Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní kráska TRADESCANTIA SILAMONTANA

3. 10. 2009

ObrazekPo mnoha letech se letos zjara do naší sbírky vrátila další rostlina, s kterou jsme kdysi se sukulenty začínali. Tradescatia silamontana ze severovýchodního Mexika je typickou ukázkou odolnosti sukulentů, a svým vzhledem nikoho nenechá na pochybách, že patří mezi známé „voděnky“. Mnohem častěji je v poslední době opět pěstována její příbuzná Tradescantia navicularis (a ještě častěji africká příbuzná Cyanotis somaliensis), která po celé léto kvete nádhernými tmavě růžovými květy na dlouhých stvolech. Květy rostliny z dnešního článku jsou takřka totožné, ale zůstávají při otevření přisedlé k nejmladším listům. ObrazekProtože tyto jsou pokryty hustým porostem hebkých chloupků, vzniká nádherný barevný kontrast. Kvůli zmíněným chloupkům na povrchu listů bývá také rostlina známa pod komerčním názvem „White Velvet“, a bílý samet také na pohled i omak mírně prohnuté listy opravdu připomínají. Zvláště když této rostlině z čeledi křížatkovitých (Commelinaceae) poskytneneme světla „tak akorát“!
Na plném slunci bývá porost chlupů takřka neprostupný, ale listy se při delším období sucha silně prohývají, takže ztrácejí charakteristický oválný či eliptický tvar. Dlouhé sucho také způsobuje výraznější prosychání spodních listů, jemuž se ale beztak po nějakém čase neubráníme. Nejvíce škody může pěstitel na této mimořádně odolné kytce napáchat jejím umístěním ve stínu a příliš vydatnou zálivkou. Také bývají v mnohých kancelářích k vidění opravdové ukrutnosti. Šlahouny dlouhé třeba i metr, na jejichž konci je pár sytě zelených lístků s nepatrným náznakem ochlupení na povrchu, zatímco po zářivých květech není ani stopy. 
Obrazek„Tak akorát“ světla měly rostliny, s nimiž jsme se setkávali téměř na každém kroku v městečku Kokkari, ležícím na severním pobřeží řeckého ostrova Samos. Díky své nezměrné odolnosti putovaly patrně snadno kořenící řízky v tomto malebném přístavu od chalupy k chalupě, takže ze sukulentů jsou snad jen klasické tlustice (Crassula ovata) v ulicích Kokkari v převaze.
Období květů je u Tradescantia silamontana dlouhé. Začíná s příchodem léta, a končí na sklonku podzimu. Poupata zůstávají do poslední chvíle zachumlaná v bíle vatě mladých listů, takže méně pozorný pěstitel bývá ranními květy dokonale překvapen. Tmavě růžová na bílém podkladu se přírodě opravdu vydařila, a v této chvíli si rostlinu prostě zamilujete.
Nežádá od nás příliš. Jednou týdně zalít, ale když zapomeneme, klidně se bez vody obejde i několik týdnů! Čas od času je třeba starší výhony zmladit, protože odspodu prosychají a jsou příliš dlouhé. Pokud je Tradescantia silamontana pěstována na plném slunci, a od jara do podzimu venku, je to krásná rostlina s hustým porostem listů, narůstajících střídavě na obě strany v krátkých intervalech. K řízkování poslouží libovolně dlouhé vrcholy, jejichž tlusté a též chloupky porostlé stonky koření bez problémů i ve vodě.
Při osazování nádob se vyplatí řízky nešetřit a sázet je rovnou hustě, aby záhy zaplnily celý prostor. Tradescantia silamontana je rostlinou vhodnou i do okenních truhlíků, ale také závěsných nádob, které za dostatku slunečních paprsků a přiměřeněného množství vody rostliny v poměrně krátké době zcela zarostou a přikryjí!Obrazek
Tradescantia silamontana je letní kráskou, která musí díky své odolnosti nějak přetrpět naši ponurou zimu. Rostliny v Kokkari se mají v tomto ohledu mnohem lépe, protože zimy na ostrově Samos bývají i na řecké poměry teplé a slunečné. I v našich podmínkách se ale dají vypěstovat nádherné rostliny, o což se v rámci možností také v blízké budoucnosti pokusíme. Je to jakési řízení osudu, že právě letos se k nám po dlouhých letech tato mexická kytka s hebkými listy znovu dostala, a hned nedlouho na to jsme zíslali v krásném řeckém městečku Kokkari náležitou inspiraci k jejímu pěstování. Vhledem k již zmiňované odolnosti a skromným nárokům si bezesporu Tradescantia silamontana u nás své pevné místo vybojuje velice snadno.
Na úvodním snímku je kvítek, který jsme fotili v našem skleníku někdy uprostřed léta. Ostatní fotografie už jsou pořízeny v Kokkari, protože na podobnou výsadbu Tradescantia silamontana si přece jenom budeme muset ještě nějaký čas počkat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář