Jdi na obsah Jdi na menu
 


HUERNIA MACROCARPA

18. 9. 2009

ObrazekRostlina z dnešního článku má v rámci početného rodu z čeledi Asclepiadaceae zvláštní postavení, podobné třeba tomu co Crassula ovata mezi tlusticemi. Jedná se o druh nejznámější, a také nejčastěji pěstovaný v našich sbírkách už dlouhá léta. Huernia macrocarpa z Etiopie a Somálska patří zároveň mezi nejodolnější druhy, které svému pěstiteli odpustí nejednu chybu. Podobně jako ostatní huernie však nepřečká bez následků dlouhodobé přemokření substrátu, především pak v chladnějším prostředí.
Rostlina tvoří vzpřímené pětižeberné stonky, dorůstající výšky kolem deseti centimetrů. Žebra jsou výrazná díky špičatým výstupkům, které u starších výhonů zasychají a vytvářejí kontrastní bílé body na tmavě zeleném (nebo modrozeleném) těle. Rostlina hojně odnožuje, a na nejmladších výhonech se objevuje v průběhu léta i počátku podzimu množství hnědočervených květů o průměru dvou centimetrů. Huernia macrocarpa patří v množství květů k opravdovým rekordmanům, protože jen málokterá rostlina z jejího příbuzenstva jich dokáže vyprodukovat tolik za jedinou sezónu. Kvetou i zjara zakořeněné řízky, které sotva začaly vytvářet první odnože!Obrazek
Co se týče pěstování, Huernia macrocarpa se v podmínkách v ničem neliší od ostatních druhů, o nichž jsme na našich stránkách psali v minulosti. V letním období však podstatně lépe snáší trvalejší přemokření než některé choulostivější druhy, mezi něž je možno zařadit například Huernia pillansii, H. kennedyana a další. I v jejím případě se pěstiteli vyplatí nalézt světelný kompromis, který zaručí zdravý růst a hojné kvetení v několika etapách. Trvalejší vlhkostí substrátu uprostřed našeho léta zase docílíme, že většina květů doopravdy rozkvete a nepřijde vniveč v podobě poupat, zasychajících hned v počáteční fázi jejich vývoje.
ObrazekHuernia macrocarpa je druhem značně variabilním, a v literatuře bývá uváděna hned pětice jejích poddruhů (ssp. macrocarpa, penzigii, cesarina, arabica a schweinfurthii). Posledně jmenovaná subspécie roste v Saudské Arábii, Jemenu a Eritreji, která je zároveň nejsevernějším místem přírodního výskytu rodu Huernia!
Pokud jste se rozhodli pěstovat huernie pro nevšední krásu jejich květů a patříte mezi začátečníky, pak Huernia macrocarpa je tou správnou volbou. Její květy se mohou zdát oproti mnohým jiným druhům tak trochu fádní a obyčejné, ale při dodržení základních pěstitelských pravidel máte takřka stoprocentní jistotu, že jich každoročně spatříte velké množství.
Na úvodním snímku je typický trs Huernia macrocarpa s květem v úpatí rostliny. Na druhé fotografii pak můžete vidět detailní pohled do nitra květu i na poupě bezprostředně před jeho otevřením. Na posledním snímku je kvetoucí mladá rostlina z jarního řízkování, jejíž první odnož také již zdobí malé poupě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

huernia

(Jiří Janda, 23. 7. 2018 22:10)

Bez fotografie se těžko radí. Příčin může být mnoho. Pošlete fotku jako přílohu mailu. J.J.

Re: huernia

(Michal Karkoška, 23. 7. 2018 22:25)

Už sem na to přišel, zasadil sem kytku do špatného substrátu a i když sem se snažil málo zálevát tak se tam držela voda a sukulent uhnil. Snad se mi ho podaří zachránit.

Díky M.K.

Žloutnutí kmínku

(Michal Karkoška, 23. 7. 2018 18:22)

Dobrý den, mám od Vás sazeničku tohoto sukulentu a teď sem si všiml že od spoda mi žloutne kmínek rostliny?? Znamená to že dělám něco špatně???

Díky za info