Jdi na obsah Jdi na menu
 


HAEMARIA DISCOLOR alias Ludisia discolor

30. 1. 2009

ObrazekDva latinské názvy jediné orchideje uvádím v titulku proto, že se oba  mezi pěstiteli běžně používají, i když častěji asi ten první. Haemaria discolor se na našich stránkách objevila proto, že její pěstování je stejně snadné jako u našich sukulentů. Navíc se tato neuvěřitelně skromná kytka spokojí s přistíněným místem, kterým by převážná většina našich sukulentů pohrdla. Společně s několika africkými cibulovinami je už dvacet let součástí naší sukulentářské domácnosti, a vánoce bez jejích voňavých květů už si dokážeme jen těžko představit.
Haemaria discolor pochází z jihovýchodní Asie a Číny, a jedná se o rostlinu velice variabilní. Její řapíkaté listy mají horní stranu čepele matně zelenou, ale někdy také až tmavorudou, zatímco ta  spodní  bývá zbarvena v různých odstínech fialové. Největší vyriabilitu rostlina vykazuje v ozdobných kresbách na horních plochách listů. Linky těchto kreseb mohou být stříbřitě bílé, zlatožluté i načervenalé, dohromady tvoří nejrozmanitější obrazce, a téměř vždy i lemování okrajů listů. Ty vyrůstají na koncích článkovitých, dužnatých stonků, dorůstajících výšky až 20 centimetrů. Obrazek
Pod zemí je rostlina vybavena oddenky, které jsou schopny vždy udržovat alespoň nezbytnou zásobu vody, kterou má rostlina hodně ráda. Neznamená to ovšem, že by měla trvale stát ve vodě nebo rozbahněném substrátu, a díky výše uvedeným skutečnostem je dokonce schopna přežít ve zdraví i kratší období sucha. Pokud k nim z jakýchkoliv důvodů dojde, rostlina výrazně redukuje množství listů, a ty zbylé zůstávají z úsporných důvodů stočené do ruličky, z níž se plně rozvíjejí až po opětném přísunu vody.
Haemaria discolor je opravdu bezproblémovou bytovou orchidejí se vším všudy. Nepotřebuje speciální orchidejový substrát, protože dobře roste v normálním jako ostatní pokojové rostliny, do něhož přimícháváme jen o trochu větší podíl rašeliny. ObrazekNení náročná na vzdušnou vlhkost, takže v pohodě vegetuje i na okenním parapetu v blízkosti ústředního topení. V literatuře bývá často uváděna jako rostlina vyloženě stínomilná a vlhkomilná, ale z našich dlouholetých zkušeností můžeme potvrdit, že snáší nejenom stinná stanoviště, ale i polostín a za určitých podmínek i plné slunce (pokud má k dispozici dostatek čerstvého vzduchu). Vyhovuje jí celoroční pěstování v bytě, ale spokojí se i s výrazně nižšími teplotami v prosklené verandě nebo na chodbě. Tyto teploty by ale neměly dlouhodobě klesat pod 10° Celsia. Setkali jsme se s pěstiteli, kteří ji bez problémů pěstují celoročně na jižním okně společně se svými sukulenty.Obrazek
Zaléváme ji pravidelně jako většinu běžných pokojových rostlin, a velice jí prospívá občasné rosení, což samozřejmě mají rády takřka všechny rostliny. Mírně vlhký substrát udržujeme prakticky nepřetržitě v období násady květních stvolů, a následně i po celou dobu kvetení. Ta obvykle nastává okolo vánoc, a protože drobných bílých kvítků s žlutým bodem ve středu bývá velké množství, těšíme se z jejich krásy ještě několik týdnů nového roku. Květy vcelku intenzivně a sladce voní, a protože rostlinu značně vysílí, je vhodné ji po odkvětu přihnojit.
Množení této nenáročné orchideje je stejně snadné jako její pěstování. Stačí při přesazování rozdělit trs oddenků na libovolný počet menších, a ty vzápětí rovnou sázet do samostatných květináčů. Praktikujeme to takto už mnoho let, a nikdy se nám nestalo, že by rostliny následně uhynuly. Přesazujeme přitom v podstatě kdykoliv, s výjimkou podzimu, kdy se rotliny chystají kvést. Zimní kvetení našich rostlin sice bývá zcela pravidelné, ale občas se stává, že některé vykvetou znovu, nebo s květy vyčkají až na jaro či počátek léta. 
ObrazekDnes už je Haemaria discolor běžnou komerční rostlinou, produkovanou ve velkém některými  velkopěstírnami. Proto se s ní můžeme setkat čas od času i v nabídce našich květinářství.
Jedná se o rostlinu mimořádně dekorativní, zvláště když ji nějaký čas  ponecháme volně růst bez dělení trsů. Husté trsy zasazené v hezké misce odpovídající velikosti bývají velice dekorativní. Přestože se jedná o orchidej drobnokvětou, neztratí se ani mezi zářivými květy svých většch a nápadnějších příbuzných, o čemž se přesvědčujeme každoročně v zoologické zahradě, kde přebytky svých rostlin v létě prodáváme. Haemaria discolor bývá pravidelně vyprodána mezi prvními bez ohledu na skutečnost, že těsně vedle ní stojí orchideje s květy mnohem výraznějšími. Podle mého soudu to není její nižší cenou, ale proto, že na rozdíl od svých robustnějších příbuzných je Haemaria discolor krásná po celý rok.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Haemariadiscolor

(Jaroslav Černý, 30. 1. 2012 20:32)

Tuto rostlinu jsem získal před 16 lety.Od té doby jsem rozdal přátelům desítky rostlin.Sám ji pěstuji v atelieru u okna situovaného na jih.Matečná rostlina má v průměru 40 cm.Právě mi dokvétá.I když pěstuji i jiné orchideje,Haemaria je mým voňavým oblíbencem.

Re: Haemariadiscolor

(Jitka, 30. 1. 2014 17:21)

Dobrý den,mohu se zeptat zda nemá někdo zakořen´ěné odnože této orchidee?Zatím děkuji a přeji hezký večer,Jitka

Re: Re: Haemariadiscolor

(Jarmila, 12. 6. 2014 17:22)

Mám, chcete? Napište na jajapta@seznam.cz . Klidně je i pošlu

Re: Haemariadiscolor

(Jajapta, 8. 4. 2021 14:51)

Dobrý den, už nepište, už nejsou!!!

koupím ludisii

(Jarda, 21. 3. 2021 18:38)

Koupím oddenek, případně rostlinu Ludisia discolor, jsem z Prahy ... přijedu.

sháním Ludisii

(David Tůma, 12. 3. 2021 15:28)

Dobrý den. Sháním orchidei Ludisia Discolor a zatím marně :-( nevíte kde ji sehnat případně kdo by měl výhonek? Děkuji velmi. David

Ludisia discolor

(Eva Oliveriusova, 29. 11. 2020 22:04)

dobry den , cetla jsem , ze nekdo ji koreni ve sklenicce s vodu z řízku , je to mozne , nebo deleni trsu je jedina moznost množení ? dekuji Eva O.

Re: Ludisia discolor

(Jana, 6. 3. 2021 10:22)

Ano. Lze takto mnozit ve sklenuci s vodou. Pusti korinky a neuhnije. Delam to bezne.

množení

(J.Janda, 4. 12. 2020 11:40)

Nikdy jsme to nezkoušeli, takže nemůžu radit. Ale podobné rostliny se ve vodě množí docela často, takže asi ano. Každopádně se vyplatí vodu častěji vyměňovat! J.J.

Ked som ju dostala, myslela som, ze je to Tradescantia

(Bobineta, 31. 8. 2018 20:41)

Som velmi rada, ze som nasla tento clanok. Dostala som jeden vyhonok, ktory mala polska kamoska dlho vo vode ale nevedela, co to ma. Ja som podla oddenkov a tvaru listkov, a celej rastliny myslela, ze ide o Tradescantiu...Mam ju vyse tyzdna stale vo vode s Tradescantiou zebrinou, tak ju musim rychlo supnut do kvetinaca :) Snad sa jej bude darit aj mne na juhu Irska. :)

Myslim si že se jedná o stejný druh

(Zdeňka , 14. 1. 2017 18:03)

Mám tuto orchidej ,ale s hnědou barvou listů květy jsou stejné ,akorát nevoní

řízky

(J.Janda, 9. 3. 2013 18:51)

Výhony haemarie koření docela dobře, ale musíte odebírat jen ty naprosto zdravé. Množit lze v normálním substrátu s větším podílem rašelinné složky. Pomáhá spodní teplo, ale beztak se na kořeny čeká déle než jsme zvyklí u většiny sukulentních rostlin. J.J.

ludisia red

(detinu.p @seznam.cz, 5. 3. 2013 14:14)

mam dotaz,chci presadit Ludisii,nektere vyhony bych rada oddelila,ale nemaji koreny,zakoreni se sama v novem substrate? Dekuji prosim poradte.

Denisa discolor

(Anna Sásová, 4. 11. 2012 9:03)

Dobrý den ,mám prozbu muže být voda v okrasném květináči?

Dáreček.

(Milena Sedláková, 9. 3. 2010 16:15)

Minulý rok moje máti dostsla od jedné své vnučky k narozeninám jakousi kytku. Po cestě z Plzně do Brna se stao, če kvítko bylo zlomeno.
Nikdo nevěděl jak se jmenuje a co potřebuje. Až kvetoucí část odkvetla, tak jsem ji/ve vodě/ a ten kolík, co zůstal v kořrnáči, dostala do opatrování. od té doby jsem se občas poptával různých lidí co by to mohlo být.
Až víc než po roce jsem na to přišla. Teď už vím, že jsou i orchideje, kterým nemůžu ublížit. Vše začalo růsr tak, že jsem z toho měla opravdu velikou radost. A opravdu kvetou.
Tímto děkuji autorovi tohoto člámku.

Prosím o radu

(Jitka Pomahačová, 3. 3. 2009 11:41)

Dobrý den mám tuto květinku doma a udělali se mi na ní hnědé puklice.Můžete mi prosím poradit čím to ošetřit a jak se toho vyvarovat?Mám jí moc ráda.Děkuji za odpovědˇ a přeji pěkný den Jitka