Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEMPPRESS aneb PESTRÝ SVĚT zimovzdorných sukulentů

9. 2. 2013

semppress-5_titul.jpgPoprvé jsem se o existenci časopisu SEMPPRESS dozvěděl na sklonku roku 2011, kdy o něm krátký článek do kaktusářských internetových novin napsal neúnavný propagátor sukulentů všeho druhu Honza Gratias. Když jsem se pak v únoru roku 2012 zúčastnil akce „Povídání o sukulentech“ v libochovické restauraci Konírna, spatřil jsem tam časopis poprvé i na vlastní oči.
Případným zájemcům jej tam nabízel Jan Hadrava, odborník přes netřesky (Sempervivum), cestující za těmito rostlinami na jejich přírodní naleziště i do odlehlých míst celé Evropy. Honza mne po zakončení akce vzal do Prahy k metru, abych stihl na Florenci autobus do Jihlavy. Povídali jsme si cestou trochu o tom časopise, ale také o samotných kytkách, a na závěr společné cesty mi jedno číslo časopisu Semppress věnoval.
Už v autobuse jsem začal časopisem listovat, a doma pak postupně četl jeden článek za druhým. SEMPPRESS není ani zdaleka jen o netřescích, ale o zimovzdorných sukulentech všeobecně. O cestách za nimi na přírodní naleziště, o jejich praktickém pěstování i možnostech aranžování v našich zahradách. Na své čtenářské pouti jediným jeho číslem jsem se ocitl v Gardských Alpách (Itálie), v království rozchodníků paní Dáši Petrlíkové, organizátorky libochovického povídání o sukulentech, a hned poté zase v rakouských Alpách, Pokutsko-Bukovinských Karpatech (Ukrajina), a přes zajímavá aranžmá netřesků  v českých zahradách jsem doputoval až do španělských Pyrenejí, abych svoji čtenářskou pouť zakončil v jihoafrickém království Lesotho, jehož horské oblasti jsou například domovem mnoha druhů zimovzdorných sukulentů rodu Delosperma. To čtenářské putování mi po celou dobu zpříjemňovala nádherná grafika celého časopisu. A přitom v jeho tiráži se praví, že „tvůrci časopisu nejsou profesionálními grafiky či typografy, a texty prošly pouze takovou korekturou, která odpovídá našim momentálním schopnostem“.p1000088.jpgV tiráži je vůbec spousta zajímavých údajů. Třeba čtveřice jmen, tvořících redakční radu časopisu (Jiřina Doležalová, Jan Hadrava, Martin Miklánek, Petr Horáček), přičemž poslední jmenovaný je zároveň autorem sazby a velice zdařilé grafické úpravy. A také je v ní uvedeno, že časopis vychází nepravidelně, a vydáván je vlastním nákladem jeho tvůrců. Sdělení „Neprodejné - časopis je poskytován jen vážným zájemcům o problematiku, za cenu pokrývající pouze náklady na výrobu“ pak celou tiráž uzavírá!
Vše začalo v letech 2002 - 2005, kdy se prostřednictvím internetu dala dohromady parta lidí, fascinovaných pestrým světem netřesků. Začali se nad nimi scházet a diskutovat. Netrvalo dlouho, a zorganizovali i první společné výpravy do jejich přírodní domoviny. Nejprve vedly jejich cesty na Slovensko a do sousedního Maďarska, a později už do Alp nebo na Balkán. Mnozí z té party se ale časem na svých cestách dostali do ještě mnohem vzdálenějších míst.
pict0024.jpgZmínění „Netřeskáři“ jsou lidé z celé České republiky i ze Slovenska, a pole jejich odborného i pěstitelského zájmu je mnohem rozsáhlejší než jen sukulenty rodů Sempervivum a Jovibarba. Někdy v roce 2006 se proto zrodil nápad vydávat malonákladový časopis, a o dva roky později již mohli zájemci o něj listovat jeho prvním číslem. Protože jak již bylo řečeno, je časopis SEMPPRESS určen vážným zájemcům o zimovzdorné sukulenty, není třeba vyzdvihovat výstižnost jeho názvu.
Hned v počátcích jeho vzniku učinili lidé od netřesků dobré a rozumné rozhodnutí vydávat časopis neperodicky. Netlačí je pevné termíny, a nemusejí tudíž tisknout žádné články z nouze, které by pouze vyplnily prázdný prostor. Na obsahu časopisu je to pak opravdu znát! Marně vzpomínám, kdy bych nějaký časopis o rostlinách přečetl úplně celý s takovou chutí jako SEMPPRESS!
Právě v těchto dnech je k vydání připraveno již páté číslo časopisu. Když vše dobře dopadne, mohlo by být k dostání již na únorovém „Povídání o sukulentech“ v Libochovicích (23.2. 2013), o němž jsme informovali nedávno v rubrice „Výstavy, akce“, a kde bude jedním z přednášející i dobrá duše časopisu Semppress Honza Hadrava. Obálku 5. čísla s předstihem uveřejňujeme v úvodu tohoto článku!p1000034.jpgSEMPPRESS je časopis s nízkým nákladem (pouze asi 80 výtisků!), ale vysokou úrovní obsahovou i grafickou. Případní zájemci o časopis mohou napsat jeho tvůrcům a vydavatelům na adresu semppress@seznam.cz, kde se dozví veškeré potřebné informace k možnostem jeho získání. V redakci časopisu lze také ještě sehnat několik výtisků jeho starších čísel, které budou asi už v blízkém čase nedostupnou záležitostí a v botanickém prostředí velice ceněným sběratelským materiálem.
Popřeji tedy nadšencům okolo časopisu Semppress, nechť jim vydrží jejich nadšení. A také odhodlání dělat i nadále radost sobě samým i hrstce podobně postižených jedinců, kterých je ve skutečnosti možná mnohem více, než si dovedou představit!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář