Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAROSLAV HUŠNER (HÝSKOV)

30. 9. 2012

p1060263.jpgPauzu mezi zakončením prodejní sezóny v jihlavské Zoo a začátkem naší tradiční podzimní výstavy vyplnilo pouze několik málo dnů. Jeden z nich jsme si vyhradili jen a pouze na příjemné zážitky. Domluvili jsme si totiž na ten den návštěvu sukulentářského království pana Jaroslava Hušnera v Hýskově, kterou jsem v myšlenkách plánoval už několik let a neustále z nejrůznějších důvodů odkládal. To ještě pan Hušner své sukulenty pěstoval v nedalekém Berouně.
Pana Hušnera zná každý sukulentář, který alespoň občas zavítá na nějakou větší kaktusářskou akci. p1060267.jpgOd vidění jsem ho z těchto akcí už dlouho znal i já, a občas si z nich odvážel i jeho rostliny, které naši sbírku zdobí bez výjimky dodnes. Protože je pěstuje v podobném substrátu jako my, nemusel jsem s jejich přesazováním „do svého“ nikdy příliš spěchat! Také jsem z fotografií znal jeho nový skleník a množství kytek v něm. V tomto případě bylo určitě  lepší vědět do čeho člověk jde, protože nepřipraveného milovníka sukulentní krásy by to mohlo docela klidně porazit!
Po delší době jsem dostal hned při vstupu do nádherného, obrovského a dokonale větraného skleníku (makroloňáku) svoji pověstnou „sukulentářskou horečku“. Odvykl jsem trochu v posledních letech té krásné nemoci, ale najednou tu byla zpátky v plné síle.
p1060278.jpgJe to malá Afrika v kopcích nedaleko řeky Berounky! Tisíce a tisíce rostlin, pocházejících především z černého kontinentu, zde mají dostatek prostoru k životu, čerstvého povětří co hrdlo ráčí a sluníčka taktéž. V době našeho příjezdu bylo navíc vše ponořeno do husté mlhy, proudící otevřenými boky do nitra skleníku.
Základními pilíři sukulentní sbírky pana Hušnera jsou rostliny rodu Aloe, sukulentní druhy rodů Pelargonium, Othona a Tylecodon, ale především neuvěřitelná a neskutečně rozmanitá kolekce rostlin čeledi Aizoaceae. Odhaduji že jenom litopsy pana Hušnera by s přehledem zaplnily veškeré naše zasklené a zamakrolonované plochy v Pávově! Zastoupeny jsou samozřejmě i další sukulenty. p1060244.jpgVšechny zde pěstované rostliny mají jedno společné. Jsou zdravé, krásně rostlé, čisté a udržované, jakoby na jejich úpravě majitel pracoval bezprostředně před naším příjezdem!
Nevěděl jsem kam se dříve podívat, a známky naprostého úžasu neměly čas ani na okamžik vymizet z mé tváře. Protože jsme pana Hušnera nechtěli zbytečně dlouho zdržovat, aby mohl včas vyrazit se svými rostlinami do dějiště výstavy pražských kaktusářů Na Slupi, jednalo se o prohlídku velice zběžnou. „Na to budeš potřebovat celej den,“ říkal mi při své nedávné návštěvě Honza Gratias, když slyšel o našem úmyslu zavítat do Hýskova. Vzpomněl jsem si na jeho slova v každé uličce mezi sukulenty zcela zaplněnými pojízdnými stoly!
p1060213.jpgStejně rychle jsem se snažil vybrat si alespoň nějaké rostliny, které byly na prodej. Přestože jsou rostliny čeledi Aizoaceae většinou miniaturky, zasazené tudíž v malých květináčcích, naplnit jimi zeleninovou bednu se mi podařilo během několika minut a v duchu už jsem při tom spřádal plány na další návštěvy tohoto sukulentářského ráje v blízké i vzdálenější budoucnosti!
Vyvstala otázka, kterou jsem panu Hušnerovi chtě nechtě položit musel. „Pomáhá vám s tím vším tady kolem někdo?“ Jeho odpověď mne naprosto odzbrojila. „Já už jsem v důchodu, takže nic jinýho nedělám!“ Sám dobře vím, kolik zaberou sukulenty času, přestože se o nich říkává jak jsou skromné na pěstitelovu péči. A to se společně s Ivanou staráme pouze o zlomek toho, co jsme p1060229.jpgviděli ve skleníku pana Hušnera. Ten nám při pohledu na sukulentní lány kolem sebe prozradil, že má přesně spočítáno, kolik mu trvá přepikýrování té které misky se semenáčky. Jakési sukulentářské normy, platící ovšem pouze za předpokladu, že jej nikdo od rozdělané práce ani na okamžik nevyruší! Také mluvil v žertu o „agrotechnických lhůtách“, přičemž měl na mysli osvědčené termíny výsevů, které musí v rámci svého dokonalého pracovního systému také dodržovat za každou cenu! 
Znám případy, kdy pěstitelé z nejrůznějších důvodů své sbírky nezvládají náležitě udržovat (vlastní zkušenost z minulosti!), a taky jiné, kteří se stali postupem času otroky svých rostlin, aniž by to stihli postřehout. Ani do jedné z těchto skupin nepatří pan Jaroslav Hušner!p1060240.jpgJeho sbírka je dokladem toho, že i obrovské množství rostlin lze udržovat vlastními silami v perfektní kondici a naprosté čistotě. Je k tomu ale potřeba pracovitosti, nevšední píle a samozřejmě i velkého množsví znalostí a notné dávky pěstitelského citu. Výsledek podobného spojení jsme měli možnost sledovat na počátku září v Hýskově u pana Hušnera!
Venku před skleníkem jsme spatřili skupinku nádherně rostlých a překrásně zbarvených rostlin rodu Aeonium. „Zkouším zase něco jinýho,“ pravil pan Hušner při pohledu na ně. Dostatek sluníčka a určitě i ranní rosa měly na svědomí hustý nárůst listů, jejichž povrch byl po ránu ještě plný droboučkých kapiček. Už dlouho jsem neviděl tak hezké jedince těchto kanárských sukulentů, a jen doufám, že pan Hušner bude i nadále „zkoušet něco jinýho“!
p1060271.jpgRozloučili jsme se, aby pan pěstitel mohl dokončit chystání rostlin na pražskou kaktusářskou výstavu, a vydali se k domovu, kde nás čekala tatáž činnost!
Druhou část dne jsme věnovali nádhernému místečku, ležícímu pouhých jedenáct kilometrů od skleníku pana Hušnera. Svatý Jan pod Skalou se to místo jmenuje, a zanedlouho jsme na vlastní oči mohli spatřit tu krásu, důvěrně nám známou do té doby pouze z obrázků na internetu. Skutečnost ale samozřejmě virtuální pohled mnohonásobně předčila!
Ten jediný volný den nám znovu připomněl, kolik krásných místeček se u nás dá nalézt. A také známé pořekadlo o zlatých českých ručičkách. Nebo vlastně zelených. V případě pana Jaroslava Hušnera platí obojí do puntíku! Pokud chcete jeho rozsáhlou a nádhernou sbírku sukulentů navštívit, nebo si případně si nějaké rostliny nakoupit, podívejte se na jeho stránky www.sukulentyhusner.cz, kde získáte potřebné kontakty a bližší informace. Návštěvu je samozřejmě třeba domluvit předem, protože jak již bylo uvedeno, sukulentní agrotechnické lhůty a přesazovací normy jsou v Hýskově neúprosnější než kde jinde!
p1060304.jpgObr.č.1 - majitel nádherné sukulentní sbírky a náš laskavý průvodce po ní pan Jaroslav Hušner, obr.č.2 - pohled na letité rostliny rodu Aloe, obr.č.3 - rostliny rodu Pelargonium, obr.č.4 - nekonečné pole živých kamínků rodu Lithops, obr.č.5 - nádherný exemplář Trichodiadema densum, obr.č.6 - sukulentní podzim v Hýskově v podání Neohenricia sibbettii, obr.č.7 - nedávno probuzené a právě nakvétající rostliny rodu Conophytum, obr.č.8 - výsevy „mesemb“, čekající na šikovné ruce pilného pěstitele Jaroslava Hušnera, obr.č.9 - Svatý Jan pod Skalou pohledem ze skály.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář