Jdi na obsah Jdi na menu
 


EUPHORBIA ENOPLA

22. 2. 2008

ObrazekTato nádherná rostlina z jihoafrického Kapska patří k našim oblíbencům z mnoha důvodů. Mezi zástupci rodu Euphorbia je naprosto nezaměnitelná, a to i přes svoji značnou variabilitu. Navíc se jedná o rostlinu poměrně odolnou, snadno se množící a krásnou v každém ročním období. Nejkrásnější ovšem bývá v době svého každoročního probouzení (snímek v úvodu) k životu z krátkého zimního spánku. Protože hojně větví v nejrůznějších částech sloupovitých těl, tvoří po nějakém čase velice hezké a dekorativní trsy. A od samého začátku nám připomíná kaktusy, s nimiž jsme začínali mnohem dříve, než s ostatními sukulenty.
Jak jsem se již zmínil, jedná se o rostlinu značně variabilní. Její sloupovitě narůstající (max. 25cm) tělo je úzké a  rozdělené na několik žeber, jejichž hřbety jsou zdobeny různobarevnými útvary, podobnými trnům. Zpočátku bývají měkké, a tvrdnou až postupem času, kdy zároveň mění svoje zbarvení. Vznikají přeměnou jiných orgánů, v tomto případě květních stvolů. Právě ve vybarvení těchto trnů je variabila u Euphorbia enopla nejvýraznější. Rostliny ve sbírkách kopírují stav v přírodě, takže můžeme u pěstitelů vidět rostliny s trny červenohnědými, takřka černými nebo také zelenožlutými. Někteří odborníci dokonce těmto barevným odchylkám přisuzují statut subspecií. Dále je rostlina variabilní také v tloušťce stonků, která se u dospělých rostlin pohybuje mezi 15 a 30 milimetry. Obrazek
Stejně jako ostatní zástupci rodu Euphorbia roní i tato rostlina bělavý latex, který tělem rostliny putuje hustou sítí jakýchsi kanálků. Při neopatrné manipulaci s rostlinou je tok latexu přerušen, a pěstitel si musí dát pozor, aby se mu tekutina nedostala do očí. V tom případě mohou hrozit i ošklivé záněty. Mnohem praktičtější je v tomto případě ihned po manipulaci s rostlinou si umýt ruce, protože mléko zasychá poměrně dlouho a zanechává na rukou skvrny. Nepříjemný je už samotný sladký zápach, který poranění rostliny provází, ale kromě očí z latexu žádné jiné problémy nehrozí.
Rostlinu pěstujeme na plné slunci, kde poměrně rychle přirůstá. Při dosažení určité výšky se však růst zpomalí nebo zastaví, a rostlina svou energii investuje do množství odnoží. Zatímco od jara do podzimu zaléváme 1x týdně a za podmračených dnů i v delších intervalech, v zimě omezíme zálivku na udržovací minimum. Protože odpočinek rostliny netrvá příliš dlouho, je třeba začít s mírnou zálivkou ve chvíli, kdy se v růstových středech objeví nové zářivě červené nebo žluté zárodky budoucích trnů. Protože ale v té době není příliš světla, dávky vody musí být mírné. Zimní teploty by neměly trvaleji klesat pod 12°Celsia.
V období začínající vegetace (někdy už v lednu!) je třeba dávat pozor na popálení růstových středů sluncem. Právě Euphorbia enopla je v tomto ohledu dosti citlivá, protože narůstá zpočátku poměrně intenzivně. Její rozevřené středy jsou vzhledem k částečné absenci světla (a současně rychlému růstu) opatřeny pouze tenkou pokožkou, a již značně intenzivní sluneční paprsky mohou vykonat v krátkém čase dílo zkázy. V létě toto nebezpečí nehrozí, protože přírůstky jsou husté a růstový střed se nestačí tolik otevírat.
ObrazekProtože se jedná o rostlinu mimořádně atraktivní, chopily se jejího intenzivního množení některé pěstírny v Nizozemí nebo Belgii, takže je možné setkat se s výsledky jejich práce často i v supermarketech se zahradnickým prodejem. Množení je snadné z vrcholových řízků, které koření snáze než ostatní zástupci r. Euphorbia. Mnohdy jsou rostliny ale vinou dopravy a zacházením nekompetentního personálu v supermarketech v tak zuboženém stavu, že u svého nového majitele v krátké době hynou. Pokud jsou ale pěstovány poctivě, můžeme je zničit pouze trvalejším přemokřením substrátu v zimním období.Obrazek
Období násady modifikovaných květních stvolů v růstových středech patří bezesporu k nejkrásnějším zážitkům, které nás každoročně čekají v našem skleníku. Na chráněném místě lze rostlinu pěstovat i venku, ale u nás to vzhledem k přetrvávající zvědavosti buldočka Benďurky zatím možné není. Autorem poslední fotografie z letnění je Michal Černý, který ji u nás pořídil před lety ještě za Benďurkova předchůdce, který nedotknutelnost našich rostlin respektoval.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sikulenty

(Ajvi, 4. 8. 2020 10:41)

Jsem moc ráda že jsem se něco dočetla o Euphorbiich.Kaktusy už mám pár let ale s Euphorbiemi teprve začínám, díky

Sukulenty se mi moc libi

(Anezka patkova, 24. 7. 2020 9:48)

Jsem velice spokojená s navodem na sukulent podle toho navodu se budu pravitelne ridit dekuji je nadherna rostlina moc se mi libi jak vipada i jak kvete atd.. chci mit krasný sukulent

souhlas

(Miroslav Knap, 7. 3. 2010 23:20)

Souhlasím se vším výše popsaným.Je to rostlina opravdu mimořádně velice pěkná,Jen je škoda,že zde není fotografie z výše jmenované násady květních stvolů.Doporučuji všem pěstitelům sukulentů.

Usychá

(Roman, 11. 3. 2014 22:59)

Dobrý den, 14 dní jsem ji nezalil a začala velice usychat :( úplně se scvrkává. Je nějaká možnost její záchrany? Opatrně ji každý den zalévám a doufám, že se opět "nafoukne".
Díky za radu.

Re: Usychá

(Jiří Janda, 12. 3. 2014 7:37)

Bez fotografie se dá těžko posoudit, co vlastně Vaší rostlině chybí. Aby totiž E. enopla uschla, chce opravdu nadlidské úsilí. Existuje jen málo suchu odolných rostlin, jako jsou euforbie podobného typu jako enopla. Pošlete fotku jako přílohu k mailu. J.J.

Re: Re: Usychá

( Roman, 12. 3. 2014 23:57)

A co je ještě divnější, tak v pátek byla ještě v pořádku, na víkend jsem odjel pryč a v neděli večer vysušená...začalo to odshora....a ačkoliv jsem ji jemně zalil, dneska to je opět ještě níž :(....
Foto(omlouvám se, je to foceno večer mobilem): https://copy.com/o8xyqzPYdj16
https://copy.com/Jw1D6yp9uSUj
https://copy.com/XbDeSdPLJNDV

květní stvoly

(J.Janda, 7. 3. 2010 23:32)

Násadu květních stvolů E. enopla čtenáři našich stránek naleznou v rubrice "Životní projevy rostlin", kde je součástí článku "Sukulenty v plné zbroji", pojednávajícím o trnitých euforbiích a jejich obraně proti slunečním paprskům. Zdraví J.J.