Jdi na obsah Jdi na menu
 


HOYA BELLA

23. 1. 2008

ObrazekV bytě pěstujeme pouze kytky, které by ve skleníku nebo zimní zahradě z nějakého důvodu neobstály, nebo je máme příliš krátce na to, abychom s nimi experimentovali. Tato překrásná voskovka z indonéského ostrova Jáva je v bytě z důvodu své stínomilnosti. Máme ji na okně jihozápadním, kam slunce sice svítí skoro celé odpoledne, ale žaluzie rostlinu stíní naprosto spolehlivě, stejně jako její příbuznou Hoya multiflora, kvetoucí nádhernými šípovitými květy (viz foto dole).
V literatuře je často uváděno, že má ráda nebo dokonce vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost. Tu u nás sice nemá, ale zato je v závěsném květináči umístěna přesně na opačném konci místnosti než stojí elektrická kamna.
Když už jsem nakousnul rady uváděné v literatuře, tak při letmém průzkumu nejrůznějších údajů jsem došel k závěru, že se píše stále totéž. Posuďte sami.
„Jestliže ji naroubujeme na H.carnosa, kvete bohatěji než normálně.“ (J.Vaněk, Zahradnické květinářství, 1949)
„Doporučuje se její roubování na běžný druh H.carnosa.“ (J.Říha, R.Šubík, Encyklopedie kaktusů, 1992)Obrazek
Rostlinu pěstujeme samozřejmě pravokořenou, stejně jako všichni ostatní, u nichž jsme ji viděli. Kvete poměrně často, i když je pravda, že jakmile nasadí určité množství květenství, ostatní se buď zarazí, nebo úplně zaschnou. Květy se někdy objevují i vícekrát do roka v různě dlouhých intervalech, jsou poměrně trvanlivé a jen slabě voní.
Nádherná je Hoya bella i bez Obrazekkvětů, protože velice dekorativní jsou její svěže zelené lístky s matným povrchem a světlejší spodní stranou. Vyrůstají v krátkých intervalech vždy ve dvojicích, dosahují max. délky 3-4cm a jejich povrch je rozdělen výraznou fialovou žílou na dvě poloviny.
Co se týče vlastního pěstování, o rostliny v bytě se stará Ivana, takže spíše mám informace z druhé ruky. Voskovky zalévá jednou týdně a pěstuje je ve stejném substrátu jako ostatní sukulenty. Protože oba nemáme rádi pobyt v přetopených místnostech, rostliny jsou u nás zdá se spokojeny, zvláště když celé léto kolem nich proudí čerstvý vzduch z větracích oken.
ObrazekMnožení je velice snadné zakořeňováním vrcholových řízků, které spolehlivě koření ve vlhkém substrátu nebo ve vodě. Ostatně už zahradní architekt Josef Vaněk ve své skvělé knize píše, že tato rostlina je už dlouho (vydáno r. 1949) používaná jako ampulová. To svědčí o její značné odolnosti, protože jen málo sukulentů si podobné zacházení nechá dlouhodobě líbit ( např. některé druhy r. Tradescantia nebo Ceropegia woodii ssp.woodii a ssp.debilis).
Tuto rostlinu mohu vřele doporučit každému, kdo má rád opravdu hezké rostliny, které po něm nechtějí žádné pěstitelské zázraky a přitom nádherně kvetou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stín

(Jiří Janda, 5. 6. 2017 21:25)

Metr od okna jsme žádnou voskovku pěstovat nezkoušeli, tak nemohu radit. Za východním oknem ale určitě poroste dobře. Na druhé straně místnosti od okna se dá teoreticky pěstovat vše, otázkou ale je, jak ty rostliny budou vypadat. Sukulenty určitě hrozně. J.J.

Umístění

(Lenka Hrabálků, 4. 6. 2017 20:14)

Chci se zeptat, jak moc potřebuje tento druh voskovky být ve stínu? Mohu ji mít na východním okě a nestínit žaluziemi? Snese i metr od okna? Okno je poměrně velké, některé palmy mám až na druhém konci pokoje. Moc děkuji.