavelkou jsem se znal léta pouze prostřednictvím korespondence a díky balíčkům semen nebo rostlin, které mi od něj chodily. Pak se zvolna začali Pavelkové rozdělovat na PP seniora a PP juniora. Junior měl základní kaktusářskou a sukulentářskou školu o mnoho přímočařejší než my ostatní, protože jakmile projevil zájem, byl otcem lapen. Myslím ale, že docela rád a dobrovolně.
Dnes je Petr mladý muž, který dosáhl v oblasti sukulentů a jejich poznání už tolik, co jiný nestihne za celý život. Dílem se tak stalo díky jeho včasnému startu, ale další už bylo otázkou citu pro kytky, touze po neustálém poznávání podstaty jejich života a možností cestování. A k tomu možná ještě ty sedmičky, které má v datu narození hned tři, a navíc spravedlivě rozděleny mezi den, měsíc i rok narození.
ObrazekTy údajně také souvisejí s jeho naprostou spolehlivostí ve všem co dělá. Manželka Ivana ho má ráda nejenom pro tu pověstnou spolehlivost, kterou mi občas, leč pravidelně  připomíná s náznakem, zda jsem se konečně v tomto ohledu od Petra alespoň trošičku nenakazil. Konečné rozuzlení záhady spolehlivosti PP (dnes už, bohužel, bez slůvka Junior) nám s naprostou jistotou objasnil pan Josef Zeman z Ondřejova. Když jsme jednou společně stáli v jeho skleníku nad nějakou rostlinou s Petrovým polním číslem, došli jsme řečí až k té zmíněné spolehlivosti. A ten chlapík se zelenýma, a navíc neuvěřitelně šikovnýma rukuma nám sdělil: „To je dáno datem narození. My máme s Petrem narozeniny ve stejný den, a  v tenhle den se rodíme samí spolehliví.“
Petr Pavelka má při svém poctivém přístupu ke všemu co dělá docela široký záběr. Jeho excelentně provedený skleník v pražských Letňanech má rozlohu 250 metrů čtverečních a je plný nádherných rostlin.Obrazek Nejsou to zdaleka jenom sukulenty, ale také kaktusy, cibuloviny a jiná botanická lákadla. Kromě bohaté nabídky rostlin má Petr stejně pestrou nabídku literatury tuzemské, ale především zahraniční. Protože dovede s naprostou přesností posoudit přínostost daných publikací pro samotné pěstitele, jeho nabídka se nekryje takřka v ničem s tím, co je možné koupit v našich knihkupectvích. Kromě vlastní publikační činnosti se věnuje také přípravě časopisu Kaktusy, a je členem vedení společného kaktusářského hnutí Čechů a Slováků. Pravidelně se samozřejmě zúčastňuje výstav a nejrůznějších sympozií, kde často a dobře přednáší (už dávno ne jenom v ČR).
ObrazekMožnosti cestovat po celém světě využívá Petr opravdu hojně. Když se jim v roce 1992 splnil s tátou sen a vyrazili společně na jih Afriky, odstartoval Petr neuvěřitelnou šňůru objevitelských i částečně obchodních cest do Afriky, na Madagaskar, do Mexika , Chile a jiných koutů této planety. Kromě toho také přispěl k poznání flóry jihu Afriky spoustě jiných pěstitelů a milovníků přírody, pro které už léta pořádá dobře zajištěné expedice do krajin pro sukulentáře zaslíbených. Na nich poznají tolik, co by sami spatřit nikdy nemohli ani v případě, že by jejich cesty byly mnohonásobně delší.
Jednou seděl Petr u nás doma, když mu někdo volal a ptal se na tatínka. „No jo, ten je v Austrálii a plní si další svůj sen. To se holt  mají, tihle důchodci!“ žertoval Petr. Asi za týden mi přišla smutná zpráva, že právě cesta po vzdáleném kontinentu byla tou poslední Petra Pavelky staršího.Obrazek
Jednou si s námi Petr docela užil. Domluvili jsme se, že společně navštívíme krásnou sbírku pana Jiřího Merhauta v Mořince, a odtud se teprve vydáme do jejich skleníku v Příbrami. Vyrazili jsme tehdy starou rozvrzanou škodovkou, které jsme zapomněli v očekávání blížícího se sukulentářského labužnictví vypnout světla. Když prohlídka skleníků a pařenišť u pohostinných manželů Merhautových byla u konce a sbalili jsme zakoupené rostliny, škodovka ani neškytla. Začal roztahovací proces, čítající několik etap a zakončený zoufalou kontrolou takřka plné nádrže. Nakonec jsme v koloně s tažným lanem vyrazili z kopců dolů, kde jsme k sukulentům přikoupili ještě zcela novou baterii.
ObrazekS tou už jsme se mohli spolehlivě vydat do ráje litopsů, které byly v příbramském skleníku všude kam oko dohlédlo. Tam jsme se také poprvé a naposledy osobně potkali s PP seniorem a doplnili zbylé místo v připravených zelených přepravkách.
Petr Pavelka umí sukulenty nejenom pěstovat, ale také naprosto spolehlivě určit. Už jsem několikrát využil v tomto ohledu jeho služeb. Když už jsem nakousl tu botanickou systematiku, Petr také několik nových rostlin objevil či znovuobjevil, a také dnes již existují rostliny nesoucí jeho jméno.Obrazek Další splněný sen tohoto šikovného kluka. Měl bych napsat mladého muže, ale protože vypadá ještě mnohem mladší než ve skutečnosti je, tak to označení docela sedí.
Petr Pavelka = Palkowitschia. Na adrese www.palkowitschia.cz se o jeho aktivitách dozvíte mnohem více a vyberete si co vás nejvíce zajímá.
Když se s Petrem setkáte, poznáte že předchozí řádky jsou naprosto pravdivé. Většina sukulentářů už ho stejně dávno zná, protože přes svůj mladý věk se mezi nimi pohybuje hodně dlouho. Z jeho skleníku si odvezete nejenom hezké a zdravé rostliny se správným označením, ale také pocit příjemně  prožitých chvil s člověkem, který jim rozumí a dává všechno co může. Vyzařuje z něj spokojenost, podtržená dobrým rodinným zázemím a pestrým naplněním jeho dosavadního života. Obrazek
Fotografie jsme pořídili 16. dubna, kdy jsme Petra navštívili v jeho skleníku. Naposledy jsem tam byl před deseti lety, kdy byl ve fázi intenzivního zabydlování. Dnes je plný kytek, z nichž oči přecházejí. Z Petra  Pavelky juniora se mezitím kratičkou přesmyčkou stal přes normálního PP nakonec Petr Pavelka senior.
Po úvodním snímku Petra  Pavelky následuje ten, na němž se vydávám na první okruh uličkami  závodu  „Okolo letňanských sukulentů“. Pak přicházejí na scénu Pavelkové, kteří mezitím uklidili obřího pejska salašnického původu do jeho příbytku. Dámská část rodiny již předtím vyrazila na procházku (manželka Hanka a dcera Eliška). Obrovské rozloze sukulentů všeho druhu dominuje stromová  Aloe ramosissima stejně jako někde na jihu Afriky, který se stal Petrovým druhým domovem. I taková nádhera bývá v Letňanech na prodej (Euphorbia susannae-marnierae). Avonia quinaria ssp. alstonii (Anacampseros alstonii) je rostlina vzácná, ale u Pavelků v Letňanech může mnohým připadat jako plevelná. ObrazekLithopsy jsou zde samozřejmě kam oko dohlédne, a některé z nich doslova hýří barvami. Rostliny rodu Lithops a jméno Petr Pavelka  patří neodmyslitelně k sobě, o čemž svědčí i následující snímek z jarního převlékání.
Jára Cimrman se sice domníval, že budoucnost patří aluminiu, ale u Pavelků to vidí úplně jinak. Petr Pavelka III. dosedl na trůn, aby přehlédl rodinné království a zvolna nabýval  tolik potřebný sukulentářský nadhled. Kaudexy vskutku gigantických rozměrů jsou tím pravým zakončením skvělé  dubnové návštěvy. Nebýt  obřích květináčů, mnohdy se zcela ztrácejících pod rostlinami, připadali jsme si u Pavelků jako na jihu Afriky, kde Petr prožil už pěkný kousek svého života.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kontakt

(Jan Souček, 14. 3. 2023 17:07)

Dobrý den, mohu poprosit o kontakt na pana Pavelku?, děkuji
jan.soucek.st@seznam.cz

Sukulenty

(Dohnal, 14. 9. 2017 19:01)

Dobrý den,
můžete mi prosím zaslat ceník sukulentů ??? děkuji dracek20@seznam.cz

výborné místo na pořízení kytek

(pavel švec, 13. 4. 2012 22:09)

ve skleníku pana pavelky si opravdu vyberete.je tam spousty krásných kytek.mohu jen doporučit.a budete se tam cítit i dobře.

dotaz

(Zuzana Otipková, 5. 10. 2008 19:46)

Dobrý den pane Pevelko,
ráda bych Vás někdy navštívila, ale prosím
o zaslání přesné adresy na Letňanech na můj
e-mail z.otipkova@seznam.cz
Děkuji

Mgr. Petr PAVELKA - Pragha Letňany

(Sallow, Praha 8, 22. 7. 2008 12:31)

Na netu hledám sukulenty, voskovky a Vás jsem našla náhodou, ale nemám další kontakt. ... bydlím na Pha 8 a je to k Vám za rohem. ... dáte mi adresu, nebo tel? ..... díky Sallow 605 90 00 64, nebo Sallow@seznam.cz