Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZYGOSICYOS TRIPARTITUS

24. 5. 2008

ObrazekPřiznám se hned na začátku, že ty africké brambory, které půl roku pospávají v koutě skleníku, a pak se to snaží dohnat živelným nárůstem metrové natě, zrovna moc nemusím.
Tato tykvovitá ( Cucurbitaceae) rostlina z jihozápadu ostrova Madagaskar ale patří k výjimkám, protože je krásná i v době zimního spánku a její zelená část neblázní jako třeba u rostlin rodu Kedrostis. Mám ji rád pro její nádherně popraskaný kaudex, který není nutno povysazovat, aby svým tvarem zaujal. Rostlinu pěstujeme už řadu let, a dá se říci, že nijak závratným tempem nepřirůstá. Také ji nijak neženeme, protože její pomalejší nárůst je přirozený, takže alespoň nezabírá tolik potřebné místo jiným kytkám v okolí. Zygosicyos tripartitus už v našem skleníku kroutí možná dvanáctou nebo třináctou sezónu k naší velké spokojenosti.
Rostlinu pěstujeme společně s ostatními druhy se sezónním růstem v polostinném místě skleníku, kde bývá přes zimu o něco tepleji než u skla (10-12°C). Zalévat ji pravidelně začínáme jakmile se na vrcholu popraskaného kmene objeví první zelené výhonky. Přes léto zaléváme pravidelně každý týden až do chvíle, kdy začnou vykrajované lístky i stonky žloutnout a uvadat. V zimě jí občas trochu vody dáme, ale pouze v případě, že pozorujeme nápadné svraštění kaudexu, který často ztratí až polovinu svého objemu a stává se z něj skoro placka. Předejít se tomu částečně dá na podzim, kdy rostlinu přihnojíme a zaléváme dokud není chladno. Nic se nesmí přehánět, protože příliš častá zálivka způsobuje nepřirozený tvar kaudexu a řídnutí jeho nádherné povrchové vrstvy. V tom případě je vhodné zálivku omezit třeba uprostřed sezóny  i za cenu částečného nebo úplného opadu všeho zeleného. Vše se obnoví ve velice krátkém čase, tak jak jsme na to u podobných rostlin zvyklí.Obrazek
Protože přes léto není čas na vyvazování výhonů na nějakou oporu, rostlina se vzájemně proplétá s ostatními bramborami. Tomu čas od času učiním přítrž ostříháním všech výhonů. U této rostliny však není nárůst plazivých výhonů tak intenzivní, takže ji spíše vyplétáme ze sevření těch ostatních. Květů jsme se zatím nedočkali, přestože jednou se již poupata objevila. Bohužel zrovna v době, kdy jsem zapomněl zalít, a tak všechna zaschla. Docela bych se jich chtěl dočkat, především kvůli žlutým tykvičkám, které jsou u tohoto druhu popisovány v odborné literatuře.
Co se týče informací o Zygosicyos tripartitus  a dalších podobně rostoucích druzích, ideální je kniha J.Gratiase „Podivné rostliny s kaudexy a pachykauly“. Je přehledná a nabízí zájemcům ucelený přehled takřka všech rostlin s tlustými kmeny, které se u nás v současné době pěstují (i takřka nepěstují). Autor tuto rostlinu v knize popisuje jako učebnicový příklad kaudexu, a jako obvykle má JGR pravdu. Po vlastních zkušenostech s jejím pěstováním mohu téměř s jistotou tvrdit, že se jedná o kytku, kterou zvládne i začínající pěstitel za předpokladu, že ji nenechá v mokrém substrátu uprostřed naší zimy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Teplomilnost - Zygosicyos

(Jirka Maule, 25. 5. 2008 14:58)

Dovolte jen poznámku. Nechci proměnit Vaše zajímavé stránky v sérii polemik a osobních poznámek. Moje osobní zkušenost s touto rostlinou je, že do velikosti kaudexu zhruba 8cm se určitě jedná o rostlinu choulostivou na hnilobu kořenů a následně kaudexu a její zimování pod 15°C vedlo u mě 2x k zániku rostliny. Proto ji také nepovažuji za vhodný kaudex pro začínající sukulentáře. To samozřejmě nevylučuje Vaše dobré zkušenosti s jednou konkrétní a pravděpodobně starší a větší rostlinou.

pelíšky

(J.Janda, 25. 5. 2008 9:57)

Zbytečně potencionální zájemce o pěstování této kytky strašíte. Je to s ní asi tak jako v Pelíškách s jídlem. Na nástěnce je rajská, v troubě kuře. Já věřím po třinácti letech pěstování téhle boule spíš tomu co vidím a mám v praxi ověřeno. Takže kuře. Domovina Madagaskar se nerovná zákonitě choulostivosti sukulentů. Zkušenosti s nimi má skoro každý, protože kdo by nepěstoval zelené parašutisty r. Bryophyllum nebo "Kristovu korunu" Euphorbia millii. Hodně madagaskarských kytek je teplomilných, ale Zygosicyos tripartitus mezi ně určitě nepatří. O ceně nechci polemizovat, protože ji neznám. Rostlina prosperuje, další nechci, a tak cenové relace nesleduji. Ovšem zkuste připustit, že i začátečník může být movitý a peníze rád obětuje za kytku, která mu připadá hezká a zajímavá. Přezimovat tuhle rostlinu v teplém bytě nasucho je příprava k sebevraždě, kterou nehodlám podstoupit, protože vidím za ta léta, jak s scvrkává ta naše ve zmíněných 10-12°C. Nechce se mi jí zjara složitě budit, a tak jí trochu vody jednou za čas dopřeji i v zimě. J.J.

Zygosicyos

(Radka, 24. 5. 2008 21:59)

Začátečníkům bych tuhle teplomilnou rostlinu já osobně určitě nedoporučovala (vzhledem k její ceně a choulostivosti), chce to určitě víceleté zkušenosti s pěstováním madagaskarských rostlin. V zimě potřebuje určitě tepleji než 10-12°, ideální je zimovat ji nasucho v bytě při 18-20° spolu s nižší vlhkostí vzduchu. Jinak je to super kaudex.