Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRÁSA letních KVĚTŮ (GRAPTOPETALUM PACHYPHYLLUM podruhé)

4. 7. 2009

ObrazekKdyž jsme poprvé psali o této drobné, kobercovitě rostoucí rostlině z dalekého Mexika, naše webové stránky byly na samých počátcích a venku vládla zima (27.12. 2007), takže o jejích květech  jsme si mohli nechat leda zdát. Teď je léto, i když takové hodně divné, a Graptopetalum pachyphyllum z čeledi Crassulaceae nám jako každoročně dělá radost svými četnými kvítky nádherného zbarvení. Přírodě se v případě této rostliny opět mimořádně zadařilo, a barvy sladila jako renomovaný módní návrhář.
Když se Graptopetalum pachyphyllum rozhodne kvést, což činí vcelku pravidelně, jeho až dosud přízemní listové růžice se v některých místech začínají zvedat a olistění bývá najednou podezřele řídké.Obrazek Když jsem se s tímto jevem setkal kdysi poprvé, domníval jsem se, že rostliny trpí nedostatkem světla. Vzápětí jsem pochopil, co se asi chystá, protože všude v úpatích nakvétajících růžic začalo vznikat  množství mladých rostlinek. S podobným jevem se setkáváme například u Sedum hintonii, tedy velice blízkého příbuzenstva z čeledi tlusticovitých. Staré růžice vydají kvetením spoustu sil, a zbytek postupně předají do mladých rostlinek, z nichž se také Graptopetalum pachyphyllum snadno množí. 
Květů bývá velké množství, a protože jsou i poměrně trvanlivé, zdobí rostliny  po velkou část léta. Navíc jsou zde opozdilci, kteří často dokvétají až na podzim. Graptopetalum pachyphyllum vzhledově takřka v ničem nepřipomíná své nejbližší, a většinou i mnohem robustnější rodové příbuzenstvo. Jakmile však rostliny vykvetou, o příslušnosti k rodu Graptopetalum není pochyb. Rostlina je to hezká i bez květů, a to především pokud je letněná na plném slunci a dešti.Obrazek V takovém případě bývají trsy drobných listových růžic neprostupně husté, přičemž navíc rostliny ztrácejí svoji křehkost a lámavost, která je provází při pěstování doma či ve skleníku. Silná voskovitá vrstva na povrchu drobných lístků vytváří spolehlivý ochranný val proti sleunečnímu žáru, a zároveň vypomáhá rostlině v úspornějšímu hospodaření s vodou v obdobích sucha.
Tato odolná rostlinka je mezi pěstiteli vcelku běžná. Při pohledu zblízka zjistíte, že na ní příroda zapracovala s velkou chutí v každičkém detailu. Proto se na ni rád a často dívám, zvláště pak v letním období, kdy se drobné modrozelené růžice skrývají pod záplavou nádherných květů. Ty můžete vidět na dvojici snímků v úvodu. Třetí fotografie je aktuálním pohledem do našeho letního skleníku, kde se prodejní rostliny právě  kvést chystají.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář