Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTY podle LÁDI HRUŠKY

5. 12. 2016

p1150108.jpgUž jsme si pomalu zvykli, že v médiích všeho druhu často mluví o sukulentech (nejenom o nich) lidé, kteří s jejich pěstování mají jen pramálo zkušenosti, v horším případě vůbec žádné. S dopady jejich počínání se pak setkáváme při kontaktu s některými zákazníky v naší sezónní prodejně exotických rostlin v jihlavské ZOO, nebo i prostřednictvím často velmi kuriozních dotazů v elektronické poště. Lidé médiím prostě věří, což právě bývá kamenem úrazu.
Ve své naivní víře v serióznost některých médií si neuvědomují, že na první pohled efektní aranže sukulentních rostlin nemohou být ve skutečnosti funkční, a že byly vytvořeny třebdscn6701.jpga pouze pro ten jediný okamžik a účel, kterým je pořízení fotografií. Neuvědomují si, že velice záhy takto zasazené rostliny začnou chřadnout, deformovat se a hynout, protože zmíněným dílkem a jeho následným nevhodným umístěním nebyly splněny ani ty nejzákladnejší podmínky k jejich zdravému vývoji. A to si ještě zrovna sukulenty nechají líbit opravdu hodně. Jednou je to svislý obraz ze sukulentů, jindy krajinka z nich, vysazená ve skleněné kouli či teráriu, nebo třeba sukulenty v kouli z mechu, zavěšené na vlasci někde uprostřed moderního interiéru.
Všeználek Láďa Hruška je zase sází do korkových špuntů, které poté vteřinovým lepidlem připevní k nalakovanému prkénku, a to pak kamkoliv zavěsí. Chvíli jsem se zdráhal uvěřit, že zlý sen všech seriózních kuchařů už se vrhnul i na naše milované rostliny z dalekých krajin. Stalo se tak v pořadu „Vychytávky Ládi Hrušky“. Když jsem ale spatřil Láďův playlist, nebyly sukulenty v korkových špuntech ani zdaleka tím nejhorším, s čím se mohl důvěřivý divák setkat. Kapela Visací zámek zpívá „nechceš si vzít zdarma půjčku, a co takhle tatarák z bůčku … nechci, nechci ...“, ale to je pouze čirá punková recese. Jenže Láďa ho nabízí dokonce ze špekáčků, a myslí to smrtelně vážně.
Říkal jsem si, kde asi tak dscn6052.jpgLáďa Hruška na ty špunty přišel? Vzpomněl jsem při tom, že před několika lety mi přišla PFka od jednoho pěstitele, kde nějaký kousek sukulentu byl zapíchnutý ve špuntu od šampíčka. Připadalo mi to v souvislosti s blížícím se koncem roku vtipné, a tak jsem mu nápad pochválil. Přiznal vzápětí, že ho zkopíroval z nějakého webu. A byl jsem jak se říká doma, protože Láďa Hruška se nikterak netají tím, že v nekonečných internetových vodách loví docela často. Kam by taky na takové blbosti pořád chodil, říkám si. Zvlášť když určitě chce být i nadále nejprodávanějším autorem knih (označení spisovatel se v jeho případě zdráhám použít) v této zemi a nadále drtit Michala Viewegha, Umberta Eca, Dana Browna nebo Stiega Larssona. p1140201.jpg
Ten jeho pořad samozřejmě nesleduji a na zmíněnou reportáž jsem narazil čirou náhodou. Ale možná bych měl, abych byl aspoň trochu připraven na letní nápor jeho fanoušků a obdivovatelů, protože do té doby určitě zase nějakou povedenou sukulentní kulišárnu na televizní obrazovce nabídne. Ono už samotné slovo „vychytávka“ je hrozné, ale naštěstí zatím nikoho nenapadlo zařadit jej do pravopisného slovníku. Kabáti už spoustu let hrají o Láďovi písničku. Nyní se ukazuje, jak nadčasová v době svého vzniku byla. Zpívá se v ní že … „jak sou ňáký problémy, Láďa je všechny vychytá … protože Láďa má velkou hlavu, jak …“ a tak dále.
Média mají čím dál častěji ve zvyku dělat z nás hlupáky, a Láďa Hruška díky tomu zrovna teď pluje na vítězné vlně. Jsme naštěstí svop1000305.jpgbodní lidé a máme vždycky možnost volby. Budeme si proto i nadále naše sukulentíky pěstovat hezky po svém v květináčích, keramických miskách nebo ve vytryskaných kamenech, každopádně ale v normálním substrátu a hlavně na sluníčku.
Korkové špunty necháme vinařům, i když jeden nápad by tu přece jenom byl. Kdyby si je na své kopačky namísto kovových kolíků připevnili naší prvoligoví fotbalisté, měli by možná lehčí krok a alespoň v rychlosti by se o kousek přiblížili zemím, kde fotbal hrát opravdu umějí. Jen by asi na zeleném pažitu moc dlouho nevydržely, i když možná déle než Láďovy sukulenty v nich zasazené. Ale to už by Láďa Hruška určitě nějak vychytal.
Na fotografiích v článku v žádném případě nejsou sukulenty, pěstované podle rad Ládi Hrušky, ani jsme se při jejich aranžování neinspirovali některým z jeho pořadů. Jsou to zkrátka samé nevychytané sukulenty.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky

(Štěpán Ježek, 11. 12. 2016 19:06)

Chci jen poděkovat za to, že se držíte svého skvělého umění pěstovat a aranžovat. Láďa Hruška sem, Láďa Hruška tam. V současné konzumní společnosti tito "odborníci" prostě jsou a budou. A vůbec jim nevadí, že internet je plný nesmyslů a vlastně blbostí. Proto jsem rád, že jste tu Vy, odborníci opravdoví, na které se můžeme obrátit, ke kterým můžeme zajet pro radu i potěchu oka. Díky. Zdravím ze Soběslavi a přeji klidné a pohodové Vánoce.