Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRCKOVO POSELSTVÍ (MONANTHES MURALIS)

23. 1. 2008

ObrazekPrávě začínající rok 2008 se nese v duchu blížících se oslav Prckových 5. narozenin. Není divu, že oslavenec vydal také novoroční prohlášenía nejčtenější deník v ČR u toho samozřejmě nemohl chybět. Kdo si stránky Blesku otevřel dne 18.1., toho upozorňuji, aby nevěřil příliš tomu, co je v článku uvedeno. Když si ale místo 14cm dosadí 14mm a stovky mnou odpracovaných  hodin zredukuje na desítky minut, bude pravdě mnohem blíže než ostatní čtenáři bulvárního deníku. Naštěstí byl Prcek ušetřen zbytečné publicity v místě svého bydliště a jeho blízkém okolí, protože nějaký pražský šikula v redakci ho zařadil pouze do vydání v českých krajích. Zároveň způsobil ty zmíněné chyby v textu, protože mu zřejmě 14mm připadalo na stromeček málo. Józka z bagien by  měli z Polska poslat na toho Pražáka!
 Prcek při té příležitosti vzpomněl na svou dávnou publicitu, kdy jeho fotografie doslova obletěly svět. Byl samozřejmě potěšen opětovným zájmem médií, a rozhodl se přizvat k fotografování také své nejbližší, včetně svého stejně starého bratra, vyrůstajícího v uplynulých pěti letech ve spořádanějších podmínkách.
„Věčně tady nebudu, tak se laskavě postarejte, abych měl důstojného nástupce!“ prohlásil při pohledu na své příbuzenstvo. Jak vidíte na fotografii, případných nástupců na Prckův trůn je dostatek. Zatím jsou si ještě trochu podobní, ale časem si každý najde svůj směr vývoje. Ztloustnou jim kmínky, zhoustnou korunky a ozdobí je letní květy. Až slunce konečně vystoupá na obloze náležitě vysoko, bude z jejich středu vybrán jeho nástupce, na něhož už čeká neméně hezký kamínek s prohlubní. Ostatní se potom postupně rozběhnou do království jiných pěstitelů, aby šířili slávu rodu Monanthes i za hranicemi katastru obce Pávov. Obrazek
Prcek krátce zavzpomínal na právě končící I. pětiletku, vzpomněl na utrpení prožitá během loňských letních veder a na mnohá období sucha, která musel ve svízelných podmínkách prožít. Připomněl svým nástupcům věčné stěhování od kytky ke kytce, které provázelo celý jeho dosavadní život v Pávově. A také se neopomněl zmínit o tom, kolikrát ho jeho pěstitel nemohl najít, když byl schován třeba za tlustým kmenem nějakého velkého kolegy fíkuse z mexického poloostrova Baja California nebo se krčil ve stínu baňatého bombaxu.
Samozřejmě s pýchou připomněl, kolik lidí jej za tu dobu už drželo v rukou, ale také co s ním někteří vyváděli za kusy. Třeba když byl vyhlášen rekordmanem v Pelhřimově a na pódiu snímán dokonce kamerou na velkoplošnou obrazovku, takže se alespoň na chvíli stal obrem. A jak ho moderátor Pepíno Vaněk otočil hlavou dolů a lidé na náměstí bouřlivě aplaudovali.
ObrazekTaké se zmínil o tom, jak se viděl s knížetem Karlem Schwarzenbergem na zámku v Pohledu u Havlíčkova Brodu, kde se konala tradiční výstava květin, kterou tento významný aristokrat a nynější ministr navštívil v doprovodu náčelníka všech českých a moravských zahrádkářů.
Nevynechal ani své výlety po výstavách v Havlíčkově Brodě a jihlavském muzeu, kde byl dokonce dvakrát. Když měli výstavu jihlavští kaktusáři, jejich předseda  dokonce rozhodl vystavit  ho pod skleněným poklopem, aby byl chráněn před případnými nenechavci. Celé jedno léto prožil v zoologické zahradě, kde si ho fotografovali i japonští turisté a japonsky upřímně se radovali při pohledu na něj!
Krátká slavnost skončila, novinář sbalil své nádobíčko a odešel. Prcek zaujmul pozici pod kopřivou s tlustým kmenem, která pochází až z dalekého ostrova Reunion, kde bude trpělivě vyčkávat příchod jara.Obrazek
Zrovna když jsem dokončoval tyto řádky, dozvěděl jsem se, že o prckovi se chystá cosi natáčet veřejnoprávní ČT 1, tak uvidíme co našeho šampiona zase čeká za peripetie, než se odebere na zasloužený odpočinek.
Foto: Jiří Čada, Ivana Jandová, Luboš Janoušek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář