Jdi na obsah Jdi na menu
 


GRAPTOVERIA 'Silver Star'

27. 5. 2013

p1110117.jpgS tímto mezirodovým křížencem se pěstitelská veřejnost měla možnost seznámit někdy na počátku šedesátých let minulého století. Zásluhu na vzniku atraktivní rostliny má známý milovník sukulentů a jejich úspěšný šlechtitel Myron Kimnach. Tento muž má na kontě již mnoho zdařilých kříženců, a patrně zcela nepřekonatelným v jejich dlouhé přehlídce zůstane Crassula 'Buddha's Temple', rostlina oblíbená nezi pěstiteli po celém světě.
Tentokrát pan Kimnach při výběru rostlin ke křížení sáhl k dvojici osvědčených a pěstitelsky známých mexických druhů z čeledi Crassulaceae. Drobnější  rostlinu Graptopetalum filiferum zkřížil s populární a o mnoho robustnější Echeveria agavoides (údajně s jejím kultivarem 'Multifida', jenž mnozí dokonce považují za poddruh!). Vznikla rostlina tvarově i barevně více se podobající prvně jmenovanému druhu, avšak podstatně robustnější a mnohem méně odnožující (dědip1110143.jpgctví po druhém z rodičů!). Drobné kvítky na tenkých a nepříliš vysokých stvolech jsou tvarově i zbarvením zase blíže prvnímu z rodičů. Všechny květy první z našich rozkvetlých rostlin měly pouze čtyři korunní lístky, což jsem zpočátku považoval za nějakou genetickou chybu. Nezbývalo tedy než vyčkat na jarní květenství dalších rostlin. 'Silver Star' naštěstí není v tomto ohledu skoupá. U většiny dalších rostlin už měly květy „normální“ vzhled, ale čas od času se ještě na některých objevily ty neúplné! Že se kříženec povedl, o tom svědčí zájem o jeho masivní produkci ze strany holandských velkopěstíren. V posledních letech se Graptoveria 'Silver Star' pravidelně objevuje v jejich nabídce. Protože Holanďané si se skutečnými  jmény rostlin nikdy hlavu příliš nelámali, není divu, že křížence nabízejí jako Graptopetalum filiferum. Zprvu jsem tomu na chvilku uvěřil i já, a považoval rostliny pouze za hnojivy překrmený botanický druh. Jenže květy udělaly v tomto ohledu definitivně jasno, a vlastně i velikost listových růžic, dosahujících často osmi i více centimetrů v průměru!
p1110259.jpg'Silver Star' je každopádně rostlina odolná, spolehlivě snášející plné slunce i delší období sucha. Pokud však dostává maximum slunečních paprsků, snese i hojnost vody. Trvale by ve vlhkém substrátu ale zůstávat neměla, zvláště v době nižších ranních teplot. S jejím letněním zatím nemáme žádné zkušenosti, což se ale už tuto sezónu docela určitě změní. Vzhledem k pěstování obou rodičů není pochyb, že na jejím zimním stanovišti mohou teploty klidně klesat i k bodu mrazu!
'Silver Star' půjde množit nejenom nejenom výsevem nebo z toho mála bočních odnoží, ale nepochybně  i z jednotlivých listů, opatrně kroutivým pohybem oddělených od stonku. Podobně množíme už léta i příbuznou rostlinu Graptopetalum bellum (Tacitus bellus).
Ochráncům botanické čistoty se dnes zase trochu zježily vlasy, ale jsme amatérští pěstitelé, takže není důvod bránit se pěstování rostlin bez přírodního původu. Zvláště když se jedná o kytky vcelku pohledné a pěstitelsky nenáročné, na něž je docela hezké pokoukání i když zrovna nekvetou!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář