Jdi na obsah Jdi na menu
 


PACHYPODIUM BARONII

27. 12. 2008

ObrazekTato rostlina má v rámci rodu výsadní postavení díky nádherným květům červené barvy, které se objevují často již na poměrně mladých rostlinách. Zatímco u některých jiných zástupců rodu Pachypododium se pěstitel na květy načeká hodně dlouho (někdy i celý život), zde stačí za optimálních podmínek vydržet tři roky od výsevu čerstvých semen. Z výše uvedených důvodů sa stalo Pachypodium baronii z čeledi toješťovitých (Apocynaceae) svého času opravdovým sukulentářským hitem, a dá se říci, že popularita tuto velice dekorativní rostlinu neopouští ani dnes.
Pachypodium baronii je prý rostlinou vzácnou i v přírodě severního Madagaskaru, kde dorůstá výšky až dvou metrů. V kultuře zůstává podstatně menší, a její růst není nikterak překotný. Ještě snad v počátečních fázích vývoje, ale později již přirůstá  velice zvolna. ObrazekRostlina je dost citlivá na  přeschnutí, což dává  pěstiteli najevo častým opadem listů při delším proschnutí substrátu. Zároveň se jedná o rostlinu teplomilnou, takže se vyplatí udržovat substrát v nejteplejších měsících roku stále mírně vlhký. V zimě samozřejmě zaléváme mírněji a v delších intervalech, a ať se snažíme sebevíce, mnoho listů obvykle na vrcholcích větví v tomto období nezůstává. Vzhledem k výše uvedené teplomilnosti zimujeme Pachypodium baronii v naší zimní zahradě, kde teplota přiliš často neklesá pod 15°Celsia. Optimálnější ovšem je 20°C, takže Pachypodium baronii je ideální rostlinou i za okna  bytů, kde ji zaléváme celoročně.
Protože rostlina bývá náchylná k hnilobám kořenů, pěstujeme ji v substrátu s výraznějším podílem říčního písku nebo jiného materiálu podobných vlastností. Choulostivé jsou především mladé semenáčky, ale jakmile rostlinám ztloustne kmínek a definitivně se jejich zásobárna vody obalí nádherně popraskanou borkou, její pěstování už je poměrně snadné. Právě zmíněná borka na povrchu baňatých kmínků je vedle zářivých květů další ozdobou této stále žádané  rostliny.
ObrazekPrávě podle květů se prý dají rozlišit dva známé poddruhy této madagaskarské rostliny - ssp. baronii a ssp. windsorii. Prvně jmenovaná rostlina má podle údajů v literatuře ve středu červených květů světlý terčík, druhá pak podobně světlou partii ve tvaru pěticípé hvězdy. V pěstování obou poddruhů ale není žádný rozdíl.
Pachypodium baronii množíme téměř výhradně výsevem čerstvých semen, která lze údajně získat  i samoopylením na jediném květu. Většinou nám ale nezbývá než zakoupit semena, která si neustále udržují poměrně vysokou cenu. Po zkušenostech s Pachypodium succulentum jsme vegetativně množit tento druh nezkoušeli, protože s největší pravděpodobností by  řízkovanci nikdy nevytvořili tak krásné kmeny lahvovitého tvaru jako semenáče.
Lesklé listy Pachypodium baronii jsou obrovským lákadlem pro svilušky (tzv. červený pavouček), jejichž šíření lze částečně zabránit kromě chemie i častým rosením na listy, což v teplejších měsících ( v zimě i v suchých bytech) rostlina vždy uvítá. Listy se vlivem rosení nekroutí a zůstávájí krásně napnuté. ObrazekVlhké pralesní klima jim zjevně vyhovuje, čehož jsme svědky při svých častých návštěvách skleníků Luboše Hojného ve Dvoře Králové. Jen málokdy tam vidíme jeho rostliny z čeledi Apocynaceae s listy naprosto suchými. Teplo a voda v nejrůznějších podobách je zkrátka pro madagaskarská pachypodia  to pravé, jak se můžete přesvědčit i na snímku kvetoucí rostliny, pořízeném u Luboše na sklonku jara.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pachypodium Baronii

(Dušan Menšík, 13. 8. 2017 12:12)

Dobrý den pane Jando. Chci se Vás jen zeptat ,jestli "Pachypodium Baronii"mohu tvarovat řezem a jestli ano, tak jakým způsobem. Nechci,aby mi rostlinka rostla stále do výšky a přál bych si, aby se tvořil kaudex. Nikde na internetu jsem nic nenašel. Moc Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem Dušan Menšík, Blansko.
PS: Obrázek rostlinky, Vám posílám emailem.

dotaz

(J.Janda, 2. 10. 2009 17:21)

Zdravím z Jihlavy, zkuste se mi ozvat mailem, event. poslat fotku, takhle těžko radit. Vlastně ani nevím, o jaký druh rostliny se jedná,protože Pachypodium baronii z tohoto článku jsme na naší letošní výstavě určitě neprodávali! Tak se ozvěte! J.Janda

Opadávaní listů

(Helena S., 29. 9. 2009 19:58)

Dobrý den.Na Vaší výstavě v Jihlavě jsem si zakoupila tuto nádernou rostlinku. Bohužel mi už po 3 dnech opadaly veškeré listy ( nejprve zežloutly a poté opadaly). Rostlinka je umístěná na parapetu okna(na jižní stranu)mezi kaktusy.Zalila jsem jí pouze jednou, takže přelitá být nemohla. Mohu ještě rostlinku nějak zachránit? Děkuji za radu.