Jdi na obsah Jdi na menu
 


PEPEROMIA COLUMELLA

23. 6. 2012

p1050536.jpgTento sukulentní pepřinec z peruánských hor se může jevit na první pohled jako vcelku nenápadná rostlina. Stačí ale jediný pohled zblízka, abychom začali objevovat její krásu, a znovu obdivovali důmyslnost matky přírody. Peperomia columella vytváří drobná a jen zřídka odnožující sloupovitá těla. Její stonky jsou hustě pokryty silně dužnatými lístky zajímavého tvaru, které slunci nastavují jen malou část. Podobně jako u mnoha dalších druhů pepřinců jsou i listy Peperomia columella opatřeny „okénky“ (fenestrace), jimiž proniká do nitra rostlin slunce. Listy na jeho množství reagují nejenom zbarvením, kolísajícím od sytě zelené ve stínu (nebo v zimě) až po zelenošedou při nadbytku slunečních paprsků, ale také jejich postavením. Pokud je rostlina dlouho nasucho (třeba i uprostřed zimy), listy se semknou a vytvoří takřka neprostupnou hradbu, připomínající želví krunýř. Stonek pod ní pak na nějaký čas úplně zmizí.p1050538.jpg
Naše rostlina dosahuje po několika letech pozvolného pěstování výšky asi 10cm, a za tu dobu jsme pro ni nalezli zdravý světelný kompromis, díky němuž trs zůstává kompaktní a zbarvení listů někde na půli cesty mezi výše zmíněnými možnostmi. Od jara do podzimu zaléváme většinou jednou týdně, někdy však zálivku s klidným svědomím vynecháme. V zimě (10°C) zaléváme většinou jednou za měsíc kvůli doplnění zásob vody, a k pravidelnému vodnímu režimu se vracíme obvykle až ve chvíli, kdy se na vrcholcích rostliny objeví první náznaky budoucích květenství (většinou v dubnu). Nejdříve rostlina svůj úmysl dá najevo zesvětláním růstového středu, v němž se o pár týdnů později objeví základy droboučkých palicovitých květenství. Ta bývají krátká, a obvykle zdobí úplně každý vrchol rostliny. V této chvíli se ze zcela nenápadné kytičky stává rostlina , která zaujme snad každého!
p1050672.jpgMnožení P. columella je stejně snadné jako vlastní pěstování. Vrcholové řízky vcelku rychle koření, pokud se množení odehrává v teplém prostředí. Jako množárenstý substrát se nám osvědčil jako v mnoha jiných případech Lignocel (nebo agroperlit). Koření samozřejmě i řízky stonkové. V případě této málo odnožující kytičky je jejich použití mnohdy i nutností.
Peperomia columella je ideální rostlinou pro okenní pěstitele. Není extrémně náročná na množství slunečních paprsků a dobře snáší suchý vzduch ústředně vytápěných interiérů. Místa také příliš nezabere, a pokud jsme trochu opatrnější s vodou v zimním období, kdy světla není příliš, keříky Peperomia columella zůstanou i v bytových podmínkách nádherně kompaktní. A především se pěstitel vcelku spolehlivě dočká drobných květenství třeba i na západním okně, kam příliš nesvítí. Trs Peperomia columella na snímcích je zasazen v květináčku o průměru sedmi a půl centimetru!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář