Jdi na obsah Jdi na menu
 


KVETOUCÍ KRISTÁTY Sinocrassula yunnanensis

24. 10. 2010

ObrazekO kristátách, možných příčinách jejich vzniku i pěstování a množení jsme na našich stránkách psali už několikrát v nejrůznějších rubrikách.Tentokrát to bude o kristátách kvetoucích. Je všeobecně známo, že hřebenové (kristátní) růstové formy sukulentů nekvetou ani zdaleka tak pravidelně jako normálně rostoucí jedinci. Podobně je tomu též u kaktusů, což jsou ostatně také sukulenty.
Občas se to však přece jenom stane, jako třeba letos hned u několika jedinců Sinocrassula yunnanensis, ale i několika dalších sukulentních kristát jiných druhů z čeledi Crassulaceae. Bylo zajímavé sledovat vývoj mnoha rostlin stejného druhu během jediného, a navíc ještě neskutečně krátkého léta. Většina rostlin si samozřejmě zachovala normální růst, a tudíž letní sezónu zakončila s příchodem podzimu běžnými květními stvoly s množstvím drobných kvítků. Další rostliny se během několika týdnů přeměnily v kristátní, ale nevykvetly. A pak tu byla třetí skupina, která začala také tvořit hřebínky roztodivných tvarů, vydávající se nejrůznějšími směry, ale na jejich vrcholcích se koncem léta začalo objevovat množství droboučkých poupat. Hustě nahloučeny jedno vedle druhého přesně kopírovaly tvary hřebenů. ObrazekHusté řady poupat se klikatily jako cesty v horách ostrova Madeira, aby se až za chladných podzimních dnů otevřely v naprosto stejné květy, jaké známe u rostlin s normálním růstem!
Bylo to docela zajímavá podívaná, protože rostliny po celé léto i začátek podzimu procházely mnoha výraznými změnami a jejich vzhled se měnil často doslova ze dne na den. V případě Sinocrassula yunnanensis se nejedná o nic tak výjimečného, protože tato kobercovitá rostlina z daleké Číny má k tvorbě kristát podstatně větší sklony než jakýkoliv jiný sukulent z čeledi tlusticovitých. Většinou však tyto kristáty kvetou normálně uspořádanými květenstvími, nikoliv hřebenovitě! Načervenalá poupata v kombinaci s bílými kvítky a tmavými těly rostlin i plochých kristátních stonků vytvářela  nádherné barevné kombinace.
Podobně jako u spousty dalších rostlin, i v tomto případě musíme počítat téměř s jistou recidivou, tj. návratem k původnímu (normálnímu) růstu. Dokonce i pokud by z hřebenovitě uspořádaných květů vznikla v budoucnu semena, potomstvo bude s největší pravděpodobností zcela normálně se vyvíjející. U kvetoucích kristát kaktusů tomu většinou bývá podobně.
ObrazekKaždopádně jsme byli v průběhu letošního léta svědky zajímavých událostí, do nichž jsme se nesnažili nikterak zasahovat. Příroda často umí hotové divy, při jejichž vzniku je vhodnější se jenom užasle koukat. Každý den totiž v takových případech bývá naprosto neopakovatelný.
Na úvodním snímku je normálně rostoucí a kvetoucí Sinocrassula yunnanensis, na druhém nakvétající ktistáta stejného druhu. Poslední fotografie je pohledem shora do kristátního hřebene, plného právě se otevírajících kvítků.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář