Jdi na obsah Jdi na menu
 


x PACHYVERIA GLAUCA

25. 3. 2011

p1000436.jpgJakmile pojmenování rostliny začíná tím podivným „x“, můžeme si být jisti, že se jedná o křížence. Mnozí pěstitelé křížence a jejich pěstování odsuzují, protože bastardi kazí estetično jejich ryze botanické sbírky. Už jsem psal na jiných místech našich stránek, že šlechtitelé přivádějí křížence na svět především proto, že doufají ve vznik rostlin ještě krásnějších, a kalkulují i s jejich vyšší odolnost proti pěstitelským chybám jejich budoucích majitelů. Vzhledově nevýrazní kříženci tak končí na kompostu dotyčného zahradnictví, stejně jako ti málo odolní, či dokonce choulostiví, které vyřadí sám praktický život. V obou případech se šlechtitelova snaha minula účinkem, a tak pro nás, pěstitele, tu zůstávají jen kříženci povedenější a odolnější. Mezi takové bezesporu patří také Pachyveria 'Glauca'.
Existuje několik nározů ohledně identifikace rodičů tohoto křížence se spoustou vosku a povrchu listů a nádherně žlutými kvítky na konci jara. Všeobecná shoda panuje v názoru, že jedním z rodičů je Pachyphytum compactum. Za druhého je ponejvíce považována žlutokvětá Echeveria glauca, dnes už přejmenovaná na E. secunda (ev. E. secunda var. glauca).p1000439.jpg O obou rodičích jsme už v minulosti psali v této rubrice!
Tímto šťastným spojením vznikla opravdu odolná rostlina s kompaktním uspořádáním špičatých listů. Ty jsou pokryty silnou vrstvou vosku, způsobující výrazné ojínění, sílící ještě pobytem rostliny na plném slunci a čerstvém vzduchu. Nejkrásnější bývá Pachyveria 'Glauca' na podzim, kdy ranní teploty už často klesají k bodu mrazu, a také uprostřed české zimy, kterou rostlina prožívá v chladu (5-10°C) a na světlém stanovišti takřka nasucho. Listy jsou bělejší než jindy a jejich konce se barví do červena. Podobně jako P. compactum, i tato rostlina vydrží dlouhá období sucha, aniž by jí zasychalo příliš starých listů. Dlouho také zůstává přízemní, ale pouze za předpokladu maxima slunce a citlivější zálivky v obdobích s chronickým nedostatkem světla. Přitom od jara do podzimu může na letněné jedince pršet třeba týden v kuse! Pokud spodní listy přece jenom opadají a vytvoří se krátký holý kmínek, je tady vždy možnost zmlazení.
Množení tohoto křížence je velice snadné z jednotlivých listů, na jejichž koncích se často vytváří rovnou několik mladých rostlinek najednou. p1020018.jpgI v případě Pachyveria 'Glauca' se vyskytují jedinci s různě barevnými květy, protože ke křížení mohly být použity různé typy Pachyphytum compactum, jejichž květy bývají také barevně variabilní od světle žluté až po takřka oranžovou!
Dospělá Pachyveria 'Glauca' se vejde do květináče o průměru osmi centimetrů, ale jakmile začne vytvářet boční odnože, je už vhodnější o něco větší mělká žardinka. Nebo je tu druhá možnost, kterou je otrhání odnoží za účelem dalšího množení. V případě rostliny z dnešního článku se to vyplatí, protože její vzhled se přímo nabízí k sesazování s jinými druhy do pestrobarevných sukulentních zahrádek. Žádný botanický druh totiž nenabízí podobnou kombinaci barev, jakou vidíte na posledním snímku z loňského podzimu!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář