Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA PULVINATA cv. Ruby

1. 8. 2009

ObrazekEcheveria pulvinata je rostlina mezi pěstiteli poměrně dlouho známá, přesto málo pěstovaná. Svou krásou ji totiž zastínily její kultivary s mnohem hustěji chlupatými listy, které jsou u kultivaru „Ruby“ navíc zdobeny červenými okraji. V jednom ze starších článků jsme se již zmiňovali o jiném, čistě bílém kultivaru, kterému dali šlechtitelé jméno „Frosty“. Oba dva jsou pěstovány od poloviny minulého století, a původní rostlinu E. pulvinata postupem času ze sbírek takřka vytlačily.
„Ruby“ je rostlina nepřehlédnutelná i v době, kdy zrovna nekvete. Sluneční paprsky umí zbarvit okraje jejích listů do červena, případně červenofialova v nejrůznějších odstínech. I pod strohý název „Ruby“ se vejde spousta typů rostlin, které mezi sběrateli kolují, a liší se velikostí, tvarem i zbarvením chlupatých listů. Když jsou rostliny malé, snadno je lze zaměnit i s Echeveria harmsii, která však zůstane o později o poznání drobnější, a samozřejmě má jiné květy. V článku o E. harmsii (v rubrice “Pěstitelská praxe“) můžete vidět na fotografii porovnání obou rostlin v době nakvétání.Obrazek
Podobně jako nominální forma E. pulvinata, i „Ruby“ tvoří po nějakém čase kmínek, který je u starších rostlin možno využít k tvarování. Je pevný, takže unese i velké množství listových růžic, které dohromady s ním tvoří iluzi miniaturního stromku. Jeho tvar narušuje pouze nárůst nevysokého květního stvolu, který je po odkvětu vhodné odstranit.
Pěstování je samozřejmě naprosto stejné jako u cv. Frosty, o kterém jsme psali na našich stránkách letos v únoru, jen doba květu je výrazně odlišná. Zatímco „Frosty“ obvykle kvete už od listopadu do února, „Ruby“ se koncem jara teprve kvést chystá, a květy se mnohdy otevřou až uprostřed léta (nejčastěji však v květnu).
U starších rostlin je vhodné občasné zmlazování, protože příliš přerostlé rostliny bývají už nevzhledné. Pokud chcete dosáhnout výraznějšího zbarvení listů, spojené s jejich hustým a pomalým nárůstem, pak rostliny ponechte na plném slunci nějaký čas nasucho. Pár spodních listů sice opadne, ale ty zbylé vytvoří hustou růžici nádherných barev.
ObrazekEcheveria pulvinata cv. Ruby si svým vzhledem i krásnými květy získala srdce mnoha pěstitelů. Vzhledem k snadnému množení tohoto kultivaru z jednotlivých listů je reálná šance, že se zanedlouho stane rostlinou za našimi okny zcela běžnou.
Na úvodním snímku je rostlina, která před nedávnem prošla zmlazovacím procesem, takže její růst nyní zůstává na nějaký čas  přízemní. Rostlinu na kmínku i s květenstvím můžete vidět v článku  o Echeveria harmsii, který byl nedávno uveřejněn v rubrice „Pěstitelská praxe“. Následují fotografie letního květenství a prvního otevírajícího se kvítku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Echeverie pulvinata rubi

(Hana Špatenkova, 22. 2. 2019 20:53)

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat jestli budete mít na prodej děkuji Špatenkova