Jdi na obsah Jdi na menu
 


TLUSTICE v TLUSTICI

10. 3. 2012

koule-a.jpgKdyž se řekne tlustice, snad každý pěstitel má na mysli rostlinu z jihu Afriky, zvanou Crassula ovata, pěstovanou v českých chalupách už někdy od poloviny 19. století. To se ještě jmenovala Crassula portulacea, a své zlidovělé české pojmenování získala díky svým tlustým listům i stonkům. Lidé si ji oblíbili pro její nenáročnost, a díky snadnému pěstování i množení  v jejich obydlích velice rychle zdomácněla.
Tlustice je ale také obec s devíti stovkami obyvatel, ležící nedaleko Hořovic. První zmínka o ní pochází už z roku 1320! Obec Tlustice má i svůj web, a když jsem jej navštívil, čekalo mne velice příjemné sukulentářské překvapení. V záhlaví úvodní stránky www.tlustice.cz, hned vedle leteckého pohledu na obec Tlustici, stojí její africká jmenovkyně, obalená záplavou květů! Moje sukulentářské srdíčko zaplesalo!
100_1533.jpgKvetoucí tlustice tam ale není umístěna jen kvůli shodě jmen obce a populární sukulentní rostliny, ale především proto, že ten nádherný exemplář Crassula ovata opravdu zdobí prostory Obecního úřadu v Tlustici! Mohutná tlustice tam spokojeně roste od roku 2006, jak jsem se dozvěděl od starostky obce paní Mgr. Heleny Kaššové. Obci ji věnovala jedna místní občanka, protože se rostlina úctyhodných rozměrů už nechtěla vejít do jejího obývacího pokoje! Od té doby tedy nalezla své místo na chodbě úřadu, které však podle počasí střídá i s venkovním pobytem. Při pohledu na zdravím kypící rostlinu je zjevné, že v Tlustici se o tlustici dovedou dobře postarat! Nalezli pro ni opravdu optimální stanoviště a vytvořili jí skvělé podmínky k životu, což je patrné i z množství květů na fotografiích.
Obec Tlustice se může pochlubit ještě dlouhou historií, sahající minimálně do 14. století, a také vlatním praporem a znakem! Na obou je vyobrazena jepice! Když jsem symboly obce na webu spatřil, zprvu jsem vůbec netušil, co je to na nich vlastně vyobrazeno, a tak jsem začal pátrat.
Cestou proti proudu času mne pátrání zavedlo až do roku 1774, kdy hrnčíř z nedalekého Žebráku Jan Jiří Schmidt při hledání nového zdroje hrnčířské hlíny narazil v místě zvaném „Na Štilci“ na ložisko černého uhlí! Zanedlouho zde byl otevřen povrchový důl (lom), a s přestávkami se zde těžilo až do roku 1958! Místo se po ukončení těžby stalo nalezištěm mnoha vzácných otisků pravěkých kapradin, ale k nejvýznamnějšímu nálezu došlo až v roce 1980. 
p1040344.jpgTehdy hořovický mineralog František Janouš v místě bývalého lomu nalezl blok kaolinizovaného tufu, v němž byla otištěna břišní část patrně největší jepice na světě! Vzácný nález se nachází v berounském Muzeu Českého krasu, a jeho výzkumu se věnovala Čechokanaďanka Dr. Kukalová-Peck, která nalezenou jepici z období karbonu v roce 1985 popsala jako Bojophlebia prokopi! Jedná se opravdu o nález naprosto unikátní, který patrně způsobil značnou senzaci ve vědecké světě. Není tedy divu, že když byl nález učiněn pouhý kilometr od obce Tlustice, ocitla se zmíněná obří jepice i na jejích symbolech.
V souvislosti s tímto nálezem jsem narazil ještě na jeden zajímavý termín, související z obcí. Jedná se o tzv. „tlustický brousek“, což je atypická keramická surovina, která se také těžila v místě „Na Štilci“, a používala se k výrově brusných materiálů, izolátorů nebo třeba i obkladaček! Zatímco o africké tlustici jsem toho věděl už docela dost, o té české jsem se v této spojitosti nakonec dozvěděl také spoustu zajímavostí.
Každá obec se také ráda pochlubí některým význačným rodákem. V Tlustici se v březnu roku 1936 narodil známý divadelní a filmový herec Václav Sloup! Zjistil jsem to čirou náhodou při internetovém pátrání, týkajícím se úplně jiné problematiky než jsou tlustice či Tlustice. Každopádně jsem si ale tuto informaci raději nechal potvrdit od paní starostky Kaššové. Pan Václav Sloup se v Tlustici opravdu narodil v č.p. 134, a ještě před několika lety se do obce vracel na setkání s místními seniory.
p1040341.jpgVáclav Sloup vytvořil za svou hereckou kariéru mnoho skvělých divadelních i filmových rolí, ale pro mne, jako milovníka Foglarovek, zůstane už navždy jeho jméno spjato s rolí Vonta Mažňáka v televizním seriálu „Záhada hlavolamu“, natočeném v roce 1969 režisérem Hynkem Bočanem. Kuriozní bylo, že jednoho z dvojice mladých kandidátů před volbou Velkého Vonta ve Stínadlech ztvárnil tehdy již třiatřicetiletý Václav Sloup, zatímco jeho protivníka v boji o vontský trůn Otakara Losnu si zahrál o deset let mladší Ivan Vyskočil! Na jednu scénu z tohoto velice povedeného seriálu si vzpomenu pokaždé, když se blíží nějaké volby. „Koho volíš? Losnu nebo Mažňáka?“ A někdo z Rychlých šípů mu odpovídá: „Ále, třeba Bahňáka!“
Vrátím se ale zpátky do obce Tlustice a k nádherné tlustici, umístěné na chodbě místního Obecního úřadu. Popřeji oběma, ať se utěšeně a zdravě rozrůstají, a jen a jen kvetou! A na úplný závěr ještě poděkuji paní starostce Heleně Kaššové za poskytnutí fotografií jejich nádherné obecní tlustice i návsi obce Tlustice, a všem zdejším občanům popřeji, ať se jim v jejich obci dobře žije a jsou zdraví jako ta kytka na obrázcích!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář