Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní korálky rodu SENECIO

12. 9. 2008

ObrazekJsou si navzájem velice podobné, a vypadají jako korálky, navlečené na dlouhé živé niti. Zatímco jedny mají listy sytě zelené a naleznete je takřka v každé sukulentářské sbírce, druhé jsou modré a skoro nikdo je nepěstuje. Obě rostliny patří do rodu Senecio a čeledi Compositae (složnokvěté) a domovem obou je jih Afriky (Kapsko, Namibie).
Známější je zelené Senecio rowleyanus, které je hojně pěstováno a šířeno mezi sukulentáři díky velice snadnému množení ze stonkových řízků. Stonky připomínají zelenou nit, na níž jsou takřka kulovité listy navlečeny střídavě jako korálky. Listy jsou zakončeny špičkou a po jejich obvodu je průsvitný pás, kterým je vidět do jejich nitra. ObrazekStonky jsou tenké a ohebné, takže od počátku rostou poléhavě a později převisle. Tahle zajímavá kytka plné slunce zrovna nemiluje, a nejlépe  je jí v polostínu. Přežije klidně i dále od okna, ale ani v jejím případě se nic nemá přehánět, protože nové listy pak začínají ztrácet původní tvar a jejich zbarvení se stává nezdravě zeleným. Květy se objevují nepravidelně, často i uprostřed naší zimy. Protože Senecio rowleyanus roste po celý rok bez výraznějších přestávek, také květy se objevují podle nálady té které rostliny a momentálních pěstitelských podmínek. Květy jsou bělavé, drobné, ale v kombinaci se zelenou záplavou korálkovitých lístků jsou docela nápadné.
Senecio citriformis má listy modrozelené, pokryté voskovitou vrstvou, na níž je možné pozorovat řady souběžných proužků. Vzhled listů napovídá o tom, že se jedná o rostlinu slunce milující a vyžadující maximum světla po celý rok. Stonky této rostliny rostou po nějaký čas vzpřímeně, a dokonce postupně dřevnatějí, takže rostlina získává při občasném krácení výhonů keříčkovitý charakter. Květy podobné jako u předchozího druhu vyrůstají na tenkých stopkách uprostřed našeho léta nebo na podzim. 
ObrazekObrazekObě rostliny vyžadují dostatek vody po celý rok, dodávané pravidelně a v mírnějších dávkách. Zatímco Senecio citriformis přečkává období sucha poměrně dobře, zelený druh je na tom v tomto ohledu mnohem hůře, a při delším vodním půstu stonky silně prosychají. Obě senecia jsou háklivé na trvalejší přemokření v kombinaci s nízkými teplotami, kdy dochází k častým hnilobám kořenů. Proto i jejich zimování je vhodnější v teplém prostředí bytů nebo vytápěných verand či zimních zahrad (min. 15°C). Obrazek
Tyto zvláštní rostliny odjakživa budí zájem pěstitelů sukulentů, ale také laiků, kteří o rostlinách tučnolistých do té doby třeba ani neslyšeli. Zvláště Senecio rowleyanus si již získalo značnou oblibu, které odpovídá i jeho bohaté využití v interiérech. Může být pěstováno jako klasická převislá rostlina v závěsných nádobách, ale stejně tak i jako ampulová rostlina v nádržce s vodou. Je neuvěřitelné, že při tomto způsobu pěstování ani zdaleka tak nehrozí hniloba jako v případě přemokřeného substrátu v květináči. A nakonec se z ní při troše trpělivosti dá vytvořit nádherný živý závěs či záclona, jenom manipulace s ní je ale mnohem obtížnější než s tou  textilní.
Obě senecia jsou vítaným oživením pro teplé, ústředně vytápěné interiéry, protože tyto podmínky dobře snášejí, aniž by utrpěly na své nevšední kráse s nádechem exotiky.
Na prvních dvou snímcích můžete vidět Senecio citriformis a S. rowleyanus. Na dalších pak už pouze méně pěstovaný druh S. citriformis  s květenstvím, poupaty i květy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

senecio

(Jiří Janda, 1. 4. 2018 19:25)

Pokud chcete takhle hustě zarostlý květináč, musíte nasázet rovnou více zakořeněných řízků najednou tak, aby hned pokryly většinu plochy květináče. Když se rostlinám daří, jsou schopny narůst třeba 30cm za sezónu. Z rostliny na fotografii je vidět pouze její menší část, tehdy visela dolů v délce asi 70cm! J.J.

Dotaz k pěstování

(Jiří, 1. 4. 2018 16:17)

Jak dlouho asi trvá, dopěstovat senecio rowleyanus do velikosti rostliny na na druhém snímku?