Jdi na obsah Jdi na menu
 


TEČKY a ČÁRKY (HAWORTHIA maxima - HAWORTHIA fasciata)

30. 5. 2008

ObrazekKdyž jsem tyto mimořádně zdařilé hříčky přírody  kupoval, na jmenovkách stálo Haworthia pumila. Jakmile jsem se o nich chtěl dozvědět nějaké bližší informace, otevřel jsem sukulentářskou encyklopedii autorů Ježka a Kunteho a byla z ní rázem H. maxima. Česky vyjádřeno je to buď havorcie největší, nebo naopak havorcie malá či trpasličí. Pak jsem přijel do Letňan k Petrovi Pavelkovi a při pohledu na tuhle nádhernou kytku jsem chtěl ukázat, jak se pomalu vpravuji do botanické nomenklatury. „Haworthia maxima,“ pravil jsem a prstem ukazoval na tu tečkovanpou nádheru. „Spíš pumila,“ odvětil stručně Petr, který je excelenstním odborníkem na jihoafrickou sukulentní flóru. A tak jsem si řekl, že už si s jejím názvem lámat  hlavu nebudu. Co se jednomu může zdát malé, jinému připadá velké či dokonc úplně největší. Mně přijde tahle nádherná kytka z jihu Afriky tak akorát. Obrazek
Příliš místa nezabere, roste vcelku pomalu, ale nádherná je permanentně. Ani její pěstování není příliš složité, alespoň tak usuzuji z těch několika let nazpět, co u nás ve skleníku skupinka těchto rostlin sídlí. Zkoušeli jsme je přenést z polostínu na plné slunce, kde jejich těla sice nabrala fialový odstín, ale již tak pomalý růst rostliny takřka zastavily. A tak se vrátily do polostínu, kam svítí slunce jenom pozdě odpoledne a kde nejsou zbytečně vystaveny největším vedrům. Na rozdíl od několika dalších zástupců rodu rostou vcelku bez přestávek, takže konkrétně u nich nemusím neustále sledovat, zda a jak rychle odebírají ze substrátu vodu po každé zálivce.
ObrazekZaléváme je mírně, ale poměrně často. Od jara do podzimu většinou jednou týdně jako ostatní sukulenty, ale za podmračeného počasí klidně jednu zálivku vynecháme. Rostlině to rozhodně neuškodí. V zimě snáší poklesy teplot k 5°Celsia, a v této době ji zaléváme maximálně jednou měsíčně, aniž bychom pozorovali na jejím vzhledu sebemenší náznaky svraštění tuhých listů. Jejich povrch je poset sněhobílými brvami. Listy narůstají v růžici hustě, a tvoří takřka neprostupné uskupení. V době letních veder, kdy se ve skleníku nehne vzduch, si občas také vybírají krátké období klidu, které avizují semknutím listů směrem ke středu růžice. V té době není růstový střed takřka patrný a s vodou si dáme nějakou chvíli pauzu. Pak se najednou rostliny rozhodnou, že už je odpočinku dost, středy listových růžic se otevřou a já jim mohu opět dopřát vláhu.
Podle údajů v literatuře by mohly dospělé rostliny dosáhnout průměru růžic až 20 cm a květenství žlutých květů, posetých zelenými tečkami dosahuje výšky až 40 centimetrů. Naše rostliny jsou tedy  svojí velikostí někde v půli cesty k dospělosti, a na květenství jsou nejspíš ještě mladé, nebo prostě děláme něco špatně.
V přírodě západního Kapska jsou tato rostliny z čeledi Liliaceae (liliovité) podle nejrůznějších dostupných údajů vystavovány značným teplotním výkyvům (od 44°C po -2°C). U nás, vzhledem k takřka permanentnímu větrání od pozdního jara do podzimu, se přírodním podmínkám snažíme přiblížit. Horní hranici už naše rostliny Haworthia maxima už zažily několikrát, spodní asi o 4°C vyšší.
ObrazekRostliny mi svou vizáží připomínají spíše aloe než ostatní zástupce vlastního rodu. Na to, že jsou tak krásné, zdají se mi být pěstitelsky mnohem schůdnější než některé docela nenápadné druhy, které pěstujeme v naprosto stejných podmínkách. Haworthia maxima alias pumila patří trvale mezi mé největší sukulentní oblíbence. Škoda jen, že nebývají rostliny častěji nabízeny, protože vzhledem k jejich přírodní variabilitě, která je k vidění i na internetu, by z nich mohla vzniknout docela hezká sbírka. Z listů jsem je množit nezkoušel, protože takřka žádné z těch spodních příliš nestárnou a neschnou,a vysévat se mi nechce. Musím se tedy zatím spokojit s tím co máme.
Haworthia maxima však není zdaleka jedinou zástupkyní rodu, kterou příroda vybavila barevně i plasticky pestrou kresbou. Jenom namísto teček zvolila k ozdobě jiné havorcie čárky různé délky, navíc umělecky zprohývané do celku, nad jehož dokonalostí lze jen žasnout. Haworthia fasciata je rostlina notoricky známá a pamatuji si, že byla hojně pěstována už za mého dětsví, kdy ji všichni považovali za nějaký druh aloe. Její listy nejsou zdaleka tak tvrdé a tuhé jako u předchozího druhu a  jsou zakončeny špicí, která se však jako ostrá pouze tváří. Růžice dosahují průměru 5-7 centimetrů, a po nějakém čase vytvážejí boční odnože, z nichž se rostlina snadno množí, protože už zpravidla mívají vlastní kořeny.Obrazek Podobně jako Haworthia maxima, ani tato rostlina z Kapska příliš nevyhledává přímé slunce, jehož účinky se povrch listů barví do fialovočerné. V kontrastu s bílými proužky je to sice docela výrazná podívaná, ale zároveň existuje předpoklad, že se růžice poměrně rychle zatáhnou a rostlina zastaví růst, což se nám již v minuloti stalo několikrát. Nyní už nalezla Haworthia fasciata své místo v blízkosti předchozího druhu, a zdá se, že jí tyto podmínky vyhovují, protože vypadá vcelku zdravě a chystá se kvést. Květy jsou bílé, drobné a oproti nádhernému habitu rostliny nejsou příliš výraznou ozdobou. Objevují se v nepravidelných intervalech, takže jeden rok rostlina kvete na počátku léta, jindy zase třeba uprostřed naší zimy. Možná je to i tím, že rostliny zaléváme po celý rok, i když v zimě samozřejmě v mnohem delších intervalech.
Obě jsou to kytky krásné, a protože je lidé znají (především H. fasciata) a považují je za aloe, bez obav je kupují, kdykoliv se objeví v naší nabídce. Podobně jako například  „Sokolí pero“ (Aloe variegata) tak plní roli jakýchsi emisarů, kteří razí cestu do našich domácností dalším druhům sukulentů. V jejich případě docela sedí rčení, že za málo péče lze dosáhnout hodně velké parády.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosba o radu

(Bara, 6. 7. 2018 12:01)

Dobry den, mam doma tento sukulent a mam ho opravdu rada. Bohuzel jsem ho pri stehovani prevazela na palubni desce auta a od te doby schbr. Zkousela jsem podat zalivku i s hnojivem, ale vysledek se nedostavil. Prosim, neporadite nekdo, jak pomoci? Nearada bych o ni prisla.

Haworthia

(Xartis, 9. 2. 2017 9:44)

Tu proužkovanou Haworthii z posledních dvou fotek mám. Je to opravdu krásná a nenáročná rostlina. Vytváří spoustu odnoží, takže si nemusíte dělat starosti s dárkem pro přátele:)
Ta tečkovaná z prvních dvou fotek je taky nádherná. Snažím se ji sehnat už dva roky v květinářstvích, ale bohužel, všude mají jenom tu proužkovanou a jinou prý ani nedostávají. Škoda, je moc hezká:((

žloutnutí

(Jiří Janda, 13. 4. 2015 8:14)

Nejstarší listy postupně odcházejí, to je vcelku přirozené. Jestli jich je ale hodně najednou a jde to podezřele rychle, být Vámi bych raději rostlinu vyndal ze země a zkontroloval kořeny. Je docela možné, že prochází jejich výměnou, což tyto a podobné rostliny občas dělávají. Pokud tomu tak bude, doporučuji odstranit vše špatné a ponechat pouze čerstvé kořeny, kterých někdy bývá třeba jenom 10%. J.J.

Re: žloutnutí

(Pepa, 14. 4. 2015 18:52)

Dobrá zkusím to, děkuji.

Žloutnutí

(Pepa, 12. 4. 2015 21:41)

Zdravím, mám rostlinku HAWORTHIA fasciata již druhým rokem. Loni mě kvetla. V březnu jsem ji přesadil a oddělil dvě nové odnože. Tento týden jsem ovšem zpozoroval žloutnutí spodních listů a to vždy od špičky ke kořeni. Nevíte čím by to mohlo být?? Stanoviště stále stejné, zálivka mírná 1x týdně. Děkuji za odpověď.

kvetení

(Jirka , 4. 7. 2014 17:41)

Mám ji 2 roky na jižníí straně ve stínu v zasklené lodžii. Velmi mírně zaléváim asi za 3-4 převařenou vodou, hnojím asi za dva měsíce. V zimě, kdy mrzne, přikraji lehkou dekou. V zimě nezalébám skoro vůbec. Voda se nesmí dostat do růžice, pozor na přelití, i to se mi podařilo, do 24 hodin se doslova roztekla.Kvete bet problémů, květ nic moc, loni 2x, letos nasadila koncem května, ještě teď je v květu.

květy

(J.Janda, 28. 8. 2013 17:46)

Haworthia fasciata u nás kvete kdykoliv se jí zrovna zachce, někdy i vícekrát do roka (v zimě i v létě), a to máme rostliny dole pod parapetem skleníku. Většinou stvoly stříhám, protože bývají hodně dlouhé, a květy haworcií všeobecně příliš vzhledné nejsou! J.J.

haworthia fascinata

(tereza, 28. 8. 2013 9:27)

Dobrý den chtěla bych se zeptat kdy asi vyroste té haworthiji fascinatě květ

Haworthia fasciata

(Tereza, 16. 5. 2009 11:04)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tu rostlinku. Mám jí asi tak 3 roky a vždycky byla zelená s bílými skvrnkami ale teď mi najednou nějak zčervenala až zhnědla-celá.Tím bych někoho chtěla poprosit o radu co s ní mám dělat aby byla zase jako dřív-celá zelená, děkuji Tereza.

Re: Haworthia fasciata

(KLÁRA, 4. 12. 2011 11:40)

Tereze :
řekla bych že zčervenala, protože je nejspíš na slunci není?

Doma

(Jan Švarc, 14. 2. 2011 18:34)

Smí se pěstovat vdomě.

Jedovatá?

(Wazman, 6. 2. 2011 19:50)

Dobrý den, mám dotaz. Mám několik těchto Haworthií doma, a zajímá mě jestli je možné je dát do terária k chameleonovy a želvě. Jde mi o to, jestli když to jeden z nich okouše, tak aby se třeba neotrávil. Předem díky za odpovědi.

Jsou semena Haworthií k dostání v ČR?

(Jan Zeman, Liberec, 16. 11. 2008 12:42)

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je v ČR možné zakoupit semena Haworthií, poskytněte, prosím, kontakt (nejlépe e-mail). Zatím jsem se v nabídkách semen setkal s pouze velmi omezenou nabídkou semen rodu Haworthia. Prosím, poraďte - zeman.j.lbc@seznam.cz. Děkuji.

Haworthia fasciata

(Andrea, 27. 8. 2008 11:01)

Dostala jsem ji asi před měsícem, nedávala jsem ji na přímé slunce, zalila jsem ji trošku a málokrát a dnes jsem si všimla, že mi některé části zežloutly a asi hnijí, přitom jsem ji za ten měsíc zalila max. dvakrát a málo. Dá se ještě zachránit?

Haworthia fasciata

(Kateřina, 12. 8. 2008 9:22)

Já tuto rostlinku také pěstuji.Mám jí asi rok a zrovna mi vyhnala výhon s květenstvím. Mám jí na severním okně v kuchyni a opravdu se o ni starám málo. Jen jí jednou za čas zaleji a nedávno jsem jí přihnojila trochou hnojiva na květ muškátů, které mi zbylo v konvičce. Asi jí to přemluvilo a ona pokvete, ale jinak se o ní nemusíte starat. Vřele doporučuji...