Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDUM OXYPETALUM - STROM JAKO HROM

28. 1. 2008

ObrazekKdo zná mexické rozchodníky r. Sedum jako přízemní koberce listových růžic nejrůznějších barev, asi bude vzhledem této rostliny trochu překvapen. V mexické přírodě roste jako menší strom (1,5m vysoký) s tlustým kmenem, pokrytým vrstvami loupající se žlutohnědé borky. Kmen svým povrchem připomíná mezi sukulentáři oblíbenou rostlinu Cyphostemma juttae.
Kdysi bylo Sedum oxypetalum v našich sbírkách poměrně rozšířenou rostlinou, kterou potkal osud mnohých jiných druhů. Na čas upadla v zapomnění, aby se znovu vynořila a postupně si získávala znovu oblibu. Vzhledem k snadnému pěstování a stromkovitému tvaru k tomu má všechny předpoklady.
Své znovuobjevené rostliny pěstujeme z menších řízkovanců asi tři roky. Za tu dobu jsou z nich docela pěkné stromky, ale protože jejich větve narůstaly na podzim příliš intenzivně, rozhodli jsme se pro radikální řez. Ten ostatně provádíme každým rokem. Rostliny pak mají kompaktní tvar, a nám zůstanou nějaké vrcholové řízky k množení.
Sedum oxypetalum snáší plné slunce i polostín, v létě mu velice svědčí pobyt na čerstvém vzduchu, kde jeho větvičky přirůstají pomaleji a rostlina nabývá přirozeného vzhledu. Další výhodou letnění je, že se zbavíme alespoň na čas invaze svilušek, které tuto rostlinu přímo vyhledávají (podobně jako např. Brighamia insignis). Vodu v tomto období miluje v jakémkoliv množství. Co jí dáme, okamžitě vysaje. Když ji zapomeneme zalít, vůbec nic se nestane.V zimě toleruje i poklesy teplot k bodu mrazu, ovšem za předpokladu suchého zimování nebo jenom mírné udržovací zálivky. Pří pěstování v bytě se nevyhneme občasnému vytahování nových přírůstků za světlem. Obrazek
Sytě zelené lístky jsou měkké, jen málo dužnaté, a poměrně záhy zasychající. Většinu roku zůstávají na rostlině pouze čerstvé listy na vrcholcích větví. Květy jsou údajně špinavě bílé, drobné, ale asi se jich v kultuře nikdy nedočkáme.
Tato rostlina je dobrým tipem pro pěstitele sukulentních bonsají, protože pokud je tvarovaná, připomíná opravdový strom jako málokterý sukulent. Velice podobným druhem je Sedum frutescens (také z Mexika). Viděl jsem v několika sbírkách rostliny pod oběma názvy, ale připadalo mi, že jsou naprosto identické. Takže je docela možné, že popisovaná rostlina je zrovna S, frutescens. Dokud nevykvete, chytřejší nebudeme. Jejich společnou výhodou je poměrně rychlý růst, po řezu i hojné větvení a vysoká odolnost proti začátečnickým pěstitelským přehmatům. Mladé vrcholové řízky navíc velice dobře a brzy koření, a stejně rychle i narůstají a tloustnou.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sedum frutescens

(Radka, 29. 1. 2008 12:52)

Srdečně zdravím, myslím si, že na fotkách je Sedum frutescens (máme úplně stejné pod názvem frutescens od pana doktora Ryby). Sedum oxypetalum (aspoň podle encyklopedie E.Eggliho) má řidší, širší, tmavší a na konci zaoblené listy. Oba druhy by šlo skutečně nejlíp rozlišit v době květu, kdy zde jsou rozdíly v barvě prašníků a nektarií). Ale asi je to jedno, oba druhy vypadají parádně a všem doporučuju :-).